Menu

Dagboek Faro: Ajax arriveert in Portugal (1)

Het trainingskamp van Ajax ter voorbereiding op de tweede competitiehelft begon op maandag in Amsterdam. Op de training naast de Arena, die om 12.00 uur startte, was het opvallendste gezicht dat van Walker Americo Fronio.

De Braziliaan van Jong Ajax is door Ronald Koeman bij de A selectie gehaald. Na een helft in de benefietwedstrijd tegen FC Volendam kan de verdedigende middenvelder in de Portugese Algarve aantonen van toegevoegde waarde te zijn voor de hoofdmacht van Ajax. En niet alleen omdat hij de Portugese taal machtig is.

Fred Grim trainde in het mistige en koude Amsterdam apart van de groep met Pim van Dord. Ook Pius Ikedia en Daniel Cruz ontrokken zich noodgedwongen aan de gezamenlijke oefenvormen. De Colombiaan ondervindt nog te veel hinder van zijn enkelblessure. Op het laatste moment moest Cruz afhaken voor het trainingskamp. Hatem Trabelsi en Mido bereiden zich met hun nationale ploegen voor op de komende African Nations Cup en missen hierdoor de grote warming up voor het tweede deel van de competitie.

En zo kon het voorkomen dat 23 spelers op Schiphol incheckten voor vlucht HV 6357 richting Faro. Nadat alle spelers door de poortjes van de douane waren gegaan, was teammanager David Endt nog druk aan het bellen bij de balie: de in allerijl opgeroepen Steven Pienaar, talent, middenvelder en Zuid Afrikaan van Jong Ajax, was niet bereikbaar, helaas… De bedoeling is dat hij zich dinsdag alsnog bij de groep voegt.

Door de dichte mist rond Schiphol hadden de Ajacieden voor vertrek een vertraging van anderhalf uur. Gelukkig hadden O´Brien en Pasanen een mooi boek, Knopper een prima DVD filmpje (ondermeer Jiskefet) en Vierklau en Zlatan hoorden fijne muziek op hun koptelefoons.

Eenmaal in de lucht verliep alles voorspoedig; de enige commotie onstond toen een stewardess omriep dat er sigarettenrook in een van de toiletten was geconstateerd. John O´Brien, fervent niet roker, was zich van geen kwaad bewust toen hij terug wilde gaan naar zijn stoel. Zijn ploeggenoten maakten hem uit voor een ouwe shagroker, John keek alleen maar verbaasd. De stemming was in orde, helemaal toen uit de door de piloten vrijgegeven vluchtinformatie bleek dat het in Faro 15 graden en ´nice weather´ is. Vanaf de luchthaven, onder een prachtige sterrenhemel, was het een korte rit naar het Ria Park Resort Hotel.

De volgende dag staan een training en een wedstrijd tegen de Portugese middenmoter Sporting Farense op het programma. Ajax.nl doet die dag verslag van zowel de ochtendtraining als de wedstrijd in het San Luis stadion, inclusief een gesprekje met een jarige Ajacied.