Menu
Cruciale weken voor Ajax

Cruciale weken voor Ajax

Met een flink gemankeerde selectie startte Ajax-trainer Martin Jol enkele weken geleden de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Scheveninger kon met name geen beroep doen op de internationals die actief waren op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Deze week echter keren de laatste WK-gangers terug van een heel korte vakantie. En dat is geen overbodige luxe, want Ajax wacht een cruciale periode waarin het zich onder meer moet zien te plaatsen voor de in sportief en financieel opzicht aantrekkelijke Champions League.

Om dat doel te bereiken dienen de Amsterdammers eerst af te rekenen met PAOK Saloniki, dat vorig seizoen achter kampioen Panathinaikos als tweede eindigde in de Griekse competitie. De eerste wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League vindt volgende week woensdag plaats in Amsterdam. De return op Griekse bodem staat precies een week later geprogrammeerd. Als Ajax deze tweedstrijd in zijn voordeel beslecht, plaatst het zich voor de allesbeslissende play-offs.

De laatste keer dat Ajax in Europa op een Griekse tegenstander stuitte was in het seizoen 1998/1999. Onder leiding van trainer Morten Olsen verloren de Ajacieden in de groepsfase van de Champions League met 1-0 bij Olympiakos Piraeus. Enkele weken later nam de ploeg revanche door in eigen huis met 2-0 te winnen. Richard Witschge maakte na ruim een halfuur de openingstreffer. Vlak voor tijd zette invaller Dean Gorré de ArenA in vuur en vlam toen hij met een prachtige stiftbal het definitieve vonnis voltrok.

Het meest legendarische onderonsje met de Grieken blijft vanzelfsprekend de Europa Cup 1-finale in 1971. In een volgepakt Wembley troefde Ajax Panathinaikos af met 2-0. Wijlen Dick van Dijk en Arie Haan bezorgden de recordkampioen van Nederland zodoende de eerste internationale trofee.

Met goaltjesdief Siem de Jong gaat Ajax de komende weken op jacht naar een plaats in de CL. Met goaltjesdief Siem de Jong gaat Ajax de komende weken op jacht naar een plaats in de CL.

Als laatste serieuze test voor de duels met PAOK Saloniki spelen de Amsterdammers vrijdag in de ArenA een oefenwedstrijd tegen Chelsea. Bij de Engelse landskampioen staan liefst dertien spelers onder contract die de voorbije weken actief waren op het WK. Onder anderen de veelbesproken Fransman Nicolas Anelka is een van hen. Daarnaast nam de Londense club onlangs voormalig Ajacied Yossi Benayoun over van Liverpool.

Eerder op de dag organiseert Ajax in de omgeving van Sportcomplex de Toekomst en de ArenA de jaarlijkse Open Dag. Voor jong en oud zijn er legio mogelijkheden voor vertier, met als klap op de vuurpijl de presentatie van de gehele selectie en technische staf van Ajax. Daarna volgt nog een handtekeningensessie. Het ideale moment dus om een krabbel van je favoriete Ajacied te veroveren.

Tekst en foto's: Ajax.nl