Menu
Dagboek Algarve (1): Zonnige kennismaking

Dagboek Algarve (1): Zonnige kennismaking

Ajax opende het trainingskamp in Portugal met een pittige training in het Estádio da Nora. Naast de bal- en loopoefeningen liet de zon zich volop zien en werden er heuse 'hondenstreken' geleverd.

Ajax traint onder ideale omstandigheden in het stadion van FC Ferreiras. Ajax traint onder ideale omstandigheden in het stadion van FC Ferreiras.

De Ajacieden moeten al voor de eerste training hebben beseft dat een belangrijke reden om de trip naar zuidelijk Portugal te maken nu al is gerechtvaardigd. De omstandigheden waaronder de selectie zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft zijn vrijwel ideaal. Al helemaal als de laatste weersberichten vanuit Nederland zijn doorgekomen. Het aantal graden in het thuisland is bijna gelijk aan het aantal in Ferreiras. Alleen betreft het in zuidelijk Europa graden bóven nul… Zo bereid je jezelf nét iets aangenamer en beter voor op de beslissende helft van het voetbalseizoen.
De eerste training op Portugese grond begon gemoedelijk. De eerste training op Portugese grond begon gemoedelijk.

De 23-koppige selectie kon direct flink aan de bak. De bijna twee uur durende sessie begon nog gemoedelijk. Een spel waarin de bal afwisselend gekopt, geschoten of gegooid moest worden, dreef de spelers schreeuwend, springend dan weer joelend en juichend tot het uiterste. Het simpele spelletje gold als een sfeervolle eerste baloefening. Rasmus Lindgren schreeuwde, joelde en juichte toen nog gewoon met zijn collega-Ajacieden mee. Na de openingsoefening werd de Zweed apart genomen door fysiotherapeut Jos Kortekaas. Lindgren, die nog kampt met de naweeën van een enkelkwetsuur, vervolgde de training met een op maat gesneden revalidatieprogramma.
Nadat de middenvelder was vertrokken naar een belendend kunstgrasveldje, speelden de fitte Ajacieden verschillende partijvormen op een groot veld. Vanaf de blauwgele tribune van het Estádio da Nora, thuishaven van FC Ferreiras, werden de Amsterdammers onder meer nauwlettend gevolgd door de amateurselectie van SDVB uit Barneveld. De Barnevelders zagen Miralem Sulejmani na een botsing met Toby Alderweireld geblesseerd afhaken. De Serviër bleef verder uit voorzorg langs de kant. Een ijszak koelde de pijnlijke plek op het bovenbeen. Maarten Stekelenburg lijkt weer volledig fit. De doelman nam in ieder geval weer op volle kracht deel aan de groepstraining. De schouderblessure die de international lang aan de kant hield, lijkt eindelijk genezen.
Maarten Stekelenburg lijkt volledig hersteld van zijn schouderblessure. Maarten Stekelenburg lijkt volledig hersteld van zijn schouderblessure.

Onder de steeds feller schijnende zon, kon één opvallende toeschouwer zich niet inhouden. De toekijker betrad zelfs het veld om zich doodleuk en vliegensvlug tussen de Ajacieden te begeven. Op vier pootjes welteverstaan. Een lichtbruin gekleurde zwerfhond trok tot drie keer toe een sprint over het piekfijne veld van FC Ferreiras. Net als in de 'gooi en lachoefening' waarmee de baltraining feitelijk was gestart, wekte ook de mix van hond, bal en spelers de lachlust.
Vlak voor het einde van de training wist assistent-trainer Rob Witschge het keffertje eindelijk te kalmeren. Na de nodige krabbels over de hondenrug verliet het diertje blaffend het Estádio da Nora. De Ajacieden stapten een handvol minuten later in de spelersbus. Moe maar voldaan. Dinsdagmiddag traint de selectie opnieuw in Ferreiras. Na het veldwerk staat een krachttraining op het programma. In het krachthonk van het luxueuze spelershotel Pine Cliff Resort lijkt de kans op nieuwe hondenstreken uitgesloten.
Tot drie keer toe werd de training verstoord door een zwerfhond. Tot drie keer toe werd de training verstoord door een zwerfhond.