Menu

Dagboek Faro: De persdag van Johnny (5)

Tijdens de middagtraining loopt Jan van Halst nog steeds rondjes. Oké, er was een onderbreking zo rond de lunch, maar het lijkt alsof fysio Ed de Vink en Jan gewoon weer de draad van die ochtend hebben opgepakt. Wat later zien we dat de middenvelder gelukkig weer even mag trappen. Zorgvuldig gaat de bal heen en weer tussen Ed en Jan. Een paar uur eerder was de pers tussen de oefensessies uitgenodigd voor een praatje in het Ria Park Hotel.

Achter, op het behagelijke terras dat is omzoomd door palmbomen en ander wuivend groen, staan de spelers en technische staf geduldig de journalisten te woord. Van Halst vertelt nog maar eens dat hij ´niet feestend door de straten van Hengelo is gelopen toen de ervaren speler het telefoontje kreeg van Koeman. Maar hij is oprecht blij weer bij de hoofdmacht te zitten. ´Tuurlijk ga ik voor een plek in het elftal. Maar als ik binnen de groep een andere belangrijke rol kan vervullen, wat dat dan ook is, ben ik ook heel tevreden.´

Jongens helpen, motiveren en steunen, Jan kan het als geen ander. Dat bleek al bij FC Twente en zelfs ook bij Jong Ajax. ´Ik maakte er het beste van. Die jonge spelers konden er niks aan doen dat ik bij de groep was gekomen. Maar toen ik in de kleedkamer van Ajax 1 kwam, was het toch een soort ´´welkom thuis´´.´

Hoofdmoot van de training is een grote partij. De Roden tegen de Groenen. Johnny Heitinga, met zijn knie verpakt in het ijs, maakt er een eigen persdagje van. Even verzucht hij: ´ik had daar gewoon kunnen staan,´ wijzend op het veld. Maar al snel verdringt Johnny die gedachte. Louis van de Vuurst, de fotograaf van Ajax, wordt aan een vragenvuur onderworpen: hoeveel plaatjes Louis ondertussen heeft geschoten; wat zijn fototoestel nou helemaal kost; hoe zo´n ding eigenlijk werkt. Met verbazing hoort hij de aantallen en bedragen aan.

Ondertussen maakt Yakubu 1-0 voor de Roden. Andy van der Meyde gaf de assist en de rechtsbuiten is heerlijk op dreef tijdens de partij. John is onder de indruk van de jaren die Louis al fotografeert. Het zijn er net iets meer dan zijn leeftijd. ´Dan heb je het meer dan verdiend dat je voor Ajax werkt,´zegt hij respectvol. Even tuurt John in een toestel van de fotograaf, vraagt ´welk knoppie?´ en klik, een actie op het veld staat op de gevoelige plaat. ´Die komt in het Ajax Magazine,´ zegt Heitinga vol overtuiging. Hij bekent het een prachtig blad te vinden. ´Jammer dat het niet vaker verschijnt.´ Tomás Galásek maakt 2-0 voor de Roden, weer is Van der Meyde de aangever. ´Rood´ wint uiteindelijk.

Na afloop wil TV1 uit Portugal de drie Brazilianen Wamberto, Maxwell en Walker spreken. Gebroederlijk zitten ze op een rijtje voor de camera, een beetje als de Zuid-Amerikaanse versie van Kwik, Kwek en Kwak. Wampie doet als enige het woord (dat is dan Kwek), Walker zit na het interview als eerste op de fiets (dat is dus Kwik) en Maxwell heeft enige moeite niet van de pedalen te glijden op het ritje naar het hotel (dat is dus Kwak).