Menu
Dagboek De Lutte (4): Blind niet tevreden over spel, wel over arbeid

Dagboek De Lutte (4): Blind niet tevreden over spel, wel over arbeid

Ajax speelde dinsdagavond alweer de derde oefenwedstrijd van de voorbereiding. Hoofdklasser Quick´20 werd in Oldenzaal met 4-0 verslagen. De Amsterdammers moesten eerder op de dag al vol aan de bak op het trainingsveld, maar trainer Danny Blind wilde dat niet als excuus aanvoeren voor de in zijn ogen mindere prestatie. ,,Ik ben tevreden over de arbeid die er verricht is vanavond, maar er waren te veel dingen die mij niet bevielen."

,,Deze fase van de voorbereiding staat in het teken van de conditionele opbouw", herhaalde Blind nog maar eens. ,,We moeten deze wedstrijden dan ook niet analyseren alsof het Champions-Leagueduels zijn. Alleen moeten bepaalde zaken echt beter; het baltempo, de aannames, de keuzes die gemaakt worden. Ik vind dat zulke dingen niet met fitheid te maken hebben. We hebben echter wel pittig getraind vandaag en dat hoort natuurlijk bij de voorbereiding. We gaan ook rustig door met de trainingen die we gepland hebben. Er is al heel veel arbeid verricht."

Zoals conditietrainer René Wormhoudt eerder op de dag al vertelde, traint Ajax in deze fase meer op duurvermogen dan op explosiviteit. In een wedstrijd moeten de spelers echter toch sprintjes trekken en duels aangaan. In het zorgvuldig uitgestippelde traject naar volledige wedstrijdfitheid conflicteert dit soort oefenduels dus eigenlijk met de conditionele opbouw. Vandaar dat Ajax nog niet de pressie kan ontwikkelen waarmee het ploegen als Quick´20, overigens prima weerstand biedend, kan overdonderen. Dat deerde Blind dan ook niet echt. Zijn team was in ieder geval al beter in staat na een gescoord doelpunt de rust te bewaren, anders dan maandag in het duel met WHC.

De eerste helft was het aantrekkelijkste deel van de wedstrijd. Al na drie minuten tilde Nourdin Boukhari, spelend als linkermiddenvelder, de bal na een voorzet van Daniël de Ridder met een subtiele voetbeweging over doelman Jeroen de Römph: 0-1. De ongeveer 4000 toeschouwers moesten ruim een halfuur wachten op de volgende goal. Nicolae Mitea schoot de bal vanaf links hard in.

Een minuut voor rust kon Nigel de Jong intikken nadat spits Markus Rosenberg een voorzet van Thomas Vermaelen verlengd had. Rosenberg kwam opnieuw niet tot scoren, maar daar had Blind begrijpelijkerwijs nog geen boodschap aan. ,,Het is duidelijk dat hij niet uit Nederland of uit de Ajax-opleiding komt. Hij doet echter zijn best en hij komt er wel."

In de tweede helft moest Blind meer spelers laten staan dan in de vorige oefenwedstrijden het geval was. Tom de Mul had last van zijn knie, Anthony Obodai van zijn lies en Blind gunde Edgar Manucharyan rust. ,,Edgar is pas achttien, hij komt ineens naar Ajax uit een andere cultuur en hij moet binnenkort een EK spelen." Manucharyan verlaat donderdag het trainingskamp om zich bij de nationale ploeg van Armenië te voegen dat op het EK onder 19 jaar uitkomt.

In Oldenzaal bleven Hans Vonk en Mauro Rosales wederom langs de kant. Ajax speelde na rust een kleurloze helft tegen Quick´20, bij wie routinier Barry van Ierssel na veertien seizoenen trouwe dienst afscheid nam. Yannis Anastasiou zag een goede kopbal gestopt door nieuwe keeper Henri Schaepers, Wesley Sneijder schoot op de lat, Rasmus Lindgren stuitte op de keeper en Sneijder schoot net naast. Pas in de 82ste minuut trof een Ajacied weer eens doel. Zdenek Grygera schoot na een combinatie met Steven Pienaar van dichtbij binnen en bij die 0-4 bleef het.