Menu
Dagboek Engeland (7): Ajax wint de Ted Bates Trophy

Dagboek Engeland (7): Ajax wint de Ted Bates Trophy

Ajax heeft de mini-trainingsweek in Engeland afgesloten met een 4-1-overwinning op Southampton. In de Zuid-Engelse havenstad nam Luis Suarez twee treffers voor zijn rekening. Zondag keren de Ajacieden terug naar Amsterdam. Met in de bagage de Ted Bates Trophy.

Southampton had de oefenwedstrijd iets meer gewicht meegegeven. De winnaar van de pre-season friendly mocht een heuse trofee mee naar huis nemen. Southampton - Ajax was een wedstrijd om de Ted Bates Trophy. De club uit de Engelse havenstad speelt in zijn voorbereiding traditioneel een duel om de beker die is vernoemd naar de legendarische oud-speler, -manager en -voorzitter. Een metershoog standbeeld voor het fraaie St. Mary’s Stadium houdt de herinnering ook al levendig aan de clubicoon. Ted Bates overleed enkele jaren terug en diende zijn Southampton ruim zestig jaar. Sinds 2004 streden onder meer Bayern München, Panathinaikos, Lazio Roma en Anderlecht al om de Ted Bates Trophy.

Vergeleken met de midweekse ontmoeting met Bristol City FC (0-4) waren Siem de Jong en Mitchell Donald nieuwkomers op het Amsterdamse middenveld. De Jong speelde in de rug van het aanvallende koppel dat Luis Suarez en Miralem Sulejmani vormden. Donald speelde als controleur de rol die woensdag nog was weggelegd voor Evander Sno en vulde zijn rol uitstekend in.

Southampton - de club zakte afgelopen seizoen af naar het derde profniveau in Engeland en begint het nieuwe seizoen met een achterstand van 10 strafpunten - kwam dankzij Joseph Mills op voorsprong. Na een kwartier kogelde de aanvallende middenvelder van dichtbij raak: 1-0. De Ajacieden wisten de tegenstander de eerste helft minder nadrukkelijk de wil op te leggen dan eerder in Bristol het geval was. Desondanks dwong de ploeg van Jol opnieuw veel (grote) kansen af. Maar weer bleven veel kansen onbenut.

Kennedy (schot op vuisten keeper) en Suarez (kopbal naast, geplaatst schot knap weggewerkt door keeper) waren het dichtst bij een treffer. Een makkelijk gegeven penalty, na een lichte overtreding op Sulejmani, schonk de Ajacieden de kans wel weer naast The Saints te komen. Suarez schoot de strafschop onberispelijk voorbij doelman Kelvin Davis in de linkerhoek: 1-1.

,,In de tweede helft hebben we het onszelf wel iets gemakkelijker gemaakt’’, keek trainer Martin Jol terug. ,,Alleen al na rust dwongen we een kansje of zeven af. Southampton kwam er toen ook nauwelijks meer aan te pas. Het is altijd belangrijk om rustig te blijven en te beseffen dat je wel weer nieuwe kansen krijgt.’’

Dennis Rommedahl had zijn invalbeurt kort na rust direct extra glans kunnen geven. De vervanger van Kennedy zag zijn diagonale schot curieus genoeg via de verre paal weer het veld in caramboleren. Het was vervolgens Suarez die zijn ploeg wel voorbij de Engelsen loodste. De manier waarop was typisch ‘des Suarez’. Met drie verdedigers én een keeper voor zijn neus haalde de Ajacied verrassend hard en laag uit. Tot verbijstering van de Engelse fans hadden de verdedigers en keeper geen antwoord op de doelpoging van Suarez: 1-2. De Jong hielp vervolgens een riante kans om zeep. Van heel dichtbij mikte de middenvelder de voorzet van invaller Marvin Zeegelaar slordig naast.

Aan de overkant leek Simon Gillett iets terug te doen namens The Saints. Kenneth Vermeer stond goed opgesteld en slaagde er net in de inzet te keren. Invaller Jeffrey Sarpong raakte met zijn afstandsschot de dwarslat. Tien minuten voor tijd stelde Toby Alderweireld de zege op The Saints definitief veilig. De Ajacied profiteerde van onoplettendheid en desorganisatie in de Engelse defensie en tekende koppend voor de 1-3. Vlak voor tijd hielp Marvin Zeegelaar de gasten op aangeven van Suarez nog aan een vierde treffer. De linksbuiten uit de eigen jeugdopleiding schoot hoog en hard raak.

,,Scoren is mooi, helemaal in een wedstrijd voor Ajax 1’’, genoot Zeegelaar na de wedstrijd nog na van zijn treffer. ,,Als je dat hier in Engeland, in zo’n mooi stadion, gebeurt is dat alleen maar extra mooi. Ik was er in De Lutte ook al bij. Het waren twee mooie weken. Ik blijf keihard werken om bij de selectie te blijven. ’’

De gasten uit Amsterdam waren zaterdag bovendien getuige van een bijzondere gebeurtenis in de clubhistorie van Southampton. De club uit zuidelijk Engeland verkeerde tot voor kort in ernstige financiële problemen. De geldproblemen lagen ook ten grondslag aan de degradatie van Southampton, afgelopen seizoen, uit de Engelse eerste divisie. Markus Liebherr gooide de geplaagde club recent een reddingsboei toe door Southampton op te kopen. De groot-industrieel uit Zwitserland zag zijn nieuwe club voor het eerst aan het werk. Liebherr werd als een vorst verwelkomd in St. Mary’s Stadium. Vlak voor de aftrap kreeg de Zwitser een staande ovatie van de 24.000 toeschouwers. Met Liebherr aan het roer moet Southampton de weg weer naar boven, richting Premiership, zien te vinden.

Na een onderhoudend duel, waarin Ajax dus wel verzuimde de uitslag hoger uit te laten vallen, werd de Ted Bates Trophy uitgereikt. Net als eerder Liebherr kregen ook de Ajacieden een welgemeend en respectvol applaus. De zege op Southampton vormde het slotstuk van een geslaagde en nuttige oefentrip in Engeland. Jol wilde na afloop weinig kwijt over de keuzes die hij voor de komende weken in zijn selectie moet maken. In de competitie hoopt de trainer terug te kunnen vallen op twee ingespeelde speelsystemen. Een variant met twee en een optie met drie spitsen. ,,Iedereen zal moeten blijven knokken om erbij te blijven’’, besloot Jol in St. Mary’s Stadium.

St.Mary's Stadium, Southampton
Scheidsrechter: Lee Probert

Southampton - Ajax 1-4 (1-1)
Scoreverloop: 15. Joseph Mills 1-0, 25. Luis Suarez 1-1, 54. Luis Suarez 1-2, 81. Toby Alderweireld 1-3, 87. Marvin Zeegelaar 1-4.

Southampton: Kelvin Davis; Graeme Murty, Lee Molyneux (56. Jake Thomson), Paul Wotton, Chris Perry; Wayne Thomas (46. Oliver Lancashire), Adam Lallana (74. Matthew Paterson), Lloyd James (67. Morgan Schneiderlin), Grzegorz Rasiak (46. Marek Saganowski); Simon Gillett (85. Callum McNish), Joseph Mills.

Ajax: Kenneth Vermeer; Bruno Silva, Rob Wielaert, Toby Alderweireld, Vunon Anita; Kennedy (46. Dennis Rommedahl), Mitchell Donald, Siem de Jong, Urby Emanuelson (71. Jeffrey Sarpong); Luis Suarez, Miralem Sulejmani (65. Marvin Zeegelaar).
Niet ingezet: Jeroen Verhoeven, Gregory van der Wiel, Rasmus Lindgren, Ismaïl Aissati, Evander Sno, Daley Blind, George Ogararu, Albert Luque.

Micky Sulejmani begon tegen Southampton links in de aanval. Micky Sulejmani begon tegen Southampton links in de aanval.
Urby Emanuelson met de individuele actie. Urby Emanuelson met de individuele actie.
Luis Suarez schoot Ajax naast en voorbij de Engelse ploeg. Luis Suarez schoot Ajax naast en voorbij de Engelse ploeg.
Mitchell Donald, geassisteerd door Bruno Silva, kopt de bal weg. Mitchell Donald, geassisteerd door Bruno Silva, kopt de bal weg.
Siem de Jong haalt uit. Siem de Jong haalt uit.
Invaller Marvin Zeegelaar bracht de eindstand op 1-4. Invaller Marvin Zeegelaar bracht de eindstand op 1-4.