Menu
Dagboek 16: Proosten op de Missie

Dagboek 16: Proosten op de Missie

De Missie Kaapstad is in gang gezet. Met een feestelijk diner in Stellenbosch namen Nederlanders en Zuid-Afrikanen afscheid. Kort voor de terugreis naar Amsterdam had Jaap Stam namens de spelersgroep nog een aardige verrassing in petto.

De eerste steen voor het nieuwe stadion van Ajax Cape Town is gelegd. Het stadion gaat er komen. De bouw begint later dit jaar. Hetzelfde kan worden gezegd van het Johan Cruyff Court in de wijk Crossroad. Ook het sportveld wordt aangelegd. Het waren hoogtepunten in een historische week. Hoogtepunten die vooral ook de Kaapstedelingen die het nodig hebben verder moeten helpen. De Missie Kaapstad is onherroepelijk in gang gezet.

In het Cape Winelands District werd geproost op een fraaie toekomst. Een toekomst die Nederland en Zuid-Afrika (nog) dichter bij elkaar kan brengen. Premier Ibrahim Rasool van de provincie West Kaap was naar Stellenbosch gekomen om die ambitie extra kracht bij te zetten. Van de Nederlandse consul-generaal in Kaapstad, Bosscher, kon hetzelfde worden gezegd. Het Nederlandse consulaat was een van de organisatoren van de afsluitende avond. Ook South African Airways, de Zuid-Afrikaans-Nederlandse Kamer van Koophandel SANEC en het Zuid-Afrikaanse bureau voor toerisme maakten de avond mogelijk.

Voorzitter John Jaakke bedankt de premier met een Ajax-geschenk. Voorzitter John Jaakke bedankt de premier met een Ajax-geschenk.

,,Voetbal is meer dan sport alleen’’, hield Rasool zijn toehoorders voor. ,,Sport biedt hoop voor de toekomst. Hopelijk blijven Ajax Cape Town en Ajax Amsterdam, Zuid-Afrika en Nederland, kennis en kunde uitwisselen.’’ Voorzitter John Jaakke bedankte de premier met een Ajax-geschenk. Rasool ontving een kunstig gevlochten Ajax-kunstwerk; een voetballer met het illustere rugnummer 14.

,,Dit is geen missie in de oude zin van het woord. We komen nu juist om iets te delen’’, sprak Jaakke vervolgens. ,,Het is vanavond tijd om iedereen hier te bedanken. We hebben hier met elkaar al ontzettend veel bereikt. De sporttaal is een taal die iedereen begrijpt. Daarom willen we het voetbal ook naar de townships brengen. Ajax staat ook voor opleiden. Youth education. We willen mensen en kinderen echt iets bijbrengen. Ajax is hier zeven jaar geleden gekomen en we blijven hier ook.’’
Ajax-aanvoerder Jaap Stam verraste zijn voorzitter door vervolgens zelf nog het woord te nemen. Als dank voor de hartelijke ontvangst en de geboden gastvrijheid draagt de selectie liefst 25.000 euro bij aan de bouw van het nieuwe stadion. ,,Ook deze bijdrage is hopelijk een goede stap richting een mooie toekomst’’, besloot Stam de verrassingsactie.