Menu
Cor van der Hoeven (95) overleden

Cor van der Hoeven (95) overleden

Ajax bereikte donderdag het trieste bericht over het overlijden van Cor van der Hoeven. De oud-Ajacied overleed woensdag op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Van der Hoeven was drievoudig international en gold als de oudste, nog in leven zijnde Ajacied die ooit in het eerste speelde.

'Corrie' van der Hoeven werd op 12 mei 1921 geboren in Amsterdam en speelde tussen 1948 en 1951 52 officiële duels als Ajacied. Hij scoorde daarin vier keer. Zijn eerste wedstrijd speelde de Amsterdammer op 12 september 1948 (Ajax – Xerxes 1-3), zijn laatste optreden in Ajax 1 was op 26 maart 1951 (Ajax – DWS 1-3). Als Ajacied speelde Van der Hoeven onder meer samen met Rinus Michels, Hans Boskamp, Ger van Mourik, Cor van der Hart en Jan Potharst. De geboren Amsterdammer speelde zijn drie officiële interlands in 1950 alle als Ajacied. Voor zijn overstap naar Ajax speelde hij tien jaar lang bij stadgenoot DWS. Na zijn periode in De Meer speelde Van der Hoeven onder meer bij WVHEDW.

Foto
,,Ik vond zelf voetballen leuk, maar ernaar kijken vond ik helemaal niets’’, vertelde Van der Hoeven in 2013 bij een bezoek aan de Amsterdam ArenA. Jarenlang hing een foto van Van der Hoeven pal naast de kleedkamerdeur van de Ajacieden in de ArenA. ,,Toen een goede klant mij in 1950 vroeg te komen kegelen, ben ik dat gaan doen. Ik heb nooit meer gevoetbald. Nu zet ik de televisie nog wel op voetbal, maar na tien minuten val ik in slaap.”

Cor van der Hoeven (r) als onderdeel van een ijzersterk middenveld.
Cor van der Hoeven (r) als onderdeel van een ijzersterk middenveld.

Van der Hoeven debuteerde op 27-jarige leeftijd in Ajax 1. Samen met Van der Hart en Joop Stoffelen vormde hij een zeer sterke linie voor de verdediging. Van der Hoeven was als zwervende middenvelder vooral pijlsnel op de eerste meters. Snelheid en inzicht waren voorname wapens van de Ajacied. ,,In het buitenland schreef de pers dat wij de sterkste linie van Europa waren”, herinnerde de oud-Ajacied zich vol trots in 2013. Van der Hoeven durfde ook best te beweren dat hijzelf van die drie de beste was. ,,En dat terwijl ik bij DWS op honderd procent van mijn kunnen was, bij Ajax was dat dertig procent minder.”

Legendarische duels
Met Ajax speelde de onverzettelijke middenvelder legendarische duels. Vooral zijn twee doelpunten in de uitwedstrijd tegen Haarlem herinnerde Van der Hoeven zich nog goed. Bij zijn ArenA-bezoek illustreerde de negentiger hoe hij vanaf ‘de middenplaats’ een paar man passeerde en de bal in de touwen joeg. Maar de beste herinnering bewaarde hij aan een minder positief verlopen duel tijdens het kampioenschap van Nederland in mei 1950.

Van der Hoeven in 2013: ,,Die wedstrijd tegen Heerenveen. Vreselijk! Het was de eerste helft kat en muis. We stonden ruim voor (1-5 bij rust, red.) en ik weet niet wat er was gebeurd met die spelers van Heerenveen, maar ze kwamen met schuim op de lippen de kleedkamer weer uit. Ze liepen ons plat!” Heerenveen boog de achterstand om naar een 6-5-overwinning.

Abe
,,Bizar”, concludeerde Van der Hoeven die overigens wel positief terugkeek op zijn persoonlijke duels met het Friese voetbalwonder Abe Lenstra. ,,Ik sprak later zijn broer Jan eens. Die zei ‘Abe kon niet tegen je voetballen’. Ik heb misschien tien keer tegen hem gespeeld, had hem bijna tien keer in mijn zak. De laatste keer dat we met Ajax tegen hem speelde, keek ik eens om mij heen. Ik zag Abe nergens. Stond-ie back! Durfde hij niet meer tegen mij te spelen. Hoe dat kwam? Nou, de eerste keer had ik natuurlijk wel even laten merken wie ik was.’’

Ajax wenst de familie en naasten van Cor van der Hoeven veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst en foto's: Ajax.nl