Menu
Dagboek De Lutte (9): Manucharyan gaat op de schouders

Dagboek De Lutte (9): Manucharyan gaat op de schouders

Een mooiere illustratie van de groeiende teamgeest binnen de selectie van Ajax was nauwelijks denkbaar. Edgar Manucharyan moest het trainingskamp van Ajax verlaten om zich te melden bij de nationale ploeg van Armenië onder 19 jaar die uitkomt op het EK. Manucharyan stapte halverwege de donderdagtraining van het veld en werd door al zijn ploeggenoten middels een stevige handdruk en een knuffel succes gewenst.

,,Jongens, Edgar gaat weg´´, kondigde Danny Blind tijdens de training aan. Meteen stapten alle Ajacieden op de Armeniër af en wensten hem met een omhelzing succes op de Europese titelstrijd, waar Manucharyan vooraf gezien wordt als een van de sterren. Keepers Hans Vonk en Bogdan Lobont namen de Armeense aanvaller zelfs op de schouders en droegen hem zo het veld af. ,,Zwaai nog even naar alle mensen´´, voegde Lobont zijn teamgenoot toe. Op het gelaat van Manucharyan brak een brede glimlach door. Het jonge talent had het zeker niet makkelijk gehad tijdens de zware trainingen, maar hij toog richting Noord-Ierland (waar het jeugd-EK wordt verspeeld) in de wetenschap dat hij op zijn plaats is bij de Amsterdamse club.

De training van de Ajacieden bestond deze keer uit oefeningen waarbij het accent meer op kort sprintwerk lag dan de voorgaande dagen het geval was. Blind en Gerard van der Lem zetten tijdens een oefening met inspelen, kaatsen en afronden de puntjes op de i en als afsluiting speelden de Amsterdammers drie felle partijtjes van tien tegen tien. De groep bestaat nu nog uit 21 spelers inclusief de doelmannen. Maandag voegen de zes spelers die langer vakantie kregen zich bij het team.

Blind was belast met de coaching van het team zonder hesjes, terwijl Van der Lem de ploeg met de oranje hesjes voor zijn rekening nam. Blind nam zelfs plaats in de dug-out om zijn spelers van aanwijzingen te voorzien. De meeste aandacht ging uit naar de positionering van aanvallers Mauro Rosales, Markus Rosenberg en Nicolae Mitea. Rosenberg werd vooral gecoacht in de momenten dat hij zich moest aanbieden en kaatsen en wanneer hij diep moest gaan. Middenvelders die de momenten herkenden dat de Zweedse spits de diepte zocht en een goede pass in zijn richting verzonden, konden rekenen op de complimenten van de trainer. En toen Wesley Sneijder scoorde uit een goede kaats van Rosenberg kwam Blind applaudisserend de dug-out uit.

Het team van de hoofdtrainer won de onderlinge confrontatie, waarin spelers van beide partijen elkaar scherp coachten en felle duels uitvochten. Na afloop wisselden de Ajacieden ´high fives´ met elkaar uit. Vanmiddag rusten de Amsterdammers in hun comfortabele hotel alvorens vanavond de strijd met HHC in Hardenberg wordt aangebonden.