Menu
Dagboek Dubai (4): Verlies met perspectief

Dagboek Dubai (4): Verlies met perspectief

Internazionale - Ajax was voor de Amsterdammers meer dan een goede wedstrijd en een nederlaag na penalty’s. Het was het duel waarin Edgar Davids, Leonardo en Kenneth Perez na lange tijd weer terugkeerden in het elftal van Ajax.

Perez luisterde zijn rentree bij Ajax zelfs op met een fraaie treffer. Met zijn doelpunt bewees de Deen meteen dat Ajax er goed aan heeft gedaan hem terug te halen. Hij kreeg de bal in de zeventiende minuut van achteruit, schudde zijn tegenstanders van zich af en schoot van afstand de bal achter keeper Enrico Alfonso: 1-1. Twee minuten daarvoor was Internazionale (zonder o.a. Zlatan Ibrahimovic, Marco Materazzi en Hernan Crespo, maar met Maxwell en Cristian Chivu) nog op voorsprong gekomen door een doelpunt van Julio Cruz. Maar dankzij de snelle aansluitingstreffer van Perez kreeg Ajax vertrouwen in eigen kunnen. En dat zorgde er weer voor dat Inter - Ajax een heel aantrekkelijk duel werd, waarin beide partijen vol voor de winst gingen. ,,Perez heeft het heel goed gedaan”, zei Adrie Koster na afloop over de nieuwste aanwinst van Ajax. ,,Hij maakte een prachtige goal en liet de spelers om zich heen echt beter spelen.”

Ook Edgar Davids maakte een geslaagde rentree in Ajax 1. De van een beenbreuk herstelde middenvelder startte in de basis en kreeg meteen de aanvoerdersband om zijn arm. Na 35 minuten werd hij na de kant gehaald. ,,Het ging goed”, zei Davids. ,,Ik heb totaal geen last gehad van mijn been. Vooraf had ik al met de technische staf doorgenomen dat ik niet te lang zou spelen. Ik ben er natuurlijk wel lang uit geweest. Maandag doe ik weer mee.” Met Perez en Davids had Koster bijna zijn ideale middenveld compleet. Alleen Gabri ontbrak. Hij zit nog altijd de schorsing uit die hem werd opgelegd naar aanleiding van zijn rode kaart tijdens het Amsterdam Tournament.

In de rust paste Koster vier wissels toe. Mitchell Donald, Klaas Jan Huntelaar, Jan Vertonghen en Perez werden naar de kant gehaald. Robbert Schilder, Siem de Jong, Dennis Rommedahl en Leonardo namen hun plaatsen in. Ook voor Leonardo waren het weer zijn eerste minuten in het eerste van Ajax. De snelle Braziliaan maakte het de verdediging van Inter meerdere malen behoorlijk moeilijk. Twee keer brak hij door de Italiaanse verdediging, maar slaagde hij er net niet in te scoren. Voor Robbert Schilder duurde de wedstrijd niet lang. Hij blesseerde zich en maakte na een paar minuten al weer plaats voor Jan-Arie van der Heijden.

Luis Suarez zorgde ervoor dat Ajax in het kleine (maar zeer goed gevulde) Al Wasl Stadion op 2-1 kwam. De Uruguayaan reageerde attent bij een foute uitrap van keeper Alfonso. Hij omspeelde de doelman, die niets anders kon doen dan Suarez bij zijn benen grijpen: strafschop. John Heitinga, in de tweede helft aanvoerder, nam zijn verantwoordelijkheid en benutte de penalty. Helaas slaagde Ajax er niet in de voorsprong vast te houden. Cruz maakte twintig minuten voor tijd met zijn hoofd zijn tweede doelpunt van de avond. Kansen waren er vervolgens nog over en weer, maar gescoord werd er niet meer. De strafschoppenreeks bezorgde Internazionale een finaleplaats. Bij de Italianen slaagde alleen Chivu er niet in van elf meter te scoren. Van de vijf Ajacieden misten Van der Heijden, Kennedy en Heitinga. Alleen Suarez en De Jong vonden het net. ,,Toch heb ik een positief gevoel overgehouden aan deze wedstrijd”, vatte Adrie Koster de avond samen. ,,Bij vlagen was het voetbal van hoog niveau. Inter is toch één van de grootste clubs ter wereld, en wij hebben heel goed partij geboden. ”

Ajax speelt maandag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) tegen VfB Stuttgart om de derde plaats in de Dubai Cup.

Opstelling Ajax: Stekelenburg, Vertonghen (46. Schilder/47. Van der Heijden), Heitinga, Maduro, Ogararu; Davids (35. Emanuelson), Perez (46. Rommedahl), Donald (45. De Jong); Suarez, Huntelaar (46. Leonardo), Kennedy.