Menu

Dagboek Faro: Een UFO en de knie van Grim (6)

Hellen Klyberg heeft het best druk. Door Ajax Travel, zeg maar het reisbureau van de club en sponsor ATP, is alles tot in de puntjes verzorgd. Het hotel, het eten, de faciliteiten en zelfs het weer, allemaal dik in orde. Het vervoer van het Ria Park Hotel naar het trainingsveld geeft Hellen eigenlijk de meeste kopzorgen. Voetballers en fietsen… Dat betekent lekke banden, kettingen die eraf lopen en sleuteltjes die als sneeuw voor de zon verdwijnen. Voetbalhumor of slordigheidjes, Hellen is er maar mooi klaar mee. Gelukkig is er een Portugees manusje-van-alles die bereid is de lege banden op te pompen. Met de complimenten van Tonny Bruins Slot, die ook nog wel wat lucht kan gebruiken voor zijn vehikel.

De training oogt vandaag wat minder intensief. Johnny Heitinga kan bij sommige onderdelen weer met de groep meedoen, zoals de rek- en strekoefeningen, het haasje-over en de korte sprints. Maar het voor voetballers favoriete afronden op de goal moet hij voorbij laten gaan.

Joey Didulica is poortwachter, zijn doel moet beschermd worden tegen laagvliegende projectielen. Een van de Unidentifed Flying Objects landt na een onheilspellende parabool op de voorkap van een blinkende jeep die buiten het terrein staat te pronken. Nikos Machlas kijkt met lede ogen naar de door hem afgeschoten raket. Maar er gaan ook ballen strak tegen de touwen. Het op volle kracht geschoten moderne leer fluit richting het hok van Didulica. ´Hoeveel gaan er deze keer in, Joey?!´ roept Ruud Krol tegen de man van Down Under. ´Noel, noel!´ antwoordt Joey met zijn onvervalste Australische tongval.

En inderdaad, totdat Andy van der Meyde aanlegt, houdt hij alles uit de goal. Andy viert zijn treffer door met zijn armen gespreid breeduit te glimlachen naar de strak blauwe hemel. Hij zweeft even weg.

Terwijl Chivu, Galásek en Van der Vaart verderop de fijne kneepjes van de vrije trap leren, met als docent Koeman, verliest Ajax wederom een bal. Walker schiet, misschien een beetje vermoeid, de bal letterlijk huizenhoog over. Het projectiel verdwijnt achter in aanbouw zijn de appartementen, ver uit het zicht van iedereen. De Braziliaan hoeft hem niet zelf te gaan halen, maar juist voor hem was dat niet zo moeilijk geweest. Hoe klinkt in het Portugees ´Meneer, kunt u mij misschien die bal teruggeven die ik per ongeluk in uw tuin heb geschoten? Het was echt per ongeluk.´ We zullen het nooit weten.

Fred Grim komt aangefietst na een behandeling in het hotel. Eerst even wat loslopen, vervolgens moet de ervaren doelman rechtuit sprinten. Hij had maar al te graag de door zijn collega´s op goal geschoten ballen er uit geranseld, maar dat kan nog even niet. De bij Roda JC opgelopen blessure aan zijn linkerknie zit nog in de weg.

´Het gaat wel redelijk, maar het is steeds afwachten hoe de knie de volgende dag reageert. Ik kan niet te ver vooruit kijken. Door de zware training van gisteren ben ik goed heen gekomen, gelukkig,´ zegt Fred, na duchtig onder handen genomen te zijn door keeperstrainer Wil Coort. De paal aantikken, naar het midden bewegen en de bal vangen. Hoog aangegooide ballen klemvast pakken. Met de van Grim bekende reflexen de bal uit de hoek tikken. De toeschouwers, een paar supporters en wat journalisten, worden al moe als ze er naar kijken.

De meeste spelers zijn al naar het hotel terwijl Grim nog even doorgaat. Aanvoerder Chivu wordt ondertussen door fysiotherapeut Pim van Dord onder handen genomen. Liggend op het gras worden de spieren van zijn benen behandeld.

Trappen tegen een bal kan de doelman nog niet. ´Het is het risico niet waard om daar nu iets mee kapot te maken in de knie,´ vervolgt Fred. ´Misschien over een week of al eerder, maar dat kan ik nog niet zeggen.´ De blessure komt, zoals altijd, slecht uit maar de betrouwbare sluitpost laat zich niet uit het veld slaan. ´Ik word beoordeeld op wat ik de afgelopen jaren heb laten zien. Op wie ik ben, op hoe ik keep. Daardoor ben ik nummer 1. Anders kan het zo zijn dat je vier jaar loopt te niksen en vervolgens in één week in de basis staat. Zo werkt het niet. Het is vervelend, maar ik laat me door zo´n blessure niet klein krijgen.´

Ook Grims functie binnen de groep als routinier blijft onveranderd, ´zo zit ik gewoon in elkaar,´ zegt hij. ´Ik heb mezelf een paar doelen gesteld, één daarvan is de wedstrijd uit tegen Den Bosch. Maar ook dat we met Ajax kampioen moeten worden. Zo heb ik iets om naar toe te werken. Als ik wel zie wanneer ik weer fit ben, werkt dat voor mij niet.´ Het volgende stapje richting volledig herstel kan Fred vanmiddag zetten als de selectie om 16.00 uur begint aan de middagsessie.