Menu
Cruijffie-mania barst los in 1967

Cruijffie-mania barst los in 1967

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 25 april 1967, de twintigste verjaardag van Johan Cruijff die in zijn eerste volledige seizoen in Ajax 1 explosief aan het doorbreken is.

De zeperd in de kampioenswedstrijd zeurt nog wat na in het achterhoofd van Jopie op de dag dat hij twintig wordt. GVAV-uit was eerder in het seizoen een makkie geweest, 3-8, maar in De Meer keepte die rare Tonny van Leeuwen opeens de wedstrijd van zijn leven. Wat de wondervoorhoede Sjaak Swart, Klaas Nuninga, Johan Cruijff en Piet Keizer ook probeerde, scoren lukte niet en een schlemielige countergoal van de Groningers betekende 0-1. Twee dagen nadien heeft de jarige er nog de ziekte in.

Ajax revancheert zich op Koninginnedag
Maar de knop gaat om, Ajax revancheert zich op Koninginnedag in Geleen waar tegen Fortuna ’54 het kampioenschap wordt behaald dat er vrijwel het hele seizoen al aan zit te komen. Want Ajax is ongenaakbaar in de Eredivisie, veegt thuis de vloer aan met geduchte uitdagers als Feyenoord, Sparta en DWS (drie keer 5-0), en scoort in 34 competitiewedstrijden liefst 122 keer, een nationaal record tot op de dag van vandaag.

Johan Cruijff is in het seizoen 1966-1967 vanaf dag één nadrukkelijk aanwezig. Uit tegen Elinkwijk (0-7) speelt hij alleen de eerste helft, maar hij maakt er wel drie. Ook in de daaropvolgende vijf wedstrijden scoort Cruijff, waaronder op 7 september in de Rotterdamse Kuip waar Johan tegen de sterke Hongaren (2-2) zijn interlanddebuut maakt.

Zijn fans rukken op en klimmen in lantaarnpalen en stoplichten wanneer tiener Johan Cruijff op de Middenweg een verfwinkel komt openen door een bal door een winkelruit te trappen. In het enorme gedrang zal Cruijffie drie pogingen nodig hebben om het glas te breken.
Zijn fans rukken op en klimmen in lantaarnpalen en stoplichten wanneer tiener Johan Cruijff op de Middenweg een verfwinkel komt openen door een bal door een winkelruit te trappen. In het enorme gedrang zal Cruijffie drie pogingen nodig hebben om het glas te breken.

Bondscoach wild van Mokumse dwingeland
Bondscoach Georg Kessler is wild van de kleine Mokumse dwingeland die door Ajax nogal krampachtig bij het Nederlands elftal wordt weggehouden. Omdat het grote talent nog een scharminkel is, met moeilijke voeten, die ook nog eens door aanvallen van migraine wordt geplaagd. Maar rond zijn negentiende neemt Cruijffs spierkracht toe en verdwijnen zijn fysieke klachten. Jopie is niet meer te stuiten.

Maar rond zijn negentiende neemt Cruijffs spierkracht toe en verdwijnen zijn fysieke klachten. Jopie is niet meer te stuiten

Hij wordt international, breekt door in de Europa Cup, wordt topscorer in de Eredivisie en gekozen tot Voetballer van het Jaar. Tegenslagen zijn er ook, want in zijn tweede interland, in het Olympisch Stadion, krijgt hij het aan de stok met spijkerharde Tsjechoslowaakse verdedigers en met de Oost-Duitse scheidsrechter Rudi Glöckner die hem uit het veld stuurt.

Cruijff looopt zich nogmaals te pletter op muur van Tsjechische weerbarstigheid
En op 8 maart 1967 loopt hij zich nogmaals te pletter op een muur van Tsjechische weerbarstigheid. Uit tegen Dukla Praag wordt Ajax in de kwartfinale van de Europa Cup uitgeschakeld. Een fikse klap voor Cruijff die echter koud terug uit het Oostblok zijn belofte nakomt en op de kruising van de Amsterdamse Middenweg en de Hogeweg een verfwinkel opent door een winkelruit aan diggelen te trappen. Zijn fans zijn nauwelijks op afstand te houden, Cruijffie-mania is losgebarsten.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Koop via onderstaande button mét korting jouw exemplaar van de Ajax Encyclopedie.]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): Johan Cruijff schermt de bal af voor Gerrit Borghuis in de stadsderby met DWS (22 januari 1967, 1-1). Rechts Piet Keizer en Frits Flinkevleugel.

Foto's: Ron Kroon, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 920-1531 en Ron Kroon, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 920-0052