Menu
Cruijff: 'Ajax moet terug naar de top'

Cruijff: 'Ajax moet terug naar de top'

De klankbordgroep technische zaken heeft dinsdagmiddag wederom bij elkaar gezeten en dit heeft de eerste adviezen opgeleverd. Een dag na de veertiende verjaardag van de Johan Cruyff Foundation liet Cruijff weten tevreden te zijn met de uitkomsten van de bespreking. In een gesprek met Ajax.nl legt hij uit waarom.

Ajax maakte op 10 februari 2011 bekend dat drie klankbordgroepen als adviesorgaan voor Ajax zouden gaan opereren. De klankbordgroep technische zaken, onder voorzitterschap van Johan Cruijff, waarin naast hem ook Peter Boeve, Dick Schoenaker en vanuit de Ajax-directie Rik van den Boog zitting hebben, heeft sindsdien in gesprekken met elkaar en met andere betrokkenen een analyse gemaakt. De gepresenteerde plannen gaan deels over het technisch model van de club, maar met name over de jeugdopleiding. De komende maanden staan nog andere voetbaltechnische zaken op de agenda van deze klankbordgroep.

Johan Cruijff, wat is uw eerste indruk?
Cruijff: ,, We hebben vandaag een goede eerste aanzet gedaan. Ajax moet terug naar de top, en de sleutel van die verandering ligt bij de jeugdopleiding. De afgelopen weken hebben we met een groot aantal mensen, allemaal ex-topvoetballers, dit plan gebouwd. Ajax zal weer geleid moeten worden door ex-topvoetballers die de knowhow en ervaring hebben om het door mij ontwikkelde voetbalmodel uit te voeren en neer te zetten.”

Kunt u een tipje van de sluier oplichten?

,,Een paar oud-topvoetballers gaat samen met hoofdtrainer Frank de Boer het ‘technische hart’ vormen van het nieuwe Ajax, en zij krijgen de rugdekking van een groot aantal ex-spelers binnen en buiten de club die voor ze klaarstaan. Ik denk dat iedereen binnen Ajax ook dolgraag achter zulke coryfeëen zal staan. Zij gaan de technische normen van Ajax opstellen en bewaken en zorgdragen dat op die technische normen wordt gestuurd door de beste mensen op de beste plek. Je hebt namelijk zowel kwaliteit als resultaat nodig. Resultaat zonder kwaliteit is saai, kwaliteit zonder resultaat is onzinnig. Deze toppers begrijpen dat volledig”.

Wat is de volgende stap?

,,Er moeten nu snel beslissingen genomen worden en daarom hebben we bij iedere stap in het proces de directie op de hoogte gehouden en contact gehouden met de Raad van Commissarissen. We willen namelijk klaar zijn vóór het volgende seizoen en eigenlijk zijn we dan al laat. Nu moeten we voortvarend de uitvoering ter hand nemen.”

Bevalt het adviseren?

,,Ik vind het een genot om te zien dat ex-Ajacieden als Rijkaard, Van Basten, Winter, Roy, Schoenaker, Boeve, Keizer, Jonk en Bergkamp naast de al genoemde De Boer samen met mij om de tafel zitten om in een open discussie met elkaar de beste ideëen voor de toekomst van Ajax te formuleren. Die toewijding tot de club is het meest dierbare dat een voetbalclub als Ajax kan hebben en dat moet Ajax méér gaan koesteren.

Afgezien van het adviseren gaat het er mij natuurlijk om dat onze adviezen ook in zijn geheel uitgevoerd gaan worden. In de praktijk is het altijd lastig om adviezen in zijn geheel uit te voeren, waardoor vaak de belangrijkste details van het advies in de eindfase sneuvelen. In dit geval ga ik de directie dan ook nadrukkelijk met raad en daad actief bijstaan in de stapsgewijze uitvoering van ons advies. Dit rapport belichaamt mijn visie op voetbal en daar sta ik voor.

Ik kan me trouwens geen moment voorstellen dat dit advies geheel of gedeeltelijk niet uitgevoerd zou worden, want alles wat Ajax in het verleden groot gemaakt heeft, staat in dit advies, en alle ex-topvoetballers omarmen het doel en deze weg naar dat succes. Uiteindelijk willen vele anderen en ik weer trots zijn op Ajax, omdat de wereld Ajax weer gaat bewonderen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lees hier de reactie van Rik van den Boog