Menu
Dagboek De Lutte (4): Pressie spelen

Dagboek De Lutte (4): Pressie spelen

Na de stevige bosloop van de vroege ochtend, ging het laat op de dinsdagmorgen over tactiek. De ´grastraining´ van Ajax werd een oefening in pressie spelen en had tot slot een partijvorm op het programma. Kenneth Perez genoot iets meer van de veldtraining dan van de bosloop, maar de Deen heeft het prima naar zijn zin bij Ajax en in De Lutte.

,,Het was een leuke training´´, zei Perez na afloop. ,,We hebben geoefend op het spelen van pressievoetbal. En een lekker partijtje. Dat was wat beter dan de bosloop van vanmorgen, al hoort dat er natuurlijk ook bij. In deze fase van het seizoen ontkom je niet aan conditietraining.´´

Perez voelt zich goed. ,,Ik ben fit, al redelijk in conditie voor deze tijd van het jaar en het is leuk om bij Ajax te spelen. Dit is een goed trainingskamp; de omstandigheden zijn hier prima.´´ De Deen is een van de ervaren spelers waar Ajax vorig seizoen zo om verlegen zat. Hij is vocaal aanwezig tijdens de trainingen, maar een specifieke aanjagersrol ziet de aanvaller niet voor zich weggelegd. ,,Ik ga me niet anders voordoen dan ik ben. Weliswaar ben ik een van de oudere spelers en heb ik nodige ervaring en ik zal zeker mijn bijdrage leveren. Het is echter ook belangrijk dat alle spelers hun verantwoordelijkheid nemen. En dat gebeurt volgens mij ook wel.´´

De oefening voor het spelen van pressie op de achterste linie van de tegenstander was interessant. De trainers maakten groepjes van spelers die op dezelfde positie spelen. Dus: de linksbuitens bij elkaar, de rechtermiddenvelders enzovoort. Vervolgens werd de bal bij de ´tegenstander´ achterin rondgespeeld en moesten de Ajacieden op commando van Henk ten Cate druk zetten op de bal, waarbij de spelers die verder van de bal af stonden de strategisch goede positie moesten zien te vinden. De trainers stonden om de groep heen opgesteld om alle looplijnen te kunnen observeren.

Het laatste stuk van de training was gereserveerd voor een partij op een klein veld. Twee van de drie teams die waren geformeerd namen het telkens een aantal minuten tegen elkaar op in scherpe onderlinge partijtjes. Mooie treffers waren er te bewonderen, felle duels en goede combinaties. ,,Goed gevoetbald´´, riep Ten Cate dan ook meermalen vanaf de kant. Na anderhalf uur trainen was de technische staf tevreden. ,,Zo is het genoeg, vanavond weer een wedstrijd´´, zei trainer Hennie Spijkerman. Ajax speelt vanavond om 19:30 uur in Bathmen tegen A.B.S.