Menu
Dagboek Algarve (5): Marco's schaduwteam

Dagboek Algarve (5): Marco's schaduwteam

In het kielzog van de trainers en spelers stelt nog een flinke groep Ajacieden dagelijks alles in dienst van het teambelang. Ook voor dit 'schaduwteam' staat één ding centraal: Ajax optimaal laten presteren.

De Ajacieden op het veld worden tijdens de veldtraining in Ferreiras nauwlettend gevolgd door Marco van Basten en leden van zijn staf. De Ajacieden op het veld worden tijdens de veldtraining in Ferreiras nauwlettend gevolgd door Marco van Basten en leden van zijn staf.

Trainer Marco van Basten is vanzelfsprekend ook in de Algarve hét boegbeeld van de technische staf. Meestal omringd door spelers verschijnen ook zijn assistent-trainers Rob Witschge en John van ’t Schip en herstel- en conditietrainer René Wormhoudt regelmatig in beeld tijdens de trainingen. Samen met keeperstrainer Carlo l’Ami werken zij op Portugese bodem dagelijks aan de kwaliteiten van de veldspelers en keepers. Dit vijftal is voor de buitenwereld weliswaar het zichtbaarste. Toch zijn zij lang niet de enigen die het clubbelang voorop hebben staan. Anno 2009 is een klein legertje extra Ajacieden nodig om een trainingskamp op rolletjes te laten lopen. Buiten de 23-koppige Ajax-selectie en de trainers om heeft in de Algarve een flinke groep Ajacieden iedere dag een eigen takenpakket.
Selectiespelers en stafleden houden een korte bespreking centraal op het veld van Estádio da Nora. Selectiespelers en stafleden houden een korte bespreking centraal op het veld van Estádio da Nora.

Van de twee materiaalmannen tot de volwaardige medische staf en van de teammanager tot en met de clubfotograaf; onder de Portugese zon weet iedere Ajacied precies wat van hem of haar wordt verwacht. De totale afvaardiging vanuit Amsterdam, inclusief selectiespelers, bestaat uit veertig man. ,,Wat betreft de begeleiding gaan we bijna naar een situatie waarin voor iedere speler ook een begeleider klaarstaat’’, vertelt teammanager David Endt. ,,Het aantal mensen rondom het team zal de komende jaren verder groeien, denk ik. Je hebt ook steeds meer mensen nodig.’’ Verbazingwekkend is het grote aantal niet-voetballende Ajacieden niet. Endt verwijst naar de grote staven rondom de profteams in bijvoorbeeld het American football. De individuele spelers en linies beschikken daar al veel langer over eigen, specialistische begeleiders.
De leden van de medische staf bekommeren zich in een dug-out om Gregory van der Wiel. De verdediger blesseerde zich donderdag tijdens de training en staakte de training uit voorzorg iets eerder dan de andere Ajacieden. De leden van de medische staf bekommeren zich in een dug-out om Gregory van der Wiel. De verdediger blesseerde zich donderdag tijdens de training en staakte de training uit voorzorg iets eerder dan de andere Ajacieden.

Niet alleen de trainersstaf is daardoor veel uitgebreider dan bij een gemiddelde topclub in het voetbal. Ook buiten de lijnen zijn veel meer clubvertegenwoordigers dagelijks begaan met het team. ,,Je moet op iedereen kunnen vertrouwen in zo’n begeleidend team’’, weet Endt. ,,Iedereen moet zich ook volledig in dienst stellen van het ene doel: winnen met het team. Daarom is het zo belangrijk de selectie fysiek en mentaal te ondersteunen. Eigenbelang moet daaraan ondergeschikt zijn.’’
Endt is als teammanager onder meer belast met het dagelijkse programma. In overleg met de hoofdtrainer en herstel- en conditietrainer René Wormhoudt wordt een planning gemaakt. Wormhoudt houdt onder meer de belasting van de Ajacieden scherp in het oog. Het dagschema wordt uiteraard ook gevolgd door de overige, met de selectie meegereisde Ajacieden. ,,Het schema kan altijd en op elk moment worden aangepast’’, legt Endt uit. ,,Alles naar de laatste stand van zaken. De staat van de gemiddelde speler is daarbij ook bepalend.’’ De woorden van Endt worden die middag al geïllustreerd door een voorbeeld. Na een inspannende ochtendtraining wordt het middagprogramma aangepast. Een deel van de selectie brengt de middag door in het krachthonk. De overige Ajacieden mogen, of eigenlijk moeten, hun rust pakken. De verhouding tussen arbeid en rust is van groot belang. In de afgelopen dagen is er goed en hard getraind. Donderdagmiddag mag iets gas terug worden genomen.
Aan het einde van iedere trainingsdag worden alle Ajacieden voorzien van een schema voor de komende dag. Bij het diner vindt iedereen een vers, maar altijd voorlopig schema keurig op zijn bord. Het schema, dat de dag van 8.00 uur tot 23.00 uur gedetailleerd in kaart brengt, vertelt ook de clubarts, twee fysiotherapeuten en pedicure/masseur exact wat zij kunnen verwachten. Endt wordt bijgestaan door een tweede teammanager, die zich onder meer richt op de Spaans sprekende Ajacieden. Samen fungeren de teammanagers ook als aanspreekpunt voor alle actieve Ajacieden.
Eén Ajacied is speciaal belast met de reis en de accommodatie waar wordt getraind en zaterdag ook vriendschappelijk wordt gespeeld tegen VfB Stuttgart. In het stadion van FC Ferreiras ontbreken de reclameborden van hoofdsponsor AEGON en kledingsponsor adidas dan ook niet.
Trainer Marco van Basten 'dirigeert' zijn ploeg in het stadion van FC Ferreiras. Trainer Marco van Basten 'dirigeert' zijn ploeg in het stadion van FC Ferreiras.

Alle stappen die de spelers en trainers binnen (en meestal ook buiten) de lijnen zetten, worden op de voet gevolgd door verslaggevers van de website en Ajax TV. De clubfotograaf verzorgt het beeld bij de dagelijkse reportages, terwijl de persmanager dagelijks contact heeft met de journalisten die Ajax volgen voor kranten, bladen en televisie.
De twee meegereisde materiaalmannen dragen overigens letterlijk de zwaarste lasten. De aantallen materialen en vervoerde kilo’s zijn indrukwekkend te noemen. Een vrachtwagen met onder meer pallets vol bronwater en sportdranken reisde de selectie kort na de jaarwisseling alvast vooruit. ,,Uiteindelijk hebben we 2.000 kilo aan materiaal meegenomen’’, vertelt ‘materiaalmanager’ Richard Wilhelm. ,,In de 35 meegebrachte kisten wordt bijvoorbeeld alle trainings- en wedstrijdkleding vervoerd. Daarnaast hebben we zestig ballen meegebracht.’’ Dagelijks verwerken de wasmachines op het Pine Cliff Resort trommels vol trainingskleding. ,,Alle radertjes moeten goed op elkaar staan afgesteld’’, stipt Endt nog maar eens het belang van een goede onderlinge communicatie én samenwerking aan.
De duels tussen Luis Suarez en Toby Alderweireld waren hoogtepunten in de donderdagtraining. De duels tussen Luis Suarez en Toby Alderweireld waren hoogtepunten in de donderdagtraining.

,,De overleggen die we normaal op vaste tijden in de week in de ArenA voeren, vinden nu ook plaats maar zijn minder formeel. Je ziet elkaar in zo’n week toch veel. Er is al veel contact. De communicatie moet open zijn. Ruis moet worden voorkomen. Makkelijk is het niet altijd. Je hebt in zo’n grote groep altijd te maken met veel verschillende mensen. Schuur- en schaafplekken zijn er altijd. Dat is onvermijdelijk, zeker als de begeleidende staf steeds groter wordt. Maar, zoals voorzitter Uri Coronel het al verwoordde, ons kapitaal moet op het veld staan. Daar komt alles uit voort. En zo is het ook.’’
Ook Ajax TV volgt de Ajacieden op de voet tijdens het trainingskamp in Portugal. Vanavond is onder meer een interview met Oleguer te zien. Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>