Menu
Cupfighter Ajax boekt nieuwe bekertriomf

Cupfighter Ajax boekt nieuwe bekertriomf

Ajax heeft ten koste van Feyenoord zijn achttiende KNVB beker in de clubhistorie gewonnen. In de Rotterdamse Kuip waren de Ajacieden donderdagavond Feyenoord met 1-4 de baas. Ajax begon de tweede finalewedstrijd al met een comfortabele voorsprong, na de 2-0 winst in het eerste finaleduel.

De Amsterdamse start in Rotterdam deed sterk terugdenken aan de eerste minuten van de eerste, op 25 april gespeelde wedstrijd van de bekerfinale. In de ArenA bezorgde Siem de Jong Ajax binnen zeven minuten een 2-0 voorsprong. Bijna twee weken later was het in de Kuip Luis Suarez die al vroeg toesloeg. De Uruguayaan kwam via Feyenoorder Denny Landzaat in balbezit. Het afstandsschot van de Ajacied leek houdbaar, maar was toch te machtig voor Erwin Mulder: 1-0.

Net als in de ‘heenwedstrijd’ zat het échte bekerfinalevenijn ook in de Kuip in de prille beginfase. Omdat de Feyenoorders na de treffer van Suarez vier keer moesten scoren om de kans op bekerwinst levend te houden, was het bekertweeluik al vroeg beslist.

,,Vooraf werd een kolkende Kuip beloofd’’, blikte Martin Jol naderhand terug. ,,Dan denk je toch: hadden we er in de ArenA maar eentje bij gemaakt. Het enige dat we hier kunt doen, is vroeg scoren. Dat lukte, en daarna hebben we ook geen problemen meer gehad.’’

Tot aan het eerste half uur van het spanningsloze duel stichtte Feyenoord het meeste gevaar, al kwamen de Ajacieden nooit écht in de verdrukking. André Bahia mikte de bal over, terwijl Jon Dahl Tomasson Stekelenburg recht in de ogen kon kijken maar niet verder kwam dan een slap rollertje. Met een te scherpe voorzet vanaf rechts van Roy Makaay – de spits speelde tegen Ajax zijn laatste duel - op de inkomende Tomasson was de kansenoogst voor de thuisploeg wel gemeld.

Luis Suarez heeft in de vierde minuut de score geopend. Luis Suarez heeft in de vierde minuut de score geopend.

Echt royale kansen kreeg Ajax, dat ‘debuteerde’ in het nieuwe uittenue, het eerste bedrijf evenmin. De enige mogelijkheid die de Amsterdammers voor rust een tweede treffer had kunnen opleveren, schampte de paal. De inzet van Demy de Zeeuw had een beter lot verdiend. De snoeihard ingeschoten inzet die daarop volgde, smoorde in de doelmond.

De tweede finalewedstrijd in de Kuip werd gespeeld zonder Ajax-supporters. Over morele steun van de eigen aanhang hadden de Ajacieden in Rotterdam desondanks niets te klagen. Net als de laatste competitiewedstrijd tegen NEC, kon ook het finaleduel in Zuid-Holland live worden gevolgd in de Amsterdam ArenA. Ruim tienduizend Ajax-fans bejubelden de treffer van Suarez.

Vijf minuten nadat een treffer van Karim El Ahmadi wegens vermeend buitenspel was geannuleerd, bracht De Jong Ajax op 2-0. Een geslaagde combinatie bracht de middenvelder voor Mulder. Met zijn koele afronding tekende De Jong voor zijn derde treffer in de bekerfinale van 2010. De kater van de op een punt misgelopen landstitel was door de Ajacieden toen al aardig weggespeeld. Een nieuwe kater lag wel alweer op de loer; ditmaal de kater die het feestje na de achttiende Amsterdamse bekertriomf gegarandeerd zou opleveren.

De aansluitende treffer van Tomasson (uit de rebound na een vrije trap van Jonathan de Guzman) deed allang niet meer terzake. Ajax ging freewheelend door in de Kuip. Met speels gemak rondde De Jong een een-twee met Suarez – dwars door de Feyenoord-defensie – af met zijn tweede treffer van de avond: 1-3. Scheidsrechter Roelof Luinge wees na het doelpunt van Suarez zelfs voor de vierde keer naar de middenstip. Ook de Uruguayaanse Ajacied werd bar weinig in de weg gelegd. De captain van Ajax was al topscorer in het bekertoernooi 2009 – 2010 en voorzag die toppositie in de Kuip van extra glans. Na zijn zes treffers tegen WHC tekende Suarez donderdag voor zijn zevende én achtste doelpunt van dit bekerseizoen.

,,We hebben de eerste en tweede helft met vertrouwen gespeeld’’, vervolgde Jol. ,,En de beker is in Nederland toch de tweede prijs die je kunt pakken. Vandaag was duidelijk dat de beker voor ons was. Uiteindelijk is de finale over twee wedstrijden wel in ons voordeel geweest.’’

Luinge nam kort voor tijd afscheid met een unieke publiekswissel. De arbiter nam met het leiden van de tweede finalewedstrijd officieel afscheid als scheidsrechter op het hoogste voetbalniveau. Kevin Blom had de laatste minuten van de bekerfinale de leiding op het veld.

Wat dertig jaar geleden (1980) niet lukte, Feyenoord verslaan in tot 2010 enige bekerfinale tussen beide clubs, lukte op 6 mei 2010 wel. Op de middenstip van de inmiddels vrijwel leeggestroomde Kuip vierden de Ajacieden hun bekerfeestje. Een feestje dat later wordt voortgezet met de duizenden Ajacieden in de Amsterdam ArenA.

Houd Ajax TV in de gaten voor de samenvatting van de tweede bekerfinale, beelden van de feestvreugde en reacties van de hoofdrolspelers.

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Onder begeleiding arriveerde Ajax donderdagmiddag in de Kuip. Onder begeleiding arriveerde Ajax donderdagmiddag in de Kuip.
Maarten Stekelenburg is heer en meester in zijn strafschopgebied. Maarten Stekelenburg is heer en meester in zijn strafschopgebied.
Siem de Jong en Eyong Enoh in duel met Georgino Wijnaldum. Siem de Jong en Eyong Enoh in duel met Georgino Wijnaldum.
Marko Pantelic laat André Bahia zijn hielen zien. Marko Pantelic laat André Bahia zijn hielen zien.
Toby Alderweireld, niet gehinderd door Tomasson, kan  opbouwen. Toby Alderweireld, niet gehinderd door Tomasson, kan opbouwen.
Gregory van der Wiel wil Wijnaldum tegenhouden. Gregory van der Wiel wil Wijnaldum tegenhouden.
Siem de Jong zet Ajax op 1-3. Siem de Jong zet Ajax op 1-3.
Blijdschap bij Siem de Jong. Blijdschap bij Siem de Jong.
Suarez is een trotse Uruguyaan, toont hij na zijn tweede goal van de avond. Suarez is een trotse Uruguyaan, toont hij na zijn tweede goal van de avond.
Martin Jol bedankt de afscheidnemende scheidsrechter Roelof Luinge. Martin Jol bedankt de afscheidnemende scheidsrechter Roelof Luinge.
Grote vreugde in de beruchte badjassen met de beker. Grote vreugde in de beruchte badjassen met de beker.
Cock Jol, Martin Jol en Michele Santoni blij met de beker. Cock Jol, Martin Jol en Michele Santoni blij met de beker.