Menu
Dagboek De Lutte (7): Danny Blind zoekt de grenzen van zijn spelers

Dagboek De Lutte (7): Danny Blind zoekt de grenzen van zijn spelers

Danny Blind stond woensdagmiddag in het trainingskamp van Ajax in De Lutte de pers te woord. De hoofdtrainer ging nader in op sommige van zijn spelers en liet weten er op uit te zijn de Ajacieden mentaal weerbaarder te maken. ,,Deze groep is technisch goed. Mentaal gezien is de bereidheid er, maar waar ligt als speler je grens? Ik probeer de grenzen van deze spelers op te zoeken."

Ik ben nog niet tevreden", liet Blind weten. ,,Dat heeft echter veel te maken met de manier waarop we getraind hebben. Het is ook zwaar. Sommigen zullen altijd om hun moeder roepen, anderen die dat doen, doen dat terecht. De benen lopen vol, dat zie je dan ook, en dan gebeuren er dingen die normaal niet zouden voorkomen. Iemand die op een bal gaat staan bijvoorbeeld."

Het is voor het eerst dat Blind een voorbereiding doet met een dusdanig uitgebreide staf om zich heen zoals nu het geval is. ,,Ik heb met mijn jeugdelftallen natuurlijk wel vaker voorbereidingen gedaan, maar dan deed ik het vrijwel alleen. Nu laat ik me informeren over wat er moet gebeuren. Ik beslis echter. We volgen een ´wetenschappelijk´ traject, maar ik wil ook de grens opzoeken. Over het technische gedeelte ben ik tevreden en dan gaat het nu om de mentaliteit. Ik merk dat de bereidheid er is, maar je moet echt tot het gaatje willen gaan. En kunnen gaan. Ik zie dat de spelers nu fitter zijn, dat ze zich buiten de training om goed verzorgen."

,,Het is de bedoeling dat mijn aanpak ertoe leidt dat spelers zelf over een aantal zaken gaan nadenken. Dat soort processen vraagt door de jaren heen steeds meer aandacht, dat zie je ook in het dagelijks leven. Ik kan niet ze altijd overal bij helpen, want ik ben er wel eens niet. Ik ben er eigenlijk vaak niet. Het moet uit hun zelf komen."

Een van de aankopen van Danny Blind is de Zweedse spits Markus Rosenberg. Die moet zichtbaar wennen aan het spel van Ajax, maar de aanvaller beschikt wel degelijk over de kwaliteiten die Blind noodzakelijk acht voor zijn team. ,,Markus speelt altijd op het randje van buitenspel, klaar om weggestuurd te worden. Hij heeft diepte in zijn spel en hij kan voor de goal goed koppen. Dat zijn eigenschappen die we nog misten bij de andere spitsen in de selectie. Die hebben weer andere kwaliteiten, zij zijn bijvoorbeeld balvaster. Bij Malmö was er nooit aansluiting richting Rosenberg, dus hij moet nog leren om met een speler in zijn rug te spelen. Daar moet hij vorderingen in maken."

Blind heeft nu tien aanvallers in zijn selectie en dat lijkt veel. Toch vindt de oefenmeester het geen overbodige luxe. ,,Mauro Rosales is nog niet honderd procent fit, bij langdurige belasting krijgt hij nog last van zijn enkel. Daarom is Tom de Mul erbij. Edgar Manucharyan is nog jong. Nourdin Boukhari speelt eigenlijk steeds vaker op het middenveld. Daar heb ik hem vorig seizoen op de trainingen ook vaak laten spelen. Hij mist wat snelheid als buitenspeler maar hij heeft wel een neusje voor de goal. Hij duikt vaak op het goede moment voor het doel op en heeft scorend vermogen."

,,In de tweede week van augustus, na de Johan Cruijff Schaal gaan we met enkele spelers spreken of er perspectief voor ze is bij Ajax. Er zouden er nog een of twee kunnen vertrekken. Verder geloof ik in de kwaliteiten van deze groep", sprak Blind. ,,Daar waar het nog beter zou kunnen, is het voor Ajax niet haalbaar. Dan praat je over gearriveerde Europese topspelers. De enige positie die me nog zorgen baart, is die van linksback. De kans is aanwezig dat we daar nog iemand voor gaan aantrekken. We hebben ook best wat te besteden, maar ik blijf een clubman: we gaan niet zomaar iemand halen om wat te halen. Het moet echt een versterking zijn. We willen graag tot duidelijkheid komen met Maxwell. Hij staat open voor contractverlenging, maar tot op heden is dat er nog niet van gekomen. Als er twijfel zou zijn over een eventuele nieuwe linksback en Maxwell besluit bij Ajax te blijven, dan kunnen we het uitzingen tot hij hersteld is van zijn knieblessure. Ik heb onlangs al gezegd dat we goede noodverbanden hebben."

Dat Ajax al snel een van de doelstellingen van Blind moet zien te realiseren, namelijk het doorkomen van de voorronde van de Champions League, maakt de aanloop naar het seizoen niet wezenlijk anders, vindt de coach. ,,Nee, we moeten iets sneller pieken dan normaal, dus je moet het Amsterdam Tournament niet ten koste van alles winnen bijvoorbeeld, maar het scheelt een week, tien dagen. We zouden een zware tegenstander kunnen loten voor die voorronde, dat besef ik. We kunnen echter niets anders doen dan afwachten. Als je onverhoopt geen plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League weet af te dwingen, draag je dat het hele seizoen met je mee. Dus moeten we zorgen dat we er klaar voor zijn."