Menu
Dagboek De Lutte (8): Gabri en de nieuwe uitdaging

Dagboek De Lutte (8): Gabri en de nieuwe uitdaging

Van Ajax naar FC Barcelona; er zijn nogal wat spelers en trainers die die stap gemaakt hebben, en vaak met succes. Gabriel Garcia de la Torre, kortweg Gabri, bewandelde de omgekeerde weg. De Catalaan die zijn halve leven bij Barça voetbalde, kwam met Henk ten Cate naar Ajax van de Spaanse grootmacht en hij is vastbesloten om van dit avontuur ook een succes te maken.

Gabri, van 10 februari 1979, won vorig seizoen met FC Barcelona de Spaanse landstitel en de UEFA Champions League. ,,Dat is natuurlijk het hoogst haalbare", zegt de tweevoudig Spaans international. ,,Het landskampioenschap is al heel mooi, maar de Champions League… Er zijn zo veel goede voetballers in Europa. Daar kwam bij dat ik al wist dat ik Barcelona zou verlaten. Dan weet je dus dat het het laatste is wat je doet met de club. Het was daarom extra emotioneel. Het team liet trainer Henk, Henrik Larsson en mij een ronde door het stadion lopen met de beker, omdat wij weg zouden gaan."

Gabri speelde vanaf zijn veertiende levensjaar bij Barcelona. Hij maakte bij de Catalaanse trots veel Nederlandse trainers en spelers mee. ,,Bij Barcelona 1 had ik Louis van Gaal als trainer en bij het tweede Ronald Koeman. En natuurlijk de afgelopen drie jaar Frank Rijkaard en Henk ten Cate. De Nederlandse manier van voetballen, eigenlijk de Ajax-manier, is ook de stijl van Barcelona. Daar zijn de juiste spelers en trainers bijgezocht en daarom hebben we ook veel successen behaald. Voor mij is deze manier van voetballen, aanvallend, attractief, veel balbezit, ook de interessantste. Het is ook het moeilijkste en daarom de grootste uitdaging. Ik ben het zo gewend en speel veel liever zo. Andere teams spelen vaak erg verdedigend, loerend op de counter."

Het klinkt in ieder geval of de Amsterdamse club er weer een typische Ajax-speler bijheeft. Gabri praat niet graag over zijn eigen kwaliteiten. ,,De trainer kent me en hij weet wat ik kan", zegt hij dan maar. ,,Hij heeft gezegd dat bij Ajax het aan ervaring ontbrak en ik heb altijd in een sterke competitie gespeeld. Henk ten Cate weet wat hij aan me heeft. Ik ben een speler die honger heeft naar de bal."

De middenvelder traint ook met een gretigheid van jewelste. ,,Ja, ik train altijd heel hard. Dat moet ik ook. Sommige spelers kunnen op halve kracht trainen en er in de wedstrijden meteen staan en goede dingen doen. Zo'n type speler ben ik niet. Ik ben afhankelijk van mijn fysieke vorm. Om goed te kunnen spelen, moet ik lichamelijk goed zijn. Ik vind trainen, hard trainen, ook leuk, dus dat komt goed uit. In deze periode moet je veel arbeid verrichten, anders val je terug."

De trainingen in De Lutte vinden plaats onder bijna tropische omstandigheden. Als de Spanjaard nu maar niet denkt dat het hier altijd zo lekker is als in zijn vaderland. ,,Nee hoor, dat heb ik wel begrepen. Ik belde met thuis, en hoorde dat het nu in Nederland beter weer is dan in Spanje. Maar ik weet dat het hier koud kan zijn en veel kan regenen. Ze hebben me al verteld dat 's winters iedereen om vijf uur naar binnen gaat en de rest van de dag in huis blijft. Dat vind ik niet erg, ik ben graag thuis."

De 27-jarige middenvelder heeft bewust gekozen voor een nieuw avontuur. ,,Ik wilde graag een andere cultuur meemaken en een nieuwe taal leren. Er waren aanbiedingen uit Spanje en Engeland, maar Henk heeft mijn beslissing wel beïnvloed. Het was niet eenvoudig om Barcelona te verlaten, ook omdat ik een zoontje heb van een jaar. Hij en mijn vrouw zijn nog in Spanje. Het is een behoorlijke verandering als je met je hele familie moet verhuizen."

Vooralsnog heeft Gabri echter geen spijt van zijn beslissing. ,,We hebben een groep met goede, balvaardige spelers. En straks komen er nog zeven internationals bij. Dat vind ik goed, concurrentie houdt je scherp. We zitten nog in het proces van elkaar leren kennen, dus is het wat vroeg om nu al een oordeel te geven. Ik ben best moe, bij Barcelona waren we niet gewend om drie keer per dag te trainen, dus het zijn wel zware dagen. Maar we moeten iets sneller dan normaal in vorm komen. Volgens mij gaan we wel een mooi seizoen tegemoet."