Menu
Dagboek De Lutte (9): Elf goals tegen HZVV

Dagboek De Lutte (9): Elf goals tegen HZVV

Ajax speelde donderdag zijn tweede oefenwedstrijd tijdens het trainingskamp in De Lutte. Tegenstander HZVV bood in Hoogeveen aanvankelijk goed partij, maar kreeg uiteindelijk elf tegengoals te verwerken, waarvan een paar ‘beauties’.

,,In de eerste helft speelden we een beetje in een andere veldbezetting’’, zei Martin Jol, doelend op het tweespitsensysteem waarin hij zijn ploeg liet opereren. ,,Het liep niet zo goed. Luis Suarez kwam weinig aan de bal. Maar hij maakte wel geweldige goals.’’

Daarmee zei de Ajax-coach niets te veel. Ajax opereerde vooral in het begin in een laag tempo, maar de manier waarop de Uruguayaanse aanvaller de score opende, gaf de toeschouwers toch een reden om te genieten. Suarez nam na tien minuten de bal knap aan en krulde met links de bal in de bovenhoek. Ook de 0-2, weer van Suarez, mocht er zijn; hij nam een lange pass van Mitchell Donald goed aan en verschalkte de keeper met een hard schot.

Ismaïl Aissati volgde na 41 minuten het voorbeeld en trof doel met een fraai diagonaal schot. Tot meer treffers kwam Ajax niet in de eerste helft en een ‘magere’ zege op de eersteklasser leek zich af te tekenen. Maar Darko Bodul en weer Aissati maakten er binnen een kwartier in de tweede helft 0-5 van. Toen Dennis Rommedahl vlak na de 0-5 Bodul kwam vervangen kreeg Ajax letterlijk vleugels. Suarez scoorde al snel uit een voorzet van de snelle Deen, en nadat Jol nog vier wissels had toegepast, ging het tempo verder omhoog en hapte de thuisploeg naar adem.

,,De tweede helft was goed’’, vond Jol. ,,We gaven meer druk en speelden het grootste gedeelte 4-3-3. Ik heb een paar heel mooie doelpunten gezien.’’ In zeven minuten scoorden de Amsterdammers vier keer. Jan Vertonghen kopte raak voor 0-7 en de mee opgekomen Gregory van der Wiel trof doel met een fraaie vliegende trap. Via opnieuw Suarez en een goal van Rasmus Lindgren werd het in de 77ste minuut 0-10. Even leek Ajax op een nog grotere zege af te stevenen, maar alleen Jan Vertonghen wist nog een keer te scoren.

,,We trainen gewoon door’’, zei Jol. ,,’s Ochtends een training, ’s avonds een wedstrijd. Ouderwets, een beetje zoals vroeger. We volgen het programma. Gelukkig zijn er geen blessures. Dat houden we goed in de gaten. Zolang iedereen heel blijft is dit een nuttige trainingsweek’’, aldus de Ajax-coach die zich verheugd toonde met de komst van Jeroen Verhoeven. ,,Het is leuk dat hij graag naar Ajax wilde. Het is natuurlijk ook een Ajax-jongen. Hij is direct inzetbaar als we in de problemen komen met de keepers.’’

HZVV - Ajax 0-11

Scoreverloop: 7. Suarez 0-1, 19. Suarez 0-2, 43. issati 0-3, 48. Bodul 0-4, 49. Aissati 0-5, 61. Suarez 0-6, 70. Vertonghen 0-7, 72. Van der Wiel 0-8, 73. Suarez 0-9, 77. Lindgren 0-10, 85. Vertonghen 0-11.

Scheidsrechter: Ben Haverkort

Opstelling HZVV:

Hollak (33. Zinger, 60. Scholten); Blenkers (46. Van Zwol), Breukelman (46. Tigelaar), Jurgens, Hugen (46. Bekhuis, 77. Ter Heide), Kleine (46. Otten), Thalen (46. Uiterwijk Winkel), Mulderij, Strijker (46. Eshuis), Van der Stouw (46. Van der Sleen), Eshuis (46. Hoogeveen).

Opstelling Ajax:

Vermeer; Van der Wiel, Oleguer, Vertonghen, Blind (69. Anita); Enoh (60. Sarpong), Donald (64. Sno), Aissati (69. Zeegelaar), Emanuelson (64. Lindgren); Suarez en Bodul (60. Rommedahl).

Rechtsback Gregory van der Wiel leverde met zijn doelpunt een fraaie bijdrage aan de ruime zege. Rechtsback Gregory van der Wiel leverde met zijn doelpunt een fraaie bijdrage aan de ruime zege.
Ismaïl Aissati was, net als Jan Vertonghen, tweemaal trefzeker. Ismaïl Aissati was, net als Jan Vertonghen, tweemaal trefzeker.
Darko Bodul blijft ijskoud voor het doel van HZVV en scoort. Darko Bodul blijft ijskoud voor het doel van HZVV en scoort.
Mitchell Donald begon het oefenduel centraal op het middenveld. Mitchell Donald begon het oefenduel centraal op het middenveld.
Eyong Enoh maakt het de keeper en verdedigers van HZVV lastig. Eyong Enoh maakt het de keeper en verdedigers van HZVV lastig.
Marvin Zeegelaar verving in de laatste twintig minuten Ismaïl Aissati. Marvin Zeegelaar verving in de laatste twintig minuten Ismaïl Aissati.