Menu
Dagboek De Lutte (6): Oleguer: 'Hier wordt goed gewerkt'

Dagboek De Lutte (6): Oleguer: 'Hier wordt goed gewerkt'

Zonder de spelers die dinsdagavond in de basis stonden tegen WKE trainde Ajax woensdagmorgen weer op het veld van sv De Lutte. Oleguer moest even uitstappen, maar verklaarde later dat niemand zich zorgen om hem hoefde te maken. ,,Dat hoort erbij rond deze tijd van de voorbereiding.’’

Het regent vrijwel de gehele training. Dat weerhoudt de trainersstaf er niet van om de spelers een volledige oefensessie voor te schotelen. De spieren worden losgemaakt met een tikspelletje, waarbij de spelers ‘veilig’ zijn als ze een bal in de voeten hebben.
Dan moeten de Ajacieden wat oefeningen doen waarbij ze elastieken om de benen krijgen, om daarna wat loopvormen te doen.

Er wordt een speelveld uitgezet met vier kleine doeltjes. Twee teams spelen tegen elkaar; de keepers staan op de achterlijn tussen de doeltjes in en dienen als kaatser voor de aanvallende partij. Een goal uit de kaats telt dubbel. De spelers vechten pittige duels uit en het gaat er fanatiek aan toe. Martin Jol spoort zijn manschappen aan, en maakt wat grapjes tussendoor. ,,We spelen op de kleine doeltjes, hè’’, zegt de trainer als iemand hoog over schiet.

De training eindigt met een oefening waarbij er een lange pass naar de zijkant gegeven moet worden, de ontvanger in een keer moet aannemen en voorzetten, waarna zijn partner moet inlopen en scoren. De spelers werken in vaste tweetallen en het duo dat het eerst een bepaald aantal goals weet te maken, wint de oefening. Het levert mooie acties en treffers op, en ook komische taferelen.

Luis Suarez krijgt een veel te hoge voorzet en kan de bal alleen met zijn handen controleren. De Uruguayaan gebaart naar de denkbeeldige scheidsrechter dat hij bij zijn doelpoging aan zijn shirt werd getrokken. Jol deelt complimenten uit bij goede balaannames of mooie goals; en wie een makkelijke bal mist kan een cynisch grapje verwachten. Of een Haags ‘jammâh’.

Oleguer laat zich tijdens de laatste oefening vervangen. De Catalaan doet wat aparte rek- en strekoefeningen met de fysio’s en kijkt dan toe hoe zijn teamgenoten de training afsluiten. Na wat Luttense Ajax-fans van een handtekening te hebben voorzien, laat hij weten dat er niets ernstigs mis met hem is. ,,Geen problemen’’, zegt Oleguer. ,,Dit is vrij normaal voor de tijd van het seizoen.’’
De verdediger is tevreden over het verloop van het trainingskamp in De Lutte. ,,We doen hier goed werk. Er wordt ons een heel compleet programma aangeboden. We trainen op fysiek, op tactiek en op techniek. Ook is het goed om bij elkaar te zijn, voor het teamgevoel.’’
,,Ik ben goed in vorm’’, zegt Oleguer. ,,Ik voelde even een pijntje tijdens die laatste oefening en we nemen geen risico. Maar het komt goed.’’

Oleguer kreeg last van een pijntje tijdens de laatste oefening. Oleguer kreeg last van een pijntje tijdens de laatste oefening.
Luis Suarez zoals we gewend zijn: stijlvol. Luis Suarez zoals we gewend zijn: stijlvol.
Ook woensdag was er veel publiek bij de training van Ajax. Ook woensdag was er veel publiek bij de training van Ajax.
Tussen de oefeningen werd de dorst gelest. Tussen de oefeningen werd de dorst gelest.
Martin Jol observeert Evander Sno en Rasmus Lindgren. Martin Jol observeert Evander Sno en Rasmus Lindgren.