Menu
Dagboek De Lutte (2): ´Ze houden niet meer op met trainen´

Dagboek De Lutte (2): ´Ze houden niet meer op met trainen´

Ajax werkte maandag tegen het einde van de middag een trainingssessie af die ruim twee uur in beslag nam. Toen trainer Henk ten Cate na meer dan honderd minuten zijn groep vrij gaf, bleven alle Ajacieden nog op het gras staan om met elkaar een balletje te trappen. ,,Ze houden niet meer op met trainen´´, kon de oefenmeester tot zijn genoegen constateren. George Ogararu stapte tevreden van het veld, blij als hij was met de werkwijze van zijn trainer. De Roemeense verdediger geniet van de vele oefeningen die de spelers met de bal mogen doen.

Ogararu voelt zich goed en is fit. Nederland is een mooi land, vindt de man uit Boekarest. Rustig ook, als je De Lutte als maatstaf neemt. ,,In Amsterdam is het natuurlijk veel drukker, maar ik heb een wandeling door het centrum gemaakt en het is wel een heel mooie stad´´, aldus de Roemeen die veel talen spreekt.

,,Deze voorbereiding verloopt anders dan ik gewend ben. In Roemenië moet je in het begin heel veel lopen. Bij trainer Ten Cate doen we vooral veel baloefeningen, en iedere voetballer wil natuurlijk zoveel mogelijk met de bal trainen´´, zegt Ogararu na de oefensessie op het veld van SV De Lutte.

De training deze maandag heeft dan ook een hoeveelheid oefeningen op het programma staan waarbij de bal en het positioneren centraal staan. Natuurlijk moet er onder leiding van looptrainer Laurens Ebben ook aan de conditie gewerkt worden, maar telkens komt de bal weer terug in de oefenvormen.

Opvallend is het hoeveel er gelachen wordt. Henk ten Cate predikt plezier in het voetballen en hij en de andere trainers geven het goede voorbeeld. Wel eisen de trainers concentratie en beleving en heeft de technische staf het oog goed op de details. Inspelen, kaatsen en voortdurend in beweging zijn om vrij te komen; het wordt keer op keer geoefend. Het is duidelijk dat Ajax traint op een speelstijl waarbij het veel in balbezit is.

De ervaren spelers geven het goede voorbeeld en zetten hun teamgenoten op scherp. Jaap Stam gaat vol overgave de duels aan, Gabri loopt zich de longen uit het lijf en Kenneth Perez moedigt zijn medespelers aan. Vooral Stam is indrukwekkend. Als de stoere verdediger in volle vaart op een tegenstander afstormt, moet je van goeden huize komen wil je de zenuwen in bedwang houden.

Na meer dan een uur en drie kwartier trainen vindt Ten Cate het genoeg. De spelers echter nog niet. Die gaan nog eens lekker een balletje overtrappen. Als de Ajacieden na ruim twee uur het warme veld verlaten, nemen ze ook nog de tijd voor het uitdelen van handtekeningen aan de vele fans.