Menu
‘Cruciale weken zijn aangebroken’

‘Cruciale weken zijn aangebroken’

Ajax Cape Town-coach Stanley Menzo moet zijn team op het hoogste niveau zien te houden. Vanuit Kaapstad praat hij ons bij over de dynamiek die ontstaat binnen een team als de resultaten minder zijn.

We zitten met het eerste team in de cruciale weken van het seizoen. Met nog zeven wedstrijden te spelen is de stand op de ranglijst van Ajax Cape Town niet de gewenste. We zijn nog niet veilig. Het is niet zo dat we niet goed spelen, maar we vergeten de wedstrijden te winnen. En ja, dan blijf je in de gevarenzone staan. Aan de onderkant van de ranglijst staan de clubs erg dicht bij elkaar. Heel veel druk is er nog niet, maar het wordt wel spannend. Het is wel heel fijn dat we de wedstrijd van woensdagavond hebben gewonnen.

'Het is totaal anders dan bijvoorbeeld met Marokkanen, Turken en Surinamers in Nederland'

Andere dynamieken
Als de resultaten niet goed zijn, gaan er andere dynamieken binnen een team werken. Dynamieken waarmee ik niet bekend ben. Spelers die nooit iets zeggen, worden opeens mondiger en denken dat ze belangrijk zijn. Het is voor mij zoeken naar de juiste benaderingen, ook omdat je te maken hebt met zwarte, blanke en gekleurde spelers. Die dynamiek ken ik niet. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat werkt, want het is totaal anders dan bijvoorbeeld met Marokkanen, Turken en Surinamers in Nederland.

90+5' FULL-TIME @ajaxcapetown 1-0 @HighlandsP_FC
(Mayambela 9')
FINALLY A WIN IN 2017! #WeAreAjaxCT

— Ajax Cape Town (@ajaxcapetown) 12 april 2017

Omgekeerde wereld
Het is bijna de omgekeerde wereld. Als je verwacht dat je iemand beter hard kan aanpakken, dan blijkt dat je beter een arm om iemands schouder kunt leggen en als je denkt dat je voorzichtig moet zijn en een zachte benadering werkt, dan blijkt dat je hard moet optreden. Dat is zoeken. Gelukkig heb ik mensen om mij heen bij de club die daar wel bekend mee zijn en mij daarin steunen. Ik kijk goed om me heen en luister goed om de juiste keuzes daarin te kunnen maken. Mijn keuzes hebben nog niet tot escalaties geleid gelukkig, maar het kan gevoelig liggen.

Ik kan daar goed mee omgaan, vind het ook een leuk proces. Het is hier in Zuid-Afrika totaal anders dan in Europa. Soms denk je dat je iemand niet publiekelijk kan bekritiseren, maar dan blijkt het juist wel zo te moeten. En heeft diegene er moeite mee als je hem persoonlijk benaderen wilt om erover te praten.

Je leert je vrienden kennen
Deze dynamieken spelen alleen als het minder gaat. Als de resultaten goed gaat, merk je er weinig van. Je kan twee dingen doen als coach: je ervoor afsluiten of om je heen kijken en luisteren. Ik doe dat laatste en zoek naar de juiste balans. In deze periode van mindere resultaten leer je wel goed je vrienden kennen.

Maar hoewel de resultaten niet al goed zijn de laatste weken, blijft dit een leuke groep en spelen we leuk voetbal. Ik ga nu samen met de spelers en staf zorgen dat we erin blijven en dan pas ga ik kijken wat ik volgend jaar wil doen. Ik wil om de prijzen meedoen, iets winnen. Op welk niveau dat ook is. Pas na deze zeven resterende wedstrijden gaan we in gesprek over volgend seizoen.

De Abreu family travel 1100km to attend Ajax Cape Town Holiday Clinics ⚽️
Read More Here: https://t.co/bACo60JoVg#NoYouthNoFuture pic.twitter.com/aScJ0DvDT5

— Ajax Cape Town (@ajaxcapetown) 8 april 2017