Menu
'Cruijff en Platini zien dat het goed is'

'Cruijff en Platini zien dat het goed is'

De ochtendkranten kleurden deze ochtend weer oranje. Waren het vorige week Kramer en Wüst die de hoofdrol opeisten, dit keer waren het de Oranje-schaatsters die een halve voorpagina innamen met hun enorme triomf op de 1500 meter. Het duel Ajax - sc Heerenveen komt ook aan bod, verder weg in de krant.

‘Cruijff en Platini zien dat het goed is’, kopt de Volkskrant boven het wedstrijdartikel van Ajax - sc Heerenveen. ,,De kampioen heeft genoeg aan een behoorlijk eerste half uur. Ajax is degelijk, soms goed. Ajax verliest doorgaans niet makkelijk en wint af en toe moeilijk. Deze wedstrijd is een makkie. Het is daarbij mooi te zien als de camera Cruijff in beeld vangt. Dan praat hij met Platini, begeleid door veel gebaren. Ongetwijfeld legt hij het wezen van Ajax uit, zijn Ajax, hervormd naar zijn ideeën.”

Het AD zet Lasse Schöne centraal. De Deen nam zondagmiddag tegen sc Heerenveen de gehele doelpuntenproductie voor zijn rekening. ‘Schöne toont weer zijn waarde voor kampioen’, luidt de titel boven de tekst. ,,Negen goals maakte de allrounder dit seizoen en dat zijn geen nietszeggende eretreffers. Eigenlijk hadden ze allemaal de nodige waarde. In de eredivisie opende hij drie keer de score en was hij tweemaal beslissend, zowel tegen Go Ahead Eagles (1-0) als gisteren tegen Heerenveen (3-0). Tel daarbij de kostbare intikker tegen Celtic (1-0) in de Champions League én de verrukkelijke assist tegen PSV (1-0) en je sluit als trainer de gelegenheidsaanvaller in de armen.

‘Schöne bewijst weer waarde’, kopt het Noordhollands Dagblad deze ochtend in de regionale krant. ,,Schöne gold als een bruikbare voetballer zonder over een echt specialisme te beschikken. Zijn tactische inzicht, balvastheid en goede trap maakten hem niettemin tot een speler om wie Frank de Boer moeilijk heen kon. De coach besloot uiteindelijk hem als vleugelaanvaller te gebruiken. In deze rol, die hem van nature niet ligt, groeide Schöne uit tot één van de belangrijkste schakels van Ajax. Zonder zijn inbreng had de club op dit moment niet bovenaan de ranglijst van de eredivisie gestaan. Schöne scoorde tot gisteren weliswaar slechts vier keer, maar al deze treffers leverden de koploper één of meer punten op. Zijn assists, zes in totaal, maken zijn aandeel nog groter.

‘Voorbeeld in Europa’, is de titel boven het dagje Ajax dat De Telegraaf zondag had. Eerst de prestigieuze prijs die Johan Cruijff van de UEFA kreeg en de daaruit voortvloeiende ontmoeting van Platini met Van der Sar en Van Praag op de Toekomst, daarna de wedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen en vervolgens het afscheid van Christian Eriksen. Alle aspecten sieren de pagina’s met foto’s. ,,Ruim een half uur lang kreeg Michel Platini tijdens Ajax - sc Heerenveen (3-0) de bevestiging dat Ajax’ nieuwe koers de juiste is. Door vroeg druk te zetten en met een uitstekend positiespel speelde het jeugdige elftal van Frank de Boer de Friezen van het kastje naar de muur.” Als een kadertje naast het artikel over het bezoek van Franse UEFA-baas, werd de wedstrijd verder meegenomen: ‘Deens feestje in ArenA’, was daarboven het kopje. ,,Lasse Schöne, Viktor Fischer en Christian Eriksen maakten er tijdens en na Ajax - sc Heerenveen een Deens feestje van. Waarbij Schöne met alle drie de treffers de hoofdrol voor zich opeiste. ,,Mijn eerste hattrick in de eredivisie”, straalde hij.

Tekst en foto: Ajax.nl