Menu
Dagboek De Lutte (12): Henk ten Cate

Dagboek De Lutte (12): Henk ten Cate

Trainer Henk ten Cate sprak in De Lutte met de verzamelde pers. De Amsterdammer is gebrand op het winnen van de landstitel; voor zichzelf en voor zijn aanvoerder Jaap Stam. En dat natuurlijk met aanvallend voetbal.

De belangstelling was groot voor de persconferentie van Ten Cate. De belangstelling was groot voor de persconferentie van Ten Cate.

Tijdens het trainingskamp in De Lutte verwoordt Henk ten Cate de ambities van Ajax, en dus van zichzelf. ,,Ik conformeer me aan het beleidsplan. Daarin staat dat we een keer per twee jaar kampioen moeten worden. Aangezien we vorig jaar net de titel zijn misgelopen, moet het nu dus gebeuren. Ik ben teruggekomen naar Nederland om kampioen te worden, niet om meer geld te verdienen want dan had ik wel in Spanje kunnen blijven. De landstitel ontbreekt nog op mijn palmares. Voor een Amsterdammer is er natuurlijk niets mooier om kampioen met Ajax te worden´´, aldus Ten Cate.

De coach verlangt echter niet alleen voor zichzelf naar het kampioenschap. ,,Ik hoop voor Jaap Stam dat we kampioen worden, dat ´ie een mooie carrière in stijl kan afsluiten.´´Ten Cate beseft verder dat Ajax niet alleen moet winnen, maar dat er van de club ook mooi voetbal verwacht wordt. ,,Ajax staat voor aantrekkelijk voetbal. Het liefste met buitenspelers, maar dan moet je die wel hebben. Er zijn nog maar weinig echte vleugelspitsen. Je moet eigenlijk spreken van een rechter- en een linkeraanvaller, die een wat vrijere rol hebben. Wel moet je altijd zorgen dat je het speelveld breed houdt. ´´

,,Er zijn volgens mij maar twee systemen: een aanvallend systeem en een verdedigend systeem. Het verschil is: waar wil je de bal veroveren? Ajax speelt offensief voetbal.´´ Om het, in beginsel moeilijkere, aanvallende systeem te kunnen spelen, heeft Ajax goede spelers nodig. Ten Cate: ,,De directie heeft hetzelfde doel als de technische staf, en dat is kampioen worden. Dus zal de directie ons in staat moeten stellen om dat doel te bereiken. Wij gaan Ajax kampioen maken als we het juiste gereedschap hebben. De spelers zijn het gereedschap. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit jaar met het goede gereedschap kunnen gaan werken. De basis is in ieder geval gelegd. Er zijn weer veel jonge talenten in de selectie en de meeste spelers zijn zeer fit en gretig teruggekomen van vakantie.´´