Menu
Dagboek Dubai (7): ‘Een overwinning op z’n Duits’

Dagboek Dubai (7): ‘Een overwinning op z’n Duits’

Tien Ajacieden waren maandag in de troostfinale van de Dubai Cup net niet opgewassen tegen elf Duitsers. Adrie Koster vond de 1-0 overwinning van VfB Stuttgart ‘typisch Duits’.

Adrie Koster staat het voetbaljournaille te woord na de nipte nederlaag tegen VfB Stuttgart. Adrie Koster staat het voetbaljournaille te woord na de nipte nederlaag tegen VfB Stuttgart.

Na de goede, maar na penalty’s verloren wedstrijd tegen Internazionale hoopte Ajax tegen VfB Stuttgart de Dubai Cup af te sluiten met een overwinning. Al na zes minuten voetbal in het Al Wasl Stadion werd duidelijk dat dat heel lastig zou gaan worden. Hedwiges Maduro trok de doorgebroken aanvaller Sergiu Radu naar de grond en werd met rood van het veld gestuurd. ,,Dat was misschien niet de beste oplossing”, zei trainer Adrie Koster tijdens de persconferentie over de actie van Maduro. ,,Maar ik vind dat we het nog goed gedaan hebben. Het is jammer dat zij vlak voor tijd toch nog scoren. Typisch Duits: op het laatste moment toch nog toeslaan. Wij hadden meer verdiend. Vooral op basis van de tweede helft. Toen voetbalden we goed en hadden we het initiatief.”

Hedwiges Maduro verlaat het veld na zijn vroege rode kaart. Hedwiges Maduro verlaat het veld na zijn vroege rode kaart.

Eerst nog even terug naar de eerste 45 minuten. Bij de tien Ajacieden die na het wegsturen van Maduro op het veld achterbleven, zaten veel spelers die vaak genoegen moeten nemen met een reserverol. Dennis Gentenaar stond bijvoorbeeld op doel in plaats van Maarten Stekelenburg, Ismael Urzaiz nam in de spits de plaats over van Klaas Jan Huntelaar en de centrale verdediging werd gevormd door Jan Arie van der Heijden en Jurgen Colin. De Amsterdammers hielden onder aanvoering van Edgar Davids knap stand tegen Stuttgart, maar slaagden er zelf niet in een stempel op de wedstrijd te drukken. Alleen Leonardo kwam een paar keer gevaarlijk opzetten. Tijdens zijn solo’s over het veld leek hij vaak de bal in te leveren bij een verdediger, maar steeds lukte het hem toch steeds de bal weer te veroveren. ,,Over de eerste helft was ik nog niet echt tevreden”, zei Koster. ,,De ruimtes waren te groot. Als je met tien man komt te staan, moet je compact spelen, dat lieten we na.”

In de rust nam Mitchell Donald de plaats in Davids en kreeg Dennis Gentenaar de aanvoerdersband om zijn arm. Donald verliet een kwartier later alweer het veld met een achillespeesblessure. ,,Doodzonde”, aldus Koster. ,,Donald zat lekker in het toernooi. Hij heeft echt progressie gemaakt in Dubai. Hoe ernstig de blessure is kunnen we nu nog niet zeggen.” In diezelfde periode bracht Koster Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar, Dennis Rommedahl en Kenneth Perez. Vanaf dat moment begon het echt beter te draaien bij Ajax. Suarez en Huntelaar vonden elkaar moeiteloos en maakten het de defensie van de Bundesliga-kampioen een paar momenten behoorlijk lastig. Het tiental uit Nederland was die tweede helft beter dan het elftal uit Duitsland. Uiteindelijk besliste Alexander Farnerud drie minuten voor tijd met een fraai afstandschot de wedstrijd in het voordeel van Stuttgart. Het brons voor de Duitsers, de vierde plaats voor Ajax.

De elf startende Ajacieden voor de troostfinale tegen VfB Stuttgart. De elf startende Ajacieden voor de troostfinale tegen VfB Stuttgart.

,,Toch denk ik dat we Dubai met een positief gevoel kunnen verlaten”, besloot Koster. ,,Edgar Davids en Leonardo hebben een geslaagde rentree gemaakt, Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen zijn bijna weer fit en Kenneth Perez heeft tijd gekregen om zijn draai in het elftal weer te vinden. Daarnaast hebben we bij vlagen ook goed gevoetbald. Vooral over de wedstrijd tegen Inter ben ik erg tevreden. Wij hadden volgens mij zeventig procent balbezit. Dat is tegen zo’n grote tegenstander niet verkeerd.”

Het prestigieuze toernooi werd gewonnen door het Braziliaanse Porto Alegre. De Zuid-Amerikanen versloegen in de finale Internazionale. De kampioen uit Italië versloeg Ajax op de eerste speeldag met penalty's.

Ajax vliegt dinsdag weer vanuit Dubai naar Amsterdam. Woensdag is de selectie vrij en donderdag begint de voorbereiding op het duel met AZ.

Opstelling Ajax: Gentenaar; Maduro (6. rode kaart), Colin, Van der Heijden, Emanuelson; Kennedy (58. Rommedahl), De Jong, Davids (46. Donald/84. Ogararu); Luque (58. Suarez), Urzaiz (58. Huntelaar), Leonardo (57. Perez).