Menu
Dagboek Engeland (3): Toby en de Evening Post

Dagboek Engeland (3): Toby en de Evening Post

Toby Alderweireld schaarde zich in het met 0-4 gewonnen duel met Bristol City onder de meest solide spelende Ajacieden. Geen wonder dat de Belgische verdediger na de ochtendtraining geïnteresseerd het wedstrijdverslag in de Evening Post las. Prettig leesvoer, zo kort na de eerste oefensessie in Bristol.

De eerste oefensessie van het trainingskamp in Engeland is nauwelijks een minuut afgelopen, of de regendruppels teisteren het strak gemaaide grasveld. De Ajacieden vinden net op tijd een droog onderkomen in de teambus. De groundsmen van het Coomble Dingle Sports Complex hebben minder geluk. In de stromende regen speuren de mannen naar verschoven graspollen. Met oog voor detail wordt het beste veld van de University of Bristol weer in de oude staat hersteld.

Vlak voor de miezerige druppeltjes overgaan in volwassen regendruppels, stapt Alderweireld met een goed gevoel van het veld. De centrale verdediger behoort deze ochtend tot de groep uitlopende Ajacieden. De wissels en keepers trainen in aparte groepjes elders op het veld.
Alderweireld liet een avond eerder weinig tot geen steekjes vallen tegen The Robins. Het verdedigende koppel Alderweireld-Wielaert gaf weinig weg tegen de Engelsen. Écht op de proef werd de Amsterdamse afweer ook niet gesteld, zo moet eerlijkheidshalve ook worden gezegd. De jongste van de twee centraal spelende Ajacieden liet in ieder geval wel een volwassen indruk achter.

,,Eerlijk gezegd had ik iets meer tegenstand verwacht van Bristol City’’, vertelt Alderweireld aan de rand van het trainingsveld. ,,Maar wij hebben het onszelf ook makkelijk gemaakt door goed positiespel te spelen. Daarom is het lastig te zeggen hoe goed het echt was, gisteravond. Wat wel zeker is, is dat het bij ons goed draaide. Ik heb een goed gevoel over dit team.’’

Trainer Martin Jol deed in de voorbereiding al vaker een beroep op de diensten van de Belg. Alderweireld stelde zijn nieuwe coach nooit teleur. ,,Of ik het had verwacht zo vaak te spelen?’’, herhaalt de Ajacied de vraag. ,,Een echte verwachting heb ik daar nooit over gehad. Ik laat het liever allemaal op me afkomen, zie het wel. Ik heb in ieder geval ook in dit laatste oefenduel weer negentig minuten mee kunnen pakken.’’ Lachend: ,,Ook goed voor de conditie.’’

Een exemplaar van de Evening Post, de lokale editie voor Bristol en omstreken, trekt de aandacht van Alderweireld. De Belg bladert naar het sportkatern en vindt al snel wat hij zoekt. ‘City taught a football lesson as Dutch masters Ajax show class’, is de kop boven het wedstrijdverslag. Verslaggever Andy Stockhausen heeft er, in elk geval voor de Nederlandse gasten, een vleiend verslag van gemaakt. ‘De schade had een stuk groter kunnen zijn’, leest ook Alderweireld op het paginagrote verslag. ‘De Ajacieden slaagden erin de toeschouwers op Ashton Gate stil te krijgen.’ De actiefoto’s van een verwoed strijdende Kennedy en breed lachende Luis Suarez (met aanvoerdersband) maken het verslag compleet.

Alderweireld genoot woensdag vooral ook van het Engelse enthousiasme en respect, dat negentig minuten lang van de tribunes kwam. Niet alleen de thuisploeg werd toegejuicht door de Engelse toeschouwers. ,,De hele entourage was fantastisch’’, zegt Alderweireld. ,,Prachtig om mee te maken hoe enthousiast de Engelsen kunnen zijn. Ook voor Ajax werd geklapt.’’

Toby Alderweireld las na de training met plezier het wedstrijdverslag. Toby Alderweireld las na de training met plezier het wedstrijdverslag.
Dario Cvitanich kampt met lichte liesklachten. De Argentijn trainde donderdagmorgen apart van de groep. Dario Cvitanich kampt met lichte liesklachten. De Argentijn trainde donderdagmorgen apart van de groep.
'Boss'  Martin Jol observeert en laat zijn gedachten gaan. 'Boss' Martin Jol observeert en laat zijn gedachten gaan.
Vader en zoon Blind in een onderonsje tijdens de oefensessie. Vader en zoon Blind in een onderonsje tijdens de oefensessie.
Michael Lindeman ziet toe hoe de Ajacieden elkaar helpen bij de stretching. Michael Lindeman ziet toe hoe de Ajacieden elkaar helpen bij de stretching.
De Ajacieden, met op de voorgrond Bruno Silva en Luis Suarez, werken aan hun rompkracht. De Ajacieden, met op de voorgrond Bruno Silva en Luis Suarez, werken aan hun rompkracht.