Menu
Cruijff ontvangt gebundelde uitspraken

Cruijff ontvangt gebundelde uitspraken

Johan Cruijff heeft woensdag op sportcomplex de Toekomst het eerste exemplaar van het boek ‘Johan Cruijff, Uitspraken’ ontvangen. Het is het tweede deel van de Cruyff Bibliotheek. Sytze de Boer bracht in de bundel de opvallendste citaten en uitspraken van Cruijff bijeen. Verslag van de ruim anderhalf uur durende boekpresentatie in 14 (+3) citaten.

,,Er zijn de laatste jaren zoveel boeken over mij uitgebracht. In een poging daar structuur in te brengen, dacht ik: laat ik het zelf maar doen.’’ Johan Cruijff legt op de Toekomst het idee uit achter de Cruyff Bibliotheek.

,,Het is een mooie selectie van wat ik gezegd heb in de loop der jaren, soms zelfs verrassend. En bij de meeste uitspraken sta ik er nog steeds achter!’’ Cruijff prijst het boek aan op het achterflap van Johan Cruijff, Uitspraken.

,,Johan, je hebt ooit gezegd: buiten het veld te laat is ook binnen het veld te laat. We zouden 13:30 uur beginnen.’’ Frits Barend vraagt Cruijff schertsend waarom hij een kwartier te laat arriveerde op de Toekomst.

,,Er staan citaten in vanaf 1960. Ik verzamel al 40 jaar lang Cruijff-citaten. Ik heb voor dit boek ook interviews en televisieprogramma’s teruggezien en teruggelezen.’’ Schrijver en samensteller Sytze de Boer vertelt over de totstandkoming van Johan Cruijff, Uitspraken.

,,Het boek geeft een prachtig beeld van 50 jaar Johan Cruijff.’’ Frits Barend.

,,Als Ajax drie goals meer had gemaakt, was er niets aan de hand geweest.’’ Barend haalt een uitspraak aan van Cruijff na FC Utrecht – Ajax (6-4).

,,In mijn tijd werd je door iemand getraind die gek was van het spelletje. Daarna kwam de trainersopleiding.’’ Cruijff over zijn jeugdjaren in de Ajax-jeugdopleiding.

Journalist Frits Barend presenteerde de anderhalf uur durende 'doop' van Johan Cruijff, Uitspraken. Journalist Frits Barend presenteerde de anderhalf uur durende 'doop' van Johan Cruijff, Uitspraken.

,,Ajax is als wuivend riet; het kan nog zo hard stormen, het komt altijd weer overeind.’’ Ajax’ erevoorzitter en genodigde Michael van Praag over zijn club.

,,Techniektrainingen hebben het meeste rendement tot je dertiende jaar. Daar is veel onderzoek naar gedaan.’’ Cruijff over de periode waarin jeugdspelers het beste aan hun techniek kunnen werken.

,,Ben ik autoritair? Nee dat niet, maar de spelers moeten wel doen wat ik zeg.’’ Barend vist een Cruijff-quote op uit het boek. Cruijff deed de uitspraak als trainer van Ajax.

,,Die uitspraak heb ik gedaan in 1986. Dat waren woorden van toen. Voor een wedstrijd, in de kleedkamer mag je elf meningen hebben. Als je het veld opstapt, moet er één mening zijn. Je leeft als het ware als democratie in een dictatuur.’’ Cruijff belicht zijn uitspraak.

,,Het enige elftal dat verplicht moet winnen is het eerste.’’ Cruijff vindt dat voetballers in opleiding vooral plezier moeten hebben.

,,Er is nog nooit een elftal compleet gedebuteerd in je eerste elftal. Het zijn altijd individuen die debuteren.’’ Cruijff legt uit waarom individuele training van toptalenten belangrijk is.

,,Geld dat je na je dertigste verdiend is wat je uiteindelijk overhoudt. Wat je daarvoor verdient, geef je uit.’’ Cruijff over het uitgavepatroon van voetballers.

,,Om top te zijn hoort elk detail perfect in orde te zijn. Het is geen kwestie van slecht of goed. Het gaat om goed of heel goed. Oud-spelers die op het hoogste niveau hebben gespeeld, kunnen dat goed aangeven.’’ Cruijff over het belang van oud-spelers in de trainersopleiding.

,,Voetbal is een spel van fouten. Fouten vinden is vrij simpel. Maar de benadering moet altijd positief zijn. Sport is belangrijk. Dat moet je goed verkopen.’’ Cruijff

,,Wie niet sterk is moet slim zijn. Als je de beste spelers opleidt, zal je automatisch meespelen in de top.’’ Cruijff over de actuele krachtsverhoudingen in het topvoetbal en hoe Ajax weer aansluiting bij de top kan krijgen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Onder de vele genodigden ook Ajax' erevoorzitter Michael van Praag. Onder de vele genodigden ook Ajax' erevoorzitter Michael van Praag.
Na de presentatie liet Cruijff zich door Wim Jonk rondleiden op de Toekomst. Na de presentatie liet Cruijff zich door Wim Jonk rondleiden op de Toekomst.
Cruijff en Jonk volgen een jeugdtraining. Cruijff en Jonk volgen een jeugdtraining.
Na de presentatie en rondleiding stond Cruijff de pers te woord. Na de presentatie en rondleiding stond Cruijff de pers te woord.