Menu
Dagboek Engeland (4): Spelvreugde ondanks regen

Dagboek Engeland (4): Spelvreugde ondanks regen

AEGON en Ajax trakteerden 47 jonge Engelse voetbalfans donderdag op een unieke voetbalclinic op het Coomble Dingle Sports Complex in Bristol. Ondanks de regen maakten de voetballers én de Ajacieden er een geslaagd spektakel van. Met als hoogtepunt de groepsfoto.

Aan het einde van de middag hangt er de nodige spanning in de kletsnatte lucht. Bijna vijftig in voetbalkleding gestoken jongens en meisjes vermaken zich zichtbaar op het veld. Het zijn eigenlijk alleen de ouders die zich iets aan lijken te trekken van de gestaag vallende regen. De kids, allemaal gast van AEGON en tussen 8 en 16 jaar jong, vermaken zich uitstekend op de kletsnatte sprieten.

Alle ouders en hun kroost zijn in afwachting van de complete A-selectie van Ajax. Een handtekeningensessie ligt in het verschiet. Na een groepsfoto - selectie en alle kinderen op een foto samengebracht - verzorgen drie Ajax-trainers een exclusieve clinic. Danny Blind, John van ’t Schip en Michael Lindeman gaan de jonkies een halfuur durend voetballesje geven.

,,De kinderen hebben hun huiswerk goed gedaan; bijna iedereen heeft wat informatie over Ajax opgezocht op internet’’, vertelt Frank Kolsteeg. De Sponsor Manager van AEGON werpt een goedkeurende blik op het veld. Kleine en grotere voetballers krioelen door elkaar heen. ,,De kinderen zijn het weer hier gelukkig gewend. Ze vinden het, ondanks de regen, toch wel fantastisch. Er staan ook heel veel meisjes op het veld. Ook zij zijn zeer betrokken bij het voetbal.’’

Als de selectie een half uurtje later is gearriveerd gaan rode en witte ‘uitdeelshirts’ grif van hand tot hand. Naast de T-shirts - zeer geschikt om handtekeningen op te laten zetten - worden ook Ajax-speldjes en voetbalposters uitgedeeld. Iedereen krijgt kans om de handtekeningen van alle selectieleden te scoren. Van het unieke buitenkansje wordt dan ook grif gebruikgemaakt. Door kinderen én hun ouders, die regelmatig een babbeltje maken met de spelers en hun trainer Martin Jol.

AEGON hecht heel veel waarde aan sport en sporteducatie. Bij de keuze voor een samenwerking met Ajax speelde ook de wereldberoemde jeugdopleiding van de Amsterdamse club een rol. De clinic op Engelse voetbalbodem staat dan ook geheel in het teken van de liefde voor de sport en het spel.

Kolsteeg wordt in Bristol bijgestaan door een collega van de Britse tak van AEGON. Rebecca Foggett is als lid van het Sponsorship Team ook nauw bij de organisatie van de clinic betrokken. ,,De kinderen vinden het door de regen alleen maar leuker om vanavond lekker te voetballen’’, vertelt Foggett, terwijl Blind, Van ’t Schip en Lindeman aan hun clinics zijn begonnen. ,,Een evenement als dit is voor hen really special. Sommigen zijn echt flabbergasted als ze oog in oog staan met zoveel voetballers. Die ze ook nog allemaal om een handtekening kunnen vragen.’’

Anderhalf uur later roepen de Ajax-trainers hun tijdelijke spelers bijeen op de middenstip van het trainingsveld. Iedereen wordt bedankt voor alle enthousiasme en inzet. ,,In het begin zag ik nog wel wat kinderen in shirtjes van Manchester United en Bristol City’’, vertelt Kolsteeg met een glimlach. ,,Maar vandaag heeft Ajax er weer veel nieuwe fans bij.’’

Michael Lindeman gaat een groep voor in de warming-up. Michael Lindeman gaat een groep voor in de warming-up.
John van 't Schip houdt een jong talentje nauwlettend in de gaten. John van 't Schip houdt een jong talentje nauwlettend in de gaten.
De handtekening van de Ajacieden was zeer gewild. De handtekening van de Ajacieden was zeer gewild.