Menu
Dagboek Engeland (5): Bye Bye Bristol

Dagboek Engeland (5): Bye Bye Bristol

Ajax trainde vrijdag voor het laatst in Bristol. De Ajacieden vervolgen de trainingsweek later vandaag in Southampton. Kort voor de reis naar Southampton belegde de selectie een interessante oefensessie. Wat werd de spelers vanmorgen voorgeschoteld? Lees hier de hoogtepunten van de training.

10.40 uur: De spelersbus arriveert op het complex van de University of Bristol. Een handjevol journalisten, supporters en Engelse belangstellenden vormen een klein maar bont ontvangstcomité. De spelers stappen al omgekleed de bus uit. De slippers moeten alleen nog even worden omgewisseld voor kicksen. Net als een dag eerder blijft de regen vallen in zuidelijk Engeland. Een paraplu is geen overbodige luxe. Een roodwit regenjack evenmin.

10.46 uur: Als de kicksen zijn ondergebonden stapt de selectie het veld op. De variatie in kledingkeuze beperkt zich tot korte of lange broek, met trainingstrui of regenjack. Kennedy heeft gekozen voor een korte broek. Met een sok op kniehoogte en de ander op de enkel is de Zweed de opvallendste Ajacied.

10.47 uur: De warming-up begint. Trainer Michael Lindeman neemt de spelersgroep mee voor een uitgebreide ronde over het trainingsveld en de bijvelden.

10.50 uur: Terug op het trainingsveld vormen de Ajacieden groepjes van twee. Martin Jol, getooid met cap, Danny Blind en de overige leden van de technische staf kijken toe. Lindeman doet een oefening voor, de spelers volgen het voorbeeld.

10.51 uur: Op het mislukken van een oefening staat een sanctie. Na de aangooi moet de bal tweemaal worden hooggehouden. Als de bal het gras raakt, worden voor straf vijf push-ups gemaakt. De bal na een aangooi met een halve volley terug in de handen schieten blijkt een lastigere. ,,Durf de bal gewoon goed te raken’’, is het advies van Blind, die zich samen met Jol weer onder de spelers heeft gemengd. Even later lopen Blind en Jol met een stapel ‘verse’ trainingshesjes onder arm.

11.01 uur: De selectie is onderverdeeld in twee groepen. Een grote partij volgt. De rode groep wordt gecoacht door Jol, de ‘gelen’ door Blind. ,,We spelen partrijtjes van zes minuten met alles erin’’, roept Jol over het veld. Lindeman sluit zich in de dug-out aan bij Cock Jol en John van ‘t Schip.
Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer zijn de keepers van dienst in deze partij. Jeroen Verhoeven traint met keeperstrainer Carlo l’Ami op een bijveld. Ook Dario Cvitanich en Jan Vertonghen doen niet mee met de grote groep. Cvitanich kampt nog altijd met lichte liesklachten. De Belg heeft wat klachten aan de hamstring.

11.05 uur: Wat opvalt zijn de ingrepen van Jol. De hoofdtrainer legt het spel af en toe stil en bespreekt wat beter kan en beter moet. Voetballende oplossingen worden geduid en uitgelegd. Als de ervaren coach spreekt, luisteren de spelers. De bal blijft onaangeroerd op het doorweekte gras liggen, niemand heeft er een moment oog voor.

11.08 uur: Bij de rode groep vormen Gregory van der Wiel en Daley Blind een duo in de verdediging. Bij de roden vinden de aanvallers Lugue en Suarez het duo Toby Alderweireld en Robbie Wielaert tegenover zich.

11.11 uur: De vanuit Amsterdam meegebrachte reclamedoeken van AEGON en adidas worden alvast van het hek gehaald. Eenmaal opgerold verdwijnen de doeken in de bus met overige meegebrachte trainingsmaterialen. In Southampton worden de reclamedoeken weer uitgerold en opnieuw opgehangen rondom het plaatselijke trainingsveld. ’s Middags maken de Ajacieden de reis naar Southampton.

11.18 uur: Nadat Jol de partij heeft stilgelegd, laat de coach het niet bij een uitleg alleen. Ook op het gebied van lichaamstaal wordt alles uit de kast getrokken om de boodschap over te brengen. ,,Als je hem er overheen legt op Urby, kan hij scoren en is het goed’’, sluit Jol zijn uitleg af. Op het inmiddels petloze hoofd staat een bevestigende, dwingende blik. De rug is lichtjes gekromd en de handen staan breed. De trainer is een winnaar en doet er alles aan om zijn spelers ook de kleinste details bij te brengen.

11.22 uur: Op een bijveld laat Carlo l’Ami zijn doelman Verhoeven een hindernisparcours afwerken. Even verderop traint Dario Cvitanich met fysiotherapeut Jos Kortekaas. Jan Vertonghen voltooit in relatieve eenzaamheid zijn loopoefeningen.

11.23 uur: Tijdens een nieuwe partij wordt Luque gevloerd. De Spanjaard, met een verleden bij Newcastle United, kogelt zijn vrije trap van achttien meter kiezelhard op de vuisten van Vermeer. De meeste spelers hebben hun regenjacks inmiddels uitgetrokken. De trainingspartij is intensief en alle ballast die gemist kan worden, wordt geloosd. De roodwitte jacks hangen doelloos over het hek rondom het veld.

11.24 uur: Rasmus Lindgren glijdt de bal voorbij Vermeer. Rood leidt met 1-0.
11.25 uur: Dennis Rommedahl loopt Vurnon Anita eruit op rechts. De Deen schuift de 2-0 vervolgens simpel tegen het net.

11.35 uur: Als het spel is stilgelegd wordt uitgebreid de tijd genomen voor een serie vrije trappen. Kennedy en Miralem Sulejmani brengen de spelhervatting beurtelings vanaf links hoog voor het doel van Maarten Stekelenburg. De spelers en trainers maken onderling afspraken over hoe en wanneer wordt gereageerd als de bal in de zestien is.

11.43 uur: Na de vrije trappen wordt ook een serie corners getraind.

11.46 uur: Het laatste deel van de groepstraining begint. Jeroen Verhoeven vervangt Kenneth Vermeer bij de gele groep.

11.50 uur: In de duels tussen Gregory van der Wiel en Luis Suarez vliegen de vonken er van af. De kemphanen gooien niet voor het eerst alles in de strijd om elkaar af te troeven.

11.53 uur: Voor een korte drinkpauze melden de spelers zich bij de geïmproviseerde drinkpost naast het veld. Als de grootste dorst is gelest, neemt Lindeman de groep weer over van Blind en Jol. De training wordt afgesloten met een nieuwe, grote ronde over het trainingsveld en de bijvelden. Vijf minuten later verlaten de Ajacieden het veld en wordt de bus weer opgezocht. ,,Bye, bye Bristol’’, klinkt het bij het verlaten van het sportcomplex.

De groep loopt zich warm aan het begin van de laatste training in Bristol. De groep loopt zich warm aan het begin van de laatste training in Bristol.
Eenzaam loopt Jan Vertonghen zijn rondjes. De Belg heeft wat hinder van zijn hamstring. Eenzaam loopt Jan Vertonghen zijn rondjes. De Belg heeft wat hinder van zijn hamstring.
In woord en gebaar laat Martin Jol zijn spelers weten wat er van hen verwacht wordt. In woord en gebaar laat Martin Jol zijn spelers weten wat er van hen verwacht wordt.
Er werden felle duels uitgevochten tijdens de partij. George Ogararu neemt het op tegen Luis Suarez. Er werden felle duels uitgevochten tijdens de partij. George Ogararu neemt het op tegen Luis Suarez.