Menu
Dagboek De Lutte (5): Scoren!

Dagboek De Lutte (5): Scoren!

De dinsdagmiddagtraining van Ajax is er een met twee gezichten. Terwijl vijftien spelers en twee keepers een tactische partijvorm spelen, werken Huntelaar, Sneijder en Kennedy aan een belangrijk onderdeel van het spel: scoren!

Kennedy werkt af op doel. Huntelaar kijkt toe. Kennedy werkt af op doel. Huntelaar kijkt toe.

Als iedereen op de fiets het trainingsveld heeft bereikt, gaat Laurens Ebben de groep voor in een pittige krachttraining. Nicolae Mitea is er dan al niet meer bij. De Roemeen is ´s middags naar Amsterdam teruggekeerd met een enkelblessure. Hij revalideert vanaf woensdag op de Toekomst. Ook Laurent Delorge laat de sessie aan zich voorbij gaan. Hij blijft wel in De Lutte maar heeft wat lichte klachten en wordt gespaard.
Na de warming-up en de krachttraining, en wat stevig loopwerk, neemt Henk ten Cate de gerenommeerde doelpuntenmakers Klaas Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Kennedy mee naar een van de doelen, waar Erik Heijblok al op de schutters wacht.
Intussen beginnen de overige spelers en keepers aan een tactische partijvorm onder leiding van Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk. Acht aanvallers moeten tegen zeven verdedigers een goede aanval opbouwen.
Op het achterste doel geeft Ten Cate het startsein voor de training in het scoren. Huntelaar, Kennedy en Sneijder moeten telkens vijf doelpogingen ondernemen, met tussen elke poging en kort maar fel sprintje naar en van de cirkel zestienmeter.

Sneijder heeft niet alleen een fluwelen trap, hij kan ook nog goed koppen. Sneijder heeft niet alleen een fluwelen trap, hij kan ook nog goed koppen.

Niet alleen maar lekker afronden dus, want Ten Cate is een strenge trainer. Wie voor de lijn al weer draait, moet een keer extra schieten wegens 'pikken'.
Maar als het geweld losbarst, is het smullen geblazen voor de liefhebbers langs de lijn. Ten Cate gooit de ballen aan en de schutters moeten zien te scoren via een schot uit de stuit, een volley, een aanname met de borst en een kopbal.
Heijblok staat zijn mannetje in het doel maar de keeper heeft vaak het nakijken als de drie scoren uit doelpogingen´s die even hard als precies zijn. ,,Sneller, sneller'', roept Ten Cate, ,,en blijf geconcentreerd. Goed geschoten en goed gekeept!''
En nu een Bep Bakhuys'', vraagt Ten Cate om een vallende kopbal. Huntelaar kent blijkbaar zijn klassiekers, want hij kopt keurig raak. Als er met links geschoten moet worden, blijkt hoe geweldig tweebenig Sneijder is. Ook met zijn linkervoet zijn z´n pogingen hard en zuiver.

Huntelaar werkte dinsdagmiddag het beste af. Huntelaar werkte dinsdagmiddag het beste af.

,,Komop Wes'', roept Ten Cate als Sneijder moet koppen. ,,De laatste kans in de Champions Leaguefinale.'' Sneijder kopt de bal in de bovenhoek en blijft uitgeput liggen.

Ondanks de prachtige goals van Kennedy en Sneijder kan er maar een de beste zijn; Huntelaar heeft de onderlinge scoringswedstrijd gewonnen. ,,Dat was een fijne training'', zegt de spits. Lekker afronden. Natuurlijk in een wedstrijdje, hè. Leuk om onderling een spelletje te doen.''

De 'Hunter' trekt voorlopig geen conclusies uit de gespeelde oefenduels. ,,We werken toe naar de grote wedstrijden. Zeker naar de plaatsingsduels voor de Champions League.'' De Huntelaar van het nieuwe seizoen oogt een stukje breder dan vorig jaar. ,,Dat klopt, ik heb krachttraining gedaan in de vakantie. Een beetje breder worden om de verdedigers gemakkelijker te kunnen afschudden.'' De Champions League is gewaarschuwd.