Menu

Cristian Chivu: De nul houden is een vereiste

Net als zijn trainer-coach geeft ook verdediger Cristian Chivu na de ochtendtraining niets weg over hoe Ajax FC Kopenhagen morgen gaat bestrijden. Toch is de Roemeen, ijs, weder en zijn fysieke gesteldheid dienende, morgen als basisspeler zeer waarschijnlijk van de partij.

Na als linksback in het Europese thuisduel met Celtic te zijn begonnen, heerst Chivu in het huidige Ajax als centrale verdediger. Soms voor, soms achter de verdediging, maar altijd met dreiging vooruit en rust voor het eigen doel.

Na een paar penalties te hebben geoefend op Fred Grim (bijna alles was raak) vertelt Chivu dat hij zich prima voelt in zijn huidige rol. ‘We verdedigen momenteel als team veel beter. Dat is echt belangrijk. Het gaat niet om drie, vier of vijf verdedigers. Als totaal gaan we vooruit. Het verdedigen begint bij ons nu bij de aanvallers en eindigt pas bij Fred Grim. Dat is positief, maar het is volgens mij ook de enige manier.’

Met de selectie en de technische staf heeft de Roemeen wedstrijdbeelden gezien van FC Kopenhagen: ‘We hebben al wat beelden in samenvatting gezien, vanavond gaan we nog in detail kijken naar de tegenstander. We hebben de duels tegen Lazio gezien. Ze hebben vorig jaar in Denemarken de competitie gewonnen dus het is sowieso een sterk team. Het is een moeilijke tegenstander omdat ze mentaal heel goed zijn. Zij zijn goed ‘in hun hoofd’. Maar ik hoop dat we morgen van onze eigen kracht uitgaan. Dat is het beste.’

Chivu heeft gezien dat de Deense tegenstander beschikt over een aantal gevaarlijke spelers, maar prijst vooral hun collectief. Maar hij heeft desondanks vertrouwen in een goede afloop. ‘Als we ons eigen spelletje spelen, denk ik dat het resultaat goed kan uitpakken. Eén ding moeten we niet doen en dat is verliezen. De nul houden is voor ons een tweede vereiste. Als Ajax gelijk speelt of wint, is het prima.’ Na een vriendelijk knikje baant Chivu zich een weg door de pers-menigte richting de bus.