Menu
Cornelis ter Beek tachtig jaar Ajacied

Cornelis ter Beek tachtig jaar Ajacied

Ajax huldigde eind oktober zijn jubilarissen. Een jubilaris kon daar helaas niet bij zijn. Cornelis ter Beek, die zijn tachtigjarig (!) jubileum vierde, kreeg donderdagmiddag alsnog zijn jubileumgeschenk. Bestuursvoorzitter Hennie Henrichs en Ed Lefeber zochten hem in zijn woonplaats Bussum op.

Op 10 juli 1936 werd Ter Beek op 14-jarige leeftijd lid van Ajax. Cornelis was middenvelder en speelde in 1939 in de A-junioren 4 en in 1940 in de A-junioren 2. Na zijn junioren-tijd speelde de Ajacied in de lagere elftallen, zo beaamt hij ook zelf: ,,Ik heb in bijna alle lagere elftallen gespeeld. Er waren destijds negen elftallen, ik heb in het 4e t/m het 9e elftal gespeeld. Dat kwam omdat ik er heel erg van genoot en mijzelf altijd beschikbaar stelde voor de hogere elftallen, ook al wist ik dat ik dan reserve was.”

Vierde ster
Voorzitter Hennie Henrichs mocht deze dag nogmaals een jubilaris eren: ,,Heel bijzonder dat Cornelis 80 jaar lid is van Ajax. Er zijn niet veel leden die dit extreme aantal ook hebben gehaald.” Zelf is de 94-jarige Cornelis van plan nog lang lid te blijven. ,,Ik heb altijd gezegd lid te blijven tot de vierde ster.” Zijn kleinzoon haakt hier op in: ,,Afgelopen 8 mei hadden we dus een pleister op de wonde, dat betekende dat opa nog wat langer in ons midden blijft.”

Ter Beek heeft mooie herinneringen aan zijn tijd als Ajax-speler. ,,Ik prijs me gelukkig dat ik het allemaal heb mogen meemaken. Er werd in die tijd alleen op woensdagmiddag getraind, onder niemand minder dan Jack Reynolds. Hij trainde namelijk  ieder team van Ajax. Ik voelde me vereerd dat hij mij leerde met mijn linkerbeen te trappen. Hij noemde mij met een Engels accent ‘koekebakker’, toen ik eenmaal met links kon trappen veranderde dat in ‘stopperspiel.”

Cornelis ter Beek heeft thuis een Ajax-hoekje
Cornelis ter Beek heeft thuis een Ajax-hoekje
Een prachtig horloge met inscriptie voor de jubilaris.
Een prachtig horloge met inscriptie voor de jubilaris.
Cornelis ter Beek was enorm dankbaar voor het geschenk en het bezoek.
Cornelis ter Beek was enorm dankbaar voor het geschenk en het bezoek.
Tekst & foto's: Ajax.nl/Dries Govers