Menu
Dagboek De Lutte (3): De eerste training

Dagboek De Lutte (3): De eerste training

Ajax werkte dinsdagochtend de eerste training in De Lutte af. Lees hier wat er allemaal gebeurde.

De Ajacieden verschenen vanmorgen voor het eerst op het trainingsveld van De Lutte. De Ajacieden verschenen vanmorgen voor het eerst op het trainingsveld van De Lutte.

10:15 uur. De spelers komen op de fiets aan bij het trainingsveld van SV De Lutte.
10:20 uur. De Ajacieden gaan een balletje met elkaar trappen.
10:25 uur. Er worden twee groepen gevormd, die beide een rondo gaan doen. Hennie Spijkerman zet het trainingsveld uit.
10:28 uur. Gabri wisselt als laatste zijn sportschoenen voor zijn voetbalschoenen. ,,Amigos'', roept hij naar de jonge fans langs het veld. ,,Amigos de la prenza. Yo me voy. Felicidades'', doet hij zijn oude trainer Louis van Gaal na.
10:30 uur. Alfons Groenendijk doet met de ene rondo mee, Carlo L'Ami bij de andere. Het gaat er steeds feller aan toe. Dennis Gentenaar rolt over de grond in een poging om de bal te onderscheppen. Edgar Davids en Kennedy hebben nog even tijd om met elkaar te dollen ondanks het hoge tempo.
10:33 uur. Henk ten Cate fluit en de groep komt bij elkaar. De hoofdtrainer feliciteert de jarige Jaap Stam en de groep zet spontaan een welgemeend Lang zal die leven in.

De technische staf bekijkt de verrichtingen van de Ajax-selectie. De technische staf bekijkt de verrichtingen van de Ajax-selectie.

10:37 uur. De eerste oefening. De groep doet een paar rondjes om het veld terwijl Laurens Ebben zijn loopoefeningen uitzet.
10:39 uur. Ten Cate en Alfons Groenendijk beginnen aan hun inmiddels vaste trapspelletje, met veel gebaren en druk gepraat.
10:43 uur. Stretching en buikspieroefeningen. ,,Hennie, briljant hè?'', roept Groenendijk naar Spijkerman over een mooi geplaatste bal. Dan voegt ook Groenendijk zich bij het team voor buikspieroefeningen.
10:47 uur. Push-ups. Tien met tien seconden rust, dan negen met negen seconden rust enzovoort.
10:50 uur. Loopvormen in twee groepen. Op een fluitsignaal van Ebben moeten de spelers naar de overkant sprinten. Er is gevaar voor botsingen. Thomas Vermaelen doet het fluitje van Ebben na, en enkelen beginnen te sprinten.
10:54 uur. Waterpauze.
10:55 uur. Spijkerman neemt het team mee naar de volgende oefenvorm. Inspelen, kaatsen, doorspelen en dribbelen. Vooral de routiniers spelen de bal hard in, om de balaanname van hun ploegmaats te verbeteren. ,,Hard inspelen'', gromt Ten Cate af en toe. Spijkerman houdt de details in het oog en legt geduldig uit. ,,Goede bal, jongen. Uitstekend'', voegt Ten Cate een van zijn mannen toe.
11:02 uur. Spijkerman voegt een nieuw onderdeel aan de oefening toe. ,,Kaatsen, uitzakken'', zijn de vaktermen die vallen. ,,One-touch'', zegt Groenendijk tegen een van de stagiairs.

Dennis Gentenaar in het midden van een rondo. Dennis Gentenaar in het midden van een rondo.

11:07 uur. Waterpauze. Spelers gaan samen een balletje trappen of houden hoog. Sneijder schiet de bal vanaf de middenlijn strak in de bovenhoek.
11:10 uur. Vier tegen twee in de kleine ruimte, maximaal twee keer raken. Een paar minuten, dan wissel.
11:13 uur. ,,De uitslag van de verloting…". Tijdens de training houdt SV De Lutte een loterij.
Ten Cate grapt met Stam. Opdrukken is de ´straf´ voor onderschepte passes.
11:16 uur. In drie groepen moeten de Ajacieden een bal hooghouden terwijl ze elkaars handen vasthouden. Dertig sit-ups voor de verliezers.
11.18 uur. De vier tegen twee gaat verder. Stam komt stevig in op Sneijder, die heel even moet uitstappen. Ten Cate neemt de plaats van Sneijder in. Edgar Davids en Gabri zijn de twee in het midden en jagen op alles. ,,Hermano, muy bien", zegt Davids tegen Gabri. ,,Broeder, heel goed.''
11:24 uur. Het wordt steeds feller. Slidings, oerkreten, en ruzie met de ´scheidsrechters´.
11:26 uur. Hooghouden met handen ineen. Ten Cate: ,,Iedereen bewegen!'' De groep van Stam, die het het langste volhoudt, juicht bij elk balcontact.
11:28 uur. Ten Cate prikkelt Sneijder, en die onderschept de bal. ,,Dat is ´m'', zegt de trainer. Sneijder mokt een beetje, terwijl de anderen lachen.
11:33 uur. Uitloopronde. De fans zingen voor de jarige Stam, de groep doet mee. Stam klapt en zwaait.
11:35 uur. Waterpauze.

Gabri voelt zich als een vis in het water tijdens de buikspieroefeningen. Gabri voelt zich als een vis in het water tijdens de buikspieroefeningen.

11:37 uur. Groot positiespel met drie teams, twaalf tegen zes. Wie de bal verspeelt, moet in het midden.
11:44 uur. Ten Cate roept zijn spelers bijeen voor aanwijzingen. Intussen trainen de keepers op lange uittrappen. Maarten Stekelenburg trapt over 50 meter de bal precies in de handen van Erik Heijblok. ,,Mooie bal, lange'', zegt Heijblok tegen zijn collega.
11:45 uur. Het positiespel gaat verder. Een keer raken. ,,Play the easy ball'', roept Ten Cate.
11:56 uur. Ten Cate roept zijn spellers bij zich voor meer aanwijzingen.
11:58 uur. De spelers beginnen aan een uitloopronde, die echter al snel onderbroken wordt voor een foto- en handtekeningsessie met een groep gehandicapten langs het veld.
12:00 uur. Ten Cate en Groenendijk hervatten hun trapspel.
12:03 uur. De spelers zoeken de zijkant op om hun schoenen te wisselen, en nog heel veel handtekeningen te zetten en op de foto te gaan.
12:05 uur. De keepers trainen nog even door.
12:10 uur. Iedereen zoekt zijn fiets op en keert terug naar het hotel. Vanmiddag weer een training, nu eten en rusten.

Het ging er af en toe fel aan toe tijdens de partijtjes. Het ging er af en toe fel aan toe tijdens de partijtjes.