Menu
Dagboek De Lutte (2): Enoh leert van Jol

Dagboek De Lutte (2): Enoh leert van Jol

Ajax trainde maandagavond voor de eerste keer op het gras van sv De Lutte. Tijdens de halverwege opeens kletsnatte oefensessie schaafden de trainers, Martin Jol voorop, aan het tactisch vermogen van de Ajacieden. Eyong Enoh gaf zoals altijd zijn ogen en oren de kost.

Voor Eyong Enoh is het de eerste keer dat hij met Ajax op trainingskamp is in het Twentse dorp. Het bevalt hem goed. ,,Er heerst hier veel rust, de ontvangst is het hotel is prima en het trainingsveld was goed verzorgd’’, zegt de Kameroener na de avondsessie.

Tijdens de training wordt de groep in vieren gedeeld. Twee teams spelen een ‘aanval tegen verdediging’-spel, terwijl de andere twee teams zich op de andere helft van het trainingsveld verder bekwamen in het passen, aannemen, voorzetten en afmaken. Na verloop van tijd wisselen de teams van trainingsonderdeel.

Martin Jol en Danny Blind coachen de teams die de spelvorm afwerken. De aanvallend ingestelde spelers en twee middenvelders moeten openingen zien te vinden in de defensie, die vanzelfsprekend gevormd wordt door de meer verdedigend ingestelde spelers, die ook twee middenvelders voor zich weten. Jol bemoeit zich voornamelijk met de aanval, terwijl Blind zich met name richt op het verdedigende aspect.

Jol zit er bovenop, heeft ook Enoh gemerkt. ,,Communicatie is belangrijk’’, zegt de middenvelder. ,,Op die manier weten we wat er van ons verwacht wordt. Zo kan je beter worden.’’ Enoh is blij met de komst van Jol. ,,Je hoeft niet per se elke coach aardig te vinden, maar je moet wel respect voor hem hebben en naar hem luisteren. Hij is tenslotte de baas. Martin Jol heeft veel ervaring, ik heb hem bij een aantal goede clubs al aan het werk gezien. Zijn komst naar Ajax betekent voor mij een goede kans om beter te worden en te leren.’’

De Kameroener is fris en gretig begonnen aan het nieuwe seizoen. ,,De periode van het nationale team en de vakantie was voorbij en ik wilde graag weer beginnen. Ik vond het belangrijk om snel weer te trainen met het team. We moeten ons goed voorbereiden op het seizoen, dus geef ik elke training honderd procent. Het team wordt zichtbaar beter. We hebben al een goede selectie en met een of twee versterkingen erbij, kan het een heel goed seizoen worden.’’

Halverwege de oefensessie gaat het plots stortregenen. Omstanders die denken dat de training wel eens snel voorbij zou kunnen zijn in dit weer, komen bedrogen uit. Er worden wat regenjacks aangetrokken en de Ajacieden trainen onverstoorbaar, en hard, verder. ,,Maakt niet uit’’, zegt ook Enoh, in het Nederlands, na de training. ,,Alleen voetballen in de sneeuw is voor mij wennen. Regen is geen probleem.''

Ajax trainde maandag voor het eerst bij sv De Lutte. Ajax trainde maandag voor het eerst bij sv De Lutte.
De staf maakt een ontspannen indruk. De staf maakt een ontspannen indruk.
Mitchell Donald zit Eyong Enoh op de hielen. Mitchell Donald zit Eyong Enoh op de hielen.
Oleguer gaat het duel aan met Ismaïl Aissati. Oleguer gaat het duel aan met Ismaïl Aissati.
Ook toen het begon te regenen trainden de Ajacieden gewoon door. Ook toen het begon te regenen trainden de Ajacieden gewoon door.