Menu

Cristian Chivu: Van kind tot captain

De Roemeense revolutie, het verlaten van het ouderlijk huis, de dood van zijn vader en de komst naar Ajax maakten Cristian Chivu vroeg volwassen. En toch was hij volgens eigen zeggen nog een kind, totdat hij aanvoerder werd van het Roemeense nationale elftal. Net daarvoor verlengde hij zijn contract bij Ajax, dat al zoveel plezier aan hem beleefde toen hij nog maar een kind was.

De Roemeense bondscoach Emeric Jenei is er dus verantwoordelijk voor dat het hart van Ajax´ defensie volwassen is geworden. De speler die bij Resita begon en later voor Universitatea Craiova koos voor hij naar Ajax kwam, is snel een belangrijke speler geworden in Amsterdam.

In het begin baarde hij vooral opzien door de vier rode kaarten die hij in korte tijd vergaarde, maar de deskundigen hadden ook en vooral andere kwaliteiten waargenomen. Met Chivu zou het allemaal wel goed komen, verzekerden zij. Dat kwam uit. Natuurlijk, anders waren het ook geen deskundigen.

Met Ajax zelf bleek het moeizamer te gaan. Als een soort Klein Duimpje probeert de club de weg terug te vinden naar het succes.

Een jaar geleden stelde Chivu in Ajax Magazine nog dat Ajax ´under construction´ was, maar dat hij zeker wist dat de club over een jaar weer aan de top zou staan. Het tegendeel blijkt waar. Ajax is misschien wel meer dan ooit under construction.

Aan de hand van de nieuwe trainer Co Adriaanse op weg naar de top verblijft de club nog altijd in het laatste basiskamp; om te wennen aan de ijle lucht waarin alleen de allerbesten kunnen overleven. Desondanks verlengde Chivu onder begeleiding van zijn zaakwaarnemer Becalli zijn contract tot 2006. Als hij toch eens echt zo lang zou blijven...

Chivu: ´Je weet dat het opbouwen van een team niet op een avond wordt bedacht en de volgende morgen wordt waargemaakt. Dat heeft tijd nodig. Het begin was moeilijk. We moesten aan elkaar wennen, en aan de trainer. We moesten erachter komen wat hij precies wilde. Sinds duidelijk is wat de lijn is, presteren we beter.

Ook doordat we beter op elkaar ingespeeld raakten. We zijn een goed team geworden. Sommigen zijn daarover verbaasd, weinigen hadden er resultaten van verwacht. We zijn er nog niet. Nog lang niet zelfs. Maar je ziet de toekomst groeien. We zijn een jong team, en we moeten nog lang niet tevreden zijn.

Maar het kan allemaal erg mooi worden hier. Daarom heb ik ook mijn contract verlengd. Ik wil kijken hoe ver we kunnen komen met de groep die nu is neergezet.

´Ik ben hier gelukkig. Voor zover ik in de toekomst kan kijken wil ik hier de komende tijd presteren. Ik was blij dat ik mijn contract kon verlengen. Het was heel erg vermoeiend om iedere dag te moeten zeggen dat ik niet naar Barcelona ging. Men wilde weten waarom ik wel zou gaan, of niet zou gaan, en als ik nu nog niet ging, wanneer wel. Dat was niet leuk. Door mijn contract te verlengen hoopte ik ook daarvan af te zijn. Dat was gelukkig ook wel zo, hoewel sommigen het nooit opgeven.

Ik wil hier helpen iets op te bouwen. Daarvoor is het ook belangrijk dat we volgend seizoen wel Champions League spelen. Dat is toch een onmisbare ervaring voor jonge getalenteerde spelers. Het zijn de krenten in de pap. Je leert er veel van en je krijgt er - als het tenminste niet al te slecht verloopt - veel zelfvertrouwen van.

Ik heb het zelf gemerkt op het EK. Ik speelde tegen Figo en tegen Beckham. Dan hoef je daarna toch voor niemand meer bang te zijn?! Ik zag dat ik tegen hen opkon. Dan kan je iedereen verdedigen, denk ik dan.´