Menu
Cruijff in het Amsterdam Museum

Cruijff in het Amsterdam Museum

Johan & ik. Zo heet de tentoonstelling die tot en met 12 mei te zien is in het Amsterdam Museum. Onder meer foto’s, filmpjes en prijzen illustreren de grootsheid van Johan Cruijff; Nederlands beste voetballer aller tijden.

Bij binnenkomst in een van de knusse zalen van het museum prijkt een klein stukje tekst met daarop: Hendrik Johannes Cruijff, geboren in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat. Tweede zoon van Manus Cruijff en Nel Draaijer, de eigenaren van Cruijff Aardappelenhandel.

Ruim 65 jaar later staat Cruijff te boek als een van de bekendste Nederlanders op aarde. En met een hoge aaibaarheidsfactor bovendien, weet ook de 55-jarige Cor Focke. Deze Amsterdammer is een van de bezoekers en lyrisch over zijn grote held. ,,Als jongetje van 10 voetbalde ik in Betondorp en wilde ik altijd Cruijff zijn", vertelt hij trots. ,,Ik heb ooit zijn moeder ontmoet. Later heb ik Johan een winkel zien openen op de hoek van de Hogeweg en Linnaeusstraat. Dat was een kostelijk moment, want Johan moest bij een winkelopening de bal door het raam van de voordeur schieten en dat lukte niet meteen."

Hoeveel mensen zullen er met Johan Cruijff op de foto staan? Hoeveel mensen zullen er met Johan Cruijff op de foto staan?

Focke loopt deze middag aandachtig rond en kijkt gebiologeerd naar de foto’s en videobeelden van De Verlosser. Tegelijkertijd beschrijft hij hoe hij voor de tweede keer oog in oog stond met de voormalige sterspeler van onder meer Ajax en FC Barcelona. ,,Dat was in De Meer. Ik hoorde plotseling zijn stem en dáár stond hij met zijn vrouw Danny. Ik zei: leuk dat ik u zo ontmoet. Sindsdien ben ik hem altijd blijven volgen. Cruijff, Amsterdam en ik zijn één."

Dat de woorden van Focke niet uit de lucht zijn gegrepen, blijkt uit zijn laatste anekdote over de 48-voudig international. ,,Toen Johan net bij Barcelona speelde, ging ik op vakantie naar Lloret de Mar en kocht ik het shirt van Barcelona. Ik was zo trots als wat, maar ook op hem en Amsterdam."
Enkele stappen verder in het museum valt een uitspraak op die Cruijff medio 2007 deed in Metro. ,,In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk." Een bijzondere quote, maar Cruijff komt er echter mee weg. Alleen omdat hij Johan Cruijff is. Een wereldster die oog heeft voor alles en iedereen en lak heeft aan reputaties.

Dat laatste wordt bevestigd door de heer Fred van Dijk, die evenals Focke aandachtig bezoeker is van de tentoonstelling in de hoofdstad. ,,Ik heb in 2000 via Nationale Vereniging De Zonnebloem het EK bezocht met een groep gehandicapten", graaft de Apeldoorner in zijn geheugen. ,,Toen we met de bus aankwamen had Cruijff belangstelling voor iedereen. De aandacht die hij de mensen schonk was echt hartverwarmend."

Ook de voetballer Cruijff kon Van Dijk in zijn jongere jaren bekoren. ,,Hij bewoog zo makkelijk. Ze noemden Rob Rensenbrink vroeger het slangenmens, maar Cruijff was minstens zijn gelijke. Later vond ik Cedric van der Gun in zijn Ajax-tijd op Cruijff lijken." Van Dijk is zeer te spreken over de huiselijk ogende expositie. ,,Het is leuk om Cruijff en Ajax zo te bekijken. Cruijff is natuurlijk ook een fenomeen. Iets wat ik me eigenlijk pas realiseerde toen Ajax in het begin van de jaren '70 ging meedoen in Europa."

Onder leiding van Cruijff wint Ajax achtereenvolgens in 1971, 1972 en 1973 onder meer de Europa Cup 1, het equivalent van de huidige Champions League. Ook wordt de Amsterdammer driemaal verkozen tot Europees voetballer van het Jaar. De Gouden Bal die de winnaar toebehoort ontbreekt uiteraard niet in het gebouw aan de Kalverstraat. Het is daarom beslist de moeite waard een kijkje te nemen in het Amsterdam Museum. Vooral het gemêleerde fotomateriaal maakt telkens duidelijk hoe gewoon Cruijff is gebleven. Ondanks zijn status die reikt tot in alle uithoeken van de wereld.

Wil jij gratis naar de tentoonstelling Johan & ik in het Amsterdam Museum? Mail dan je naam en adresgegevens naar web@ajax.nl. In samenwerking met het Amsterdam Museum geven we 5 x 2 kaarten weg. Op vertoon van je Ajax Life ClubCard krijg je 25 procent korting op de entreeprijs.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Amsterdam Museum

Openingstijden Amsterdam Museum