Menu
Dagboek Engeland (2): Ajax verslaat The Robins

Dagboek Engeland (2): Ajax verslaat The Robins

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd op Engelse bodem winnend afgesloten. Bristol City Football Club werd in het Athlon Gate stadion met 0-4 verslagen. De Ajacieden speelden bij vlagen flitsend en verzorgd voetbal, maar lieten wel te veel kansen onbenut.

Ajax opende het treffen in een 4-4-2-opstelling. Evander Sno opereerde als controleur op het middenveld. Ismaïl Aissati was de centrale en aanvallend middenspeler. De Ajacied zocht en vond regelmatig aansluiting bij het aanvalsduo Miralem Sulejmani en Luis Suarez. De Uruguayaan werd woensdag, kort voor het treffen met The Robins, aangewezen als eerste aanvoerder. Suarez ontpopte zich in Athlon Gate als een belangrijke, dwingend spelende schakel in het elftal. De roodzwarte band met de drie Amsterdamse kruizen schenkt de aanvaller extra zelfvertrouwen, zo bevestigde de speler na afloop zelf.

,,Het motiveert om aanvoerder te zijn’’, vertelde Suarez in de catacomben van Athlon Gate. ,,Makkelijk is het niet om aanvoerder te zijn van Ajax. Maar als je de band mag dragen, geeft dat zeker zelfvertrouwen.’’

De Uruguayaanse Ajacied bekroonde zijn aanvoerderschap na 25 minuten spelen in ieder geval met een prima treffer. Suarez mocht zijn uitblinkende ploegmaat Urby Emanuelson daarbij dankbaar zijn. De middenvelder onderschepte de bal en zette Suarez met een afgemeten passje vliegensvlug voor doelman Dean Gerken. De captain rondde van dichtbij feilloos af: 0-1.

Het vriendschappelijke onderonsje met The Robins begon overigens tien minuten later dan gepland. De lange rijen voor de stadionkassa’s waren daar debet aan. Om niemand iets te laten missen van de wedstrijd besloot scheidsrechter Attwell tien minuten later af te laten trappen. De ‘verloren’ tijd werd halverwege weer goedgemaakt met een ultrakorte theepauze.

Ook Ismaïl Aissati moet een prima indruk hebben achtergelaten op de 10.933 toeschouwers in het sfeervolle maar stokoude, want uit 1904 stammende, Athlon Gate. De offensieve middenvelder was met een serie afstandsschoten dichtbij een treffer. De zuivere, met veel gevoel verzonden pass waarmee Aissati Emanuelson diep stuurde was wellicht zijn mooiste bijdrage aan de wedstrijd. Emanuelson profiteerde dankbaar van het maatwerk en gleed de bal voorbij Gerken. ,,We zijn vandaag als team goed bezig en hebben weinig weggeven’’, wenste Emanuelson na afloop toch vooral de teamprestatie te benadrukken. ,,We beginnen aardig op elkaar ingespeeld te raken. Het is nu aan ons om deze goede lijn door te trekken naar de competitie.’’

Dat de Amsterdammers het lang bij ‘slechts’ twee treffers hielden, was eigenlijk vrij wonderlijk. Vooral in de eerste twintig minuten na de korte rust was sprake van een open en levendige wedstrijden. De thuisploeg dwong enkele kleine kansen af; de Ajacieden loerden nadrukkelijker op een derde treffer. De Amsterdamse aanvalslust leverde lang niet het gewenste resultaat.

Na een handvol missers lieten de invallers Albert Luque en Dennis Rommedahl in de slotfase de meegereisde supporters eindelijk opnieuw juichen. De Ajacieden trakteerden de aanhang zelfs op twee wonderschone doelpunten. Eerst liftte Luque de bal van ruim dertig meter over de doelman in het Engelse doel: 0-3. Koud een minuut in het veld bepaalde Rommedahl de eindstand met een stiftbal op 0-4.

,,We hadden uiteindelijk veel meer goals kunnen maken’’, keek trainer Martin Jol terug. De coach gaf zijn terugblik toch vooral met een goed gevoel. Jol zag zijn ploeg bij vlagen imponeren, maar bleef kritisch. ,,Sommige Engelsen noemden het een galavoorstelling, maar dat was het niet. We kunnen nog veel beter. Maar als je zoveel kansen onbenut laat, maak je het jezelf heel moeilijk. Toch hebben we vandaag een goed visitekaartje afgegeven.’’

Donderdag wachten de Ajacieden twee trainingen op het sportcomplex van de University of Bristol. Na een tweede trainingsdag op vrijdag, besluit de selectie de trainingstrip in Engeland met een oefenwedstrijd (zaterdag) in en tegen Southampton.

Bristol City - Ajax 0-4 (0-2)

Scheidsrechter: Attwell.
Gele kaart: 37. Toby Alderweireld.

Scoreverloop: 25. Luis Suarez 0-1, 35. Urby Emanuelson 0-2, 81. Albert Luque 0-4, 83. Dennis Rommedahl 0-4.

Bristol City FC: Dean Gerken (46. Peter Brezovan); Bradley Orr (80. Tristan Plummer), Jamie McAllister (46. Lewin Nyatanga), David Clarkson (46. Danny Haynes), Nicky Maynard (46. John Akinde), Ivan Sproule (46. Michael McIndoe), Louis Carey (65. Paul Hartley), Liam Fontaine (65. Alexei Eremenko), Lee Johnson (65. Grigorios Papazaharias), Marvin Elliott (65. James Wilson), Cole Skuse (65. Frankie Artus).

Ajax: Maarten Stekelenburg; Gregory van der Wiel (72. George Ogararu), Rob Wielaert, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen; Kennedy (82. Dennis Rommedahl), Evander Sno (76. Siem de Jong), Ismaïl Aissati (75. Rasmus Lindgren), Urby Emanuelson; Luis Suarez, Miralem Sulejmani (61. Albert Luque).
Niet ingezet: Jeroen Verhoeven, Vurnon Anita.

Ismaïl Aissati haalt venijnig uit. Ismaïl Aissati haalt venijnig uit.
Jan Vertonghen speelde weer centraal in de verdediging. Jan Vertonghen speelde weer centraal in de verdediging.
Albert Luque maakte een wonderschoon doelpunt. Albert Luque maakte een wonderschoon doelpunt.
Coach Martin Jol reageert na de treffer van Luque. Coach Martin Jol reageert na de treffer van Luque.
George Ogararu was tegen Bristol City ook weer eens in het Ajax-shirt te bewonderen. George Ogararu was tegen Bristol City ook weer eens in het Ajax-shirt te bewonderen.
Dennis Rommedahl tekende voor Ajax' vierde treffer. Dennis Rommedahl tekende voor Ajax' vierde treffer.