Menu
'Crisisheffing kost Ajax miljoenen'

'Crisisheffing kost Ajax miljoenen'

De clubs in het betaald voetbal verwachten dat een aantal maatregelen uit het Kunduz-akkoord voor tientallen miljoenen euro’s extra kosten zullen zorgen. Ook Ajax maakt zich zorgen over de extra belastingheffingen die in de nacht van dinsdag op woensdag door de Eerste Kamer zijn goedgekeurd. Financieel directeur Jeroen Slop legt uit waarom.

Welke maatregelen uit het Kunduz-akkoord zijn nadelig voor Ajax?

,,Er zijn twee maatregelen die het voetbal enorm raken. Om het zo goed mogelijk uit te leggen, is het wellicht handig om eerst kort een aantal andere maatregelen te noemen waar vrijwel iedere Nederlander mee te maken krijgt. Iedereen kent de onlangs doorgevoerde maatregelen als de verhoogde BTW, duurdere WW-voorzieningen en de afgeschafte belastingvrije reiskostenvergoeding. Daarbij zijn sinds vannacht twee forse maatregelen van kracht geworden, die met name de clubs in het betaald voetbal raken. Ten eerste komt er een extra crisisheffing voor de clubs (zestien procent, red.) op inkomsten boven de 150.000 euro. In het geval van Ajax gaat dat dus om bijna alle spelers, want in het salaris zijn ook tekengeld en onze kampioensbonus opgenomen. Omdat de basis voor de heffing geheel 2012 betreft, is de kostenpost voor ons als kampioen direct al enorm groot. Dat bedrag moet op 31 maart 2013 bij de Belastingdienst binnen zijn.”

Wat is die andere maatregel?

,,De verhoging van de Wet belastingheffing excessieve beloningen, beter bekend als de Bos-taks, gaat een negatieve rol gaan spelen bij transfers. Tot nu toe was het zo dat op een vertrekpremie van ruwweg meer dan 500.000 euro een extra heffing voor de club van dertig procent gold. Die heffing is vannacht naar 75 procent gegaan. In het geval een speler recht heeft op een percentage van de transfersom kost het de clubs daardoor uiteindelijk bijna het dubbele.”

Wat gaat het Ajax kosten?

,,Het Kunduz-akkoord gaat de clubs en hun supporters heel veel geld kosten. In het geval van Ajax kan dat zomaar zeker vier miljoen euro zijn.”

Valt er nog iets aan te doen?

,,Nee, helaas niet. Omdat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is goedgekeurd, zijn maatregelen onomkeerbaar.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst