Menu
'Cultuur werkt altijd door in sport'

'Cultuur werkt altijd door in sport'

De tour van Ajax door China bestaat uit veel onderelen. Naast verschillende culturele en sponsoractiviteiten is er nog een element. De Ajax Coaching Academy verzorgt deze week een aantal clinics in Beijing en Shenyang.

Of het nu om de samenwerking met een partnerclub als Fortuna Wormerveer gaat of om een clinic in de hoofdstad van China, in de basis zijn er veel gelijkenissen. ,,We laten het spel gewoon het spel, dat verandert niet”, zegt Corné Groenendijk (links op de foto) van de Ajax Coaching Academy na de eerste clinic in Beijing. ,,Het gaat er vooral om hoe je de oefenstof aanbiedt. Op welke manier draag je de Ajax-filosofie over op amateurverenigingen in Nederland of (voetbal)scholen in het buitenland. Daar moet je heel zorgvuldig in zijn. Welke woorden gebruik je? Waar je leg je accenten op? Er hangt daarbij veel af van de cultuur. Aan ons de taak om daar doorheen te kijken en de sport centraal te stellen.”

Coaches opleiden
Samen met Casimir Westerveld richt hij zich zowel op de voetballers op als op de trainers. ,,Als je een coach van een amateurclub beter kan maken, werkt dat ook door op de spelers. We kunnen natuurlijk de kinderen trainen, maar als hun trainer iets leert gaat het veel sneller. Zij zijn de aangewezen personen om de Ajax-filosofie op hun spelers over te brengen. Vanuit de Ajax Coaching Academy zorgen wij voor de opleiding en ondersteuning van het kader van een voetbalvereniging. Dat doen we zowel bij onze partnerclubs in Nederland als bij clubs in het buitenland.”

Groenendijk werkte voorheen voor Ajax Cape Town. De coaching van Afrikaanse kinderen vergt een totaal andere aanpak dan van bijvoorbeeld jonge voetballers op een school in Beijing, zo weet hij. ,,Als je hier in China bij een oefening drie groepjes van vier jongens nodig hebt, dan zou je zeggen dat het na het samenstellen van de eerste twee groepen wel duidelijk is wie er bij het derde team horen. Toch wachten ze echt totdat het tegen ze wordt gezegd. Dat zit hier in de cultuur opgesloten. Zoiets werkt altijd door in de sport.”

Op maat gemaakt
In Zuid-Afrika was juist het omgekeerde het geval: ,,Het continent Afrika barst van de ruwe diamanten op voetbalgebied. Vanwege de armoede zijn veel kinderen vrijwel continu buiten aan het voetballen. Dat doen ze soms met een blikje of een bal van elastiekjes. Ze zijn daardoor enorm vaardig aan de bal, maar moeten juist geholpen worden zodat ze ook in teamverband kunnen spelen. Dat laatste aspect is juist in China weer geen probleem. Door hun discipline operen ze misschien gemakkelijker als team, maar ontbreekt het juist weer aan eigen initiatief en vrijheid van bewegen en handelen. Aan ons als Ajax Coaching Academy dus de taak om het juiste programma voor de juiste doelgroep samen te stellen. Het draait om een op maat gemaakte trainingsmethodiek vanuit de Ajax-filosofie.”

De Chinese voetbalambities worden volledig door de overheid gesteund. Voetbal wordt belangrijk gemaakt in het immense Aziatische land. Ze willen zich in de toekomst gaan meten met succesvolle voetballanden. ,,Voor het voetbal in China zou het heel goed zijn als partijen als Ajax ze zouden helpen bij de opleiding van hun trainers en spelers. Daar zit de winst. In Nederland zijn amateurclubs en competitie heel goed georganiseerd en coaches vrijwel allemaal goed opgeleid. Dat garandeert dat de randvoorwaarden goed zijn waardoor we ons meer op de echte voetbaltechische inhoud kunnen richten. China is wat dat betreft een land zonder echte voetbalhistorie. Ze kunnen hier nog enorme stappen zetten om kinderen meer basisvaardigheden bij rte brengen waardoor ze goed in een team te laten functioneren. Als ze hier het voetbalniveau omhoog willen brengen, moeten ze het vanaf de basis gaan opbouwen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst