Menu

Culina helpt met fantastische goal Twente aan winst

Oud-Ajacied Jason Culina scoorde dit weekeinde een van de mooiste doelpunten in de eredivisie. De Australiër nam de bal in een keer op zijn voet en van meer dan veertig meter vloog het leer in het lege doel. Twente won met 2-0 van NEC. Maar behalve Culina kwamen meer oud-Ajacieden in actie.

Drie voetballers die zich dit weekeinde over Nederlandse grasmatten bewogen staan nog onder contract bij Ajax. Yakubu, Pius Ikedia en Cedric van der Gun kwamen voor respectievelijk Vitesse, RBC Roosendaal en ADO Den Haag in actie. Bij Vitesse is ook oud-Ajacied Richard Knopper in dienst, maar de middenvelder moest het duel tegen zijn oude ploeg sc Heerenveen wegens een voetblessure aan zich voorbij laten gaan. Yakubu kreeg geel in de met 0-3 gewonnen partij tegen de Friezen, bij wie alleen Youssouf Hersi als oud-Ajacied speeltijd kreeg. Hersi, afgelopen maandag nog actief op de Toekomst met Jong Heerenveen, mocht een klein halfuur meespelen.

Pius Ikedia kreeg een onbedoelde hoofdrol in het duel van RBC tegen ADO Den Haag. De kleine Nigeriaan trapte na en kreeg van scheidsrechter Ruud Bossen de logische rode kaart voorgeschoteld. Dat was al na twintig minuten en ADO profiteerde optimaal van het overwicht door met 5-1 te winnen. Cedric van der Gun scoorde eenmaal en werd na een klein uur gewisseld.

Bij Willem II stonden net als vorige week tegen Ajax drie oud-Amsterdammers in de basisopstelling. Michel Kreek, Martijn Reuser en Kevin Bobson boden goed partij aan lijstaanvoerder PSV. Maar het drietal verloor met hun teamgenoten wel met 1-0 van het oerdegelijke team van trainer Guus Hiddink.

Het AZ van oud-Ajax trainer Co Adriaanse gaat onverdroten door met het winnen van wedstrijden. De 0-3 zege bij NAC Breda tilde de ploeg zelfs naar de tweede plaats op de ranglijst en de Alkmaarders, met Henk Timmer, Tim de Cler en Denny Landzaat als oud-Ajacieden in de gelederen, zijn Feyenoord voorbij. De Cler kreeg overigens wel de gele kaart.

Slecht nieuws kwam er uit Nijmegen, waar FC Twente voor de tweede keer deze week aantrad tegen NEC. Sander Boschker moest al na acht minuten het veld verlaten met een vervelend ogende liesblessure. Zijn vervanger Cees Paauwe hield echter ook zijn doel schoon. Na de prachtige openingsgoal van Culina maakte de ploeg van trainer Rini Coolen er 0-2 van, net als afgelopen woensdag in de Amstel Cup. Bij NEC viel Pascal Heije geblesseerd uit en speelde José Valencia de hele wedstrijd.

Iets verderop in Groningen won Stefano Seedorf met zijn team met 3-1 van FC Den Bosch waar Dennis Schulp zijn brood verdient. Schulp, vroeger regelmatig de nieuwe Dennis Bergkamp genoemd, kreeg een gele kaart maar speelde net als Seedorf de hele wedstrijd.

Natuurlijk speelde ook Michael Krohn-Dehli weer met RKC Waalwijk. De Deense oud-Ajacied moest lijdzaam toezien hoe zijn team met 2-2 gelijk speelde tegen De Graafschap, waarbij deze week Leo Beenhakker als adviseur in dienst trad.