Menu
'Continu streven naar verbetering'

'Continu streven naar verbetering'

Marcel Keizer is sinds afgelopen zomer trainer van Jong Ajax. Na 27 jaar is de huidige inwoner van Wilnis terug op het oude nest bij Ajax. Een keer per maand deelt Keizer zijn ervaringen in een blog op Ajax.nl. Ditmaal aflevering 2.

Het is een wat wisselvallige periode geweest voor Jong Ajax. Op de Toekomst hebben we een aantal leuke wedstrijden gespeeld, met prima uitslagen. We hebben heel mooie dingen laten zien waarvoor mensen naar het voetbal komen. Daar moeten we dan ook tevreden over kunnen zijn. Alleen kijk je als trainer altijd naar dingen die beter kunnen, we streven continu naar verbetering. Daar moeten we als technische staf, vind ik, meer naar kijken dan zomaar een uitslag van 7-0. Nogmaals: een hele leuke wedstrijd voor de spelers, de trainers en de fans, maar er kan altijd wel iets beter.

Simpel redeneren
In uitwedstrijden verging het ons de laatste tijd minder. We hebben er drie op rij verloren. Je merkt dat we nog wat zoekende zijn. Misschien hebben we door de uitslagen thuis een heel hoog verwachtingspatroon gecreëerd, dat kan. Aan de andere kant moeten we simpel redeneren: we hadden het beter moeten doen en dat was ook mogelijk geweest. In alle gevallen hadden we de wedstrijden naar ons toe kunnen trekken. Tegen Eindhoven vrijdag was het spel gelukkig alweer een stuk beter dan in de vorige uitwedstrijd tegen MVV. We hebben best veel kansen gecreëerd, maar ze niet afgemaakt. Uiteindelijk bleven we voetballen tot we een goal maakten, de 1-1, maar gaven we het aan het einde toch nog weg met een tegengoal uit een standaardsituatie.

'Mocht het qua spel een keer minder gaan, dan maar een keer op resultaat spelen'

Uiteindelijk staan we nu zesde. Natuurlijk wil iedere trainer het liefst bovenaan staan, maar we hoeven niet ontevreden te zijn. Voorlopig moeten we zo min mogelijk naar de stand te kijken. We richten de focus vooral op onszelf. Wij moeten gewoon iedere wedstrijd goed spelen, dat is het allerbelangrijkste. Beter worden als team en individueel als speler.

Winnaars opleiden
Het opleiden en beter maken van spelers staat bij ons centraal. Dat doe je door ze speeltijd te geven en op een bepaalde manier te trainen. Winnen is ook een belangrijk onderdeel in opleiden. Spelers moeten beter worden en daar hoort resultaat halen bij. Maar als we slecht spelen en toch winnen zou ik ook niet tevreden zijn. Het moet dus samen gaan. Winnen door goed te spelen. En mocht het qua spel een keer minder gaan, dan maar een keer op resultaat spelen.

Tijdens deze competitieluwe periode zijn onze internationals uitgevlogen. Uiteraard zal ik de jongens ook buiten de deuren van de Toekomst blijven volgen. De wedstrijden die op televisie zijn, zal ik bekijken. Verder word je bijgepraat door de bondscoaches op het momenten dat de wedstrijden klaar zijn. Uiteindelijk ben je altijd weer blij als de jongens terug zijn. En het liefst volledig fit, zonder klachten.

Voor de spelers die bij Ajax zijn achtergebleven, betekent het dat ze nu even geen international zijn. Zij zullen dus nog een paar stappen moeten maken. Zo'n interlandperiode leent zich prima om de accenten net wat anders te leggen. Bijvoorbeeld door de focus op krachtprogramma's te richten, en de spelers daarin een sprong te laten maken. Het is dus zeker niet zo dat er gas teruggenomen wordt.