Menu
Dagboek De Lutte (10): Eerste doelpunt van Rosenberg

Dagboek De Lutte (10): Eerste doelpunt van Rosenberg

De vierde oefenwedstrijd van Ajax in de voorbereiding verliep niet veel soepeler dan de voorgaande drie. HHC bleek vooral in de eerste helft een lastige tegenstander. De hoofdklasser uit Hardenberg stond halverwege de wedstrijd zelfs voor met 1-0. Na rust kwamen de Amsterdammers alsnog op gang en wonnen uiteindelijk met 5-1. Markus Rosenberg maakte zijn eerste doelpunt in Ajax-shirt.

De speler die in de eerste helft het meeste indruk maakte was Stefan Buitenhuis. De speler van HHC meldde zich in de negende minuut aan de linkerkant van het veld voor een vrije trap. Hij zag dat Hans Vonk niet goed stond en krulde de bal fraai in de korte hoek: 1-0. Op zich geen reden tot ophef, maar wat wel bijzonder was aan het doelpunt is dat het de tweede treffer uit een vrije trap was van Buitenhuis tegen Ajax in een week. Buitenhuis speelde maandagavond met WHC namelijk zijn afscheidswedstrijd, omdat hij de club uit Wezep verruilde voor die uit Hardenberg.

,,Dit is wel grappig, ja", reageerde de speler na afloop. ,,Mijn teamgenoten vroegen vanavond al aan me of ik weer ging scoren. Ik had niet gedacht dat ik dat ook echt zou doen. Ik had al een tijdje niet meer gescoord uit vrije trappen, maar nu gaan ze er lekker in." De doelpuntenmaker uit Dalfsen verliet WHC omdat hij het tijd vond om na vijf jaar eens van club te veranderen. ,,Ik woon tussen Wezep en Hardenberg in, dus qua reistijd maakt het niet uit. Bovendien speelt mijn broertje bij HHC en het is leuk om samen met hem in een team te spelen." Buitenhuis bleef rustig na zijn treffer, maar genoot er wel van. ,,Ach ja, over twintig jaar stop ik het dvd´tje in de speler en laat ik mijn twee doelpunten tegen Ajax in een week aan mijn kinderen zien. Mooi toch?"

Ajax had nog een klein slotoffensiefje aan het einde van de eerste helft, maar Sneijder, Anastasiou en Pienaar konden hun kansen niet verzilveren. Danny Blind bracht na de rust zes nieuwe spelers in. Bogdan Lobont, Zdenek Grygera, Nigel de Jong, Nicolae Mitea, Daniël de Ridder en Markus Rosenberg kwamen binnen de lijnen. Aangezien Anastasiou bleef staan, speelde Ajax met twee diepe spitsen en twee vleugelspelers.

,,Een van de kwaliteiten van Markus is dat hij op het randje van buitenspel kan spelen´´, zei Danny Blind woensdag al over zijn nieuwe spits. Tot twee keer toe maakte Ajax daar gebruik van, een teken dat zijn ploeggenoten leren hoe de Zweed te voorzien van bruikbare passes. Rosenberg ging na tien minuten spelen tegen de grond in het strafschopgebied en kreeg van scheidsrechter Haverkort een penalty toegewezen. Tomás Galásek meldde zich en schoot beheerst binnen.

Vervolgens scoorde de Zweed zelf op de manier waar Blind hem al om roemde: van randje buitenspel dook hij voor de keeper op en schoof de bal binnen: 1-2. ,,Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het het eerste doelpunt is van Rosenberg", reageerde Blind. ,,Ik ben tevreden over zijn ontwikkeling. Op de lange termijn word je als spits beoordeeld op het aantal doelpunten, nu nog niet."

In het laatste kwartier tilden De Ridder, De Jong en Mitea de stand naar 5-1. Blind: ,,Het staat vrolijker als je tien, twaalf doelpunten maakt, maar we spelen tegen topamateurs. Je weet dat als je niet snel het verzet breekt, het lang moeilijk blijft. In de tweede helft kregen we in tien minuten tijd zo´n vijf kansen achter elkaar. Als we die hadden afgemaakt hadden we wel een grote uitslag kunnen neerzetten. We hebben natuurlijk al veel arbeid verricht, de trainingen liegen er niet om. Dit soort wedstrijden schept altijd weer duidelijkheid."

Hoewel de tweede helft beter verliep, was Blind niet tevreden over de eindpass van de vleugelspelers. ,,Er was wel aanvoer naar de zijkanten vanuit het middenveld. De vleugelspelers moeten leren spelen met de situatie. Je komt niet altijd je man voorbij, krul dan eens een voorzet om de back heen."

Ajax speelde tegen HHC zijn laatste wedstrijd in het oosten van het land. Blind had lovende woorden over voor de amateurclubs tegen wie Ajax tijdens het trainingskamp in De Lutte oefende. ,,De faciliteiten, velden en organisatie waren overal goed."

De selectie traint vrijdag nog eenmaal op het veld van SV De Lutte, zaterdag reist het gezelschap terug naar het westen. Dezelfde dag staat dan de volgende oefenwedstrijd op het programma: in Rijnsburg tegen Rijnsburgse Boys.