Menu
Dagboek De Lutte (5): Ajax ruim langs WKE

Dagboek De Lutte (5): Ajax ruim langs WKE

Trainer Martin Jol stond er na afloop van WKE - Ajax (1-7) niet ontevreden bij. Hij had zijn team vooral in de eerste helft met gemak langs de algemeen amateurkampioen van Nederland zien flitsen. De oefenwedstrijd in Emmen was een geslaagd onderdeel van een tot nog toe nuttig trainingskamp.

,,De eerste helft was leuk om te zien’’, zei Jol na de wedstrijd. ,,De bal werd veel over de vleugels gespeeld en we dwongen veel kansen af. Aan de andere kant gaven we vrijwel niets weg.’’

Ajax hanteerde tegen WKE vanaf de aftrap een hoog baltempo. Zonder overdreven veel franje maar vanuit een goede aanvalsopbouw - iets waar Jol met zijn team op de trainingen veel aandacht aan schenkt - regen de Amsterdammers de kansen aaneen in de eerste 45 minuten. Kennedy opende na tien minuten de score met een schot na goed voorbereidend werk van Jan-Arie van der Heijden, waarna Dario Cvitanich een zuivere hattrick (via een intikker, een korte solo en een penalty) liet aantekenen. Het was vervolgens weer Kennedy die op aangeven van Marvin Zeegelaar zorgde voor de ruststand: 0-5.

,,De tweede helft was eigenlijk matig’’, vond Jol. ,,We wonnen die maar met 2-1. Maar goed, de vermoeidheid zal er ook wel iets mee te maken hebben, want we hadden vandaag al twee keer getraind.’’

Het tempo verdween in ieder geval wat uit de wedstrijd. Van der Heijden maakte nog wel op fraaie wijze de 0-6, door de bal naar zijn linkervoet te kappen en met een mooi geplaatst schot de keeper te passeren. Daarna was het echter de beurt aan de talrijke fans van WKE om te juichen, toen Robert Fik de eretreffer maakte. Darko Bodul zorgde in de slotminuut middels een geplaatst schot dat Ajax in ieder geval beide helften winnend wist af te sluiten.

Jol sprak na afloop mooie woorden over vooral de jonge Ajacieden. ,,Het is leuk om te zien dat jongens als Toby Alderweireld, Jan-Arie van der Heijden en Vurnon Anita al zo goed meespelen. Dat heeft me een beetje verrast. Jan-Arie speelde goed; hij is een echte linkspoot en ook een echte Ajax-speler. En Vurnon Anita was, als linksback, een van de betere spelers vandaag.’’

De Ajax-coach werd behalve over de spelers die tegen WKE in actie kwamen, ook gevraagd naar de nieuwe aanwinst Thimothée Atouba, met wie Jol al bij zijn twee vorige clubs werkte. De Kameroener heeft de reputatie geen gemakkelijke jongen te zijn, maar Jol heeft hem er graag bij. ,,Hij is wel een trotse jongen, maar verder is hij rustig. We hebben hem gehaald als linkervleugelverdediger, en niet voor in het centrum. Het is een echte linksback; al jaren international, technisch vaardig, groot, sterk, goed in de lucht. Precies wat we nodig hebben, als hij fit is. Atouba was een publiekslieveling in Engeland, en eigenlijk ook in Duitsland. Het is duidelijk dat ik hem er graag bij wilde hebben, aangezien dit de derde club is waar ik met hem werk. Hij is medisch helemaal binnenstebuiten gekeerd, en ik ben blij dat hij door de keuring is gekomen. Volgende week komt hij bij de groep’’, aldus Jol die liet weten dat er op heel korte termijn geen nieuwe aankopen te verwachten zijn.

WKE - Ajax 1-7 (0-5);
10. Kennedy 0-1, 12. Cvitanich 0-2, 30. Cvitanich 0-3, 33. Cvitanich 0-4 (pen.), 41. Kennedy 0-5, 62. Van der Heijden 0-6, 83. Fik 1-6, 90. Bodul 1-7.

Scheidsrechter: Ben Haverkort
Geel: Gennissen (WKE), 45ste min.

Ajax: Stekelenburg; Silva, Wielaert, Alderweireld, Anita; Lindgren (46. Sno), De Jong, Van der Heijden; Kennedy (56. Sarpong), Cvitanich (60. Bodul), Zeegelaar (46. Rommedahl).

WKE: Beukenveld (46. Jansen); Hoogeveen, Doek, Lip (46. Bakker), Doldersum, Meertens, Mooibroek, Hooiveld (5. Hegeman), Gennissen (66. Oosting), Eleveld, Weerman.

Kennedy opende de score tegen WKE en maakte ook de 5-0. Kennedy opende de score tegen WKE en maakte ook de 5-0.
Maarten Stekelenburg gaat het luchtduel aan. Maarten Stekelenburg gaat het luchtduel aan.
Rob Wielaert droeg de aanvoerdersband. Rob Wielaert droeg de aanvoerdersband.
Darko Bodul viel in én scoorde. Darko Bodul viel in én scoorde.
Evander Sno op snelheid. Evander Sno op snelheid.
Jan-Arie van der Heijden probeert zijn tegenstander van zich af te houden. Jan-Arie van der Heijden probeert zijn tegenstander van zich af te houden.
En Miralem Sulejmani zag het goed was. En Miralem Sulejmani zag het goed was.