Menu
Dagboek De Lutte (8): Julien Escudé heeft vertrouwen in zijn team

Dagboek De Lutte (8): Julien Escudé heeft vertrouwen in zijn team

Danny Blind wees eerder deze week Julien Escudé aan als aanvoerder van Ajax. De Fransman vindt zichzelf geen geboren leider. ,,Maar ik denk dat ik het wel kan", aldus de captain, die tijdens het interview alleen Nederlands wenste te spreken.

Escudé was een van de weinige Ajacieden die lang konden uitrusten na een turbulent seizoen. Vijf weken lang had de verdediger de tijd om zich op te laden voor de komende jaargang. ,,Dat is wel lang hoor, maar ik heb er van genoten. Zo vaak komt dat niet voor natuurlijk", zegt de Fransman ontspannen. De eerste drie weken van zijn vakantie bracht hij door in een huis in Cannes. ,,Heerlijk, we zaten in een appartement met vrienden. Het was lekker weer, we hadden zon, zee en strand. In die weken heb ik niets gedaan aan mijn conditie, er was te veel afleiding. Haha. De twee laatste weken zijn we naar een familiehuis aan de Atlantische kust gegaan. Daar was het lekker rustig en heb ik het schema afgewerkt dat iedereen heeft meegekregen."

Behalve aan zijn conditie, heeft Escudé ook aan zijn Nederlands gewerkt. ,,Ik heb een klein boek meegenomen om wat te lezen en ik heb wat Nederlands gesproken met mensen die op vakantie waren in Frankrijk. Op het strand sprak een Nederlander me aan en hebben we even gesproken. En toen ik een keer naar een winkel ging zag ik een auto met een Nederlands kenteken voor de deur staan. In de winkel heb ik die mensen aangesproken en een praatje gemaakt."

Vooral nu Escudé gekozen is tot aanvoerder, vindt hij het belangrijk de taal goed te spreken. Hij weet dat hij tot captain is benoemd mede vanwege zijn professionele instelling. ,,Ik ben geen geboren leider en geen Nederlander, maar ik kan wel aanvoerder zijn", denkt Escudé. Een van zijn taken is met de jongere spelers in de selectie te praten. ,,Nu hoeft dat nog niet zozeer, maar gaandeweg het seizoen steeds meer denk ik. Dat hangt trouwens ook af van de resultaten. Als het goed gaat, is het werk voor de aanvoerder minder zwaar. Maar nu spreek ik op het veld ook wel met ze, hoewel de trainingen nog voornamelijk in het teken staan van de conditie opbouwen. Het is voor de jonge spelers belangrijk dat ze met vertrouwen spelen. Ik ben niet het type dat altijd en overal praat, maar wel op het veld. Ik probeer respect voor de andere spelers en de staf uit te dragen. Ik wil graag dat er een goede communicatie is tussen iedereen. Maar het belangrijkste nu is dat we samen progressie maken, als team. De selectie is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, dat is wel prettig. Dan kun je sneller toewerken naar een hecht team, omdat we elkaar al kennen."

Escudé heeft vertrouwen in zijn team voor komend seizoen. ,,We hebben drie nieuwe aanwinsten, die allemaal goed kunnen voetballen. Olaf Lindenbergh heeft veel ervaring, hij kent de Nederlandse competitie en ik denk dat hij een goede mentaliteit heeft. Markus Rosenberg zal nog moeten wennen aan het nieuwe team. Hij komt uit een ander land, alles is nieuw voor hem. Het is logisch dat hij wat tijd nodig heeft. En Edgar Manucharyan kenden we al een beetje, hij is een goede, jonge speler. Mauro Rosales is herstellende van zijn operatie, dat gaat de goede kant op. En er moeten nog een paar mensen terug komen van vakantie, bijvoorbeeld Hedwiges Maduro en Ryan Babel. We hebben een goed team voor komend seizoen. Dat we in de oefenwedstrijden tot nu toe niet zo goed hebben gespeeld is echt niet zo belangrijk. Ik snap wel dat mensen van Ajax altijd goed voetbal willen zien, maar we moeten allereerst onze conditie opbouwen. En daar is dit trainingskamp bijvoorbeeld heel goed voor."

Het kampioenschap en het spelen van Champions League ziet Escudé als haalbare doelen. ,,Met dit team moeten we de tweede ronde van de Champions League kunnen halen. We kunnen een zware tegenstander loten, maar het moet kunnen. Ik hoop dat we de competitie goed starten. Dat was vorig seizoen niet zo. Toen keken we al vrij snel tegen een achterstand van zeven punten op de koploper aan. We moeten nu vanaf het begin bovenaan staan. Als we goed beginnen, kunnen we een mooi jaar tegemoet zien."