Menu

Dagboek Faro: Kleine winst Ajax in Faro (3)

Tijdens de ochtendtraining van de Ajacieden was de basiself voor het oefenduel tegen Farense al te zien. Ronald Koeman benut de dagen in de Algarve om tot de ideale opstelling voor het competitieduel tegen FC Den Bosch te komen. De wedstrijd tegen SC Farense, een degradatiekandidaat in de hoogste afdeling van Portugal, was de eerste test. Ajax won moeizaam met 2-0.

De opvallende namen in de opstelling? Maarten Stekelenburg op doel (Fred Grim doet er alles aan om er aan het eind van de week weer bij te zijn, zo meldde de ervaren keeper) en Jan van Halst op het middenveld. Trainer-coach Koeman wil graag 4-3-3 spelen en wellicht dat Van Halst voor wat meer balans kan zorgen. Niet alleen in technisch-tactische zin, maar juist in mentaal opzicht. De gedreven middenvelder kan als geen ander op de juiste momenten het vuurtje opstoken. Wamberto en Andy van der Meyde zijn de meest logische buitenspelers.

Dat Zlatan begint als spits is opvallend te noemen, omdat Koeman in zijn eerste dagen bij Ajax Nikos Machlas als basisspeler prefereerde. Wellicht dat het vertrouwen van de Zweedse aanvaller is gegroeid en heeft hij de trainer-coach inmiddels zijn kwaliteiten kunnen tonen. Rafael van der Vaart is meer en meer op nummer 10 in de as te bewonderen. John O´Brien is zijn vervanger als middenvelder. John Heitinga beviel Koeman voor de winterstop als rechtsback zodat het jonge talent de voorkeur krijgt boven Ferdi Vierklau. Het centrale duo André Bergdølmo- Cristian Chivu (de aanvoerder) is bijna een zekerheidje in de viermansverdediging, net als Tim de Cler op links.

De sparringpartner, SC Farense uit Faro, staat momenteel op de zestiende plaats in de Portugese competitie. Opvallendste naam aan de kant van de zwart-witten is Paulo Ferreira. De spits heeft in competitieverband zes goals gescoord. De overige spelers is een mengelmoes van vooral Portugese, Spaanse en Braziliaanse voetballers, waarbij het gros afkomstig is uit de regio. De Joegoslavische keeper is in dat verband een beetje een vreemde eend in de bijt.

Voor slechts een handjevol toeschouwers (onder wie De Vink, Jambor, Nuninga, Beenhakker, Grim, Van der Gun, Vierklau, Pasanen en Yakubu) trapten de Ajacieden af, gehuld in het dierbaar rood en wit. In het oog springen meteen de veelvuldige positiewisselingen van de middenvelders. O´Brien staat meestal op rechts, maar Van der Vaart en Van Halst komen beurtelings in de as, waarbij de routinier veelal voor de verdediging speelt. Af en toe wisselen ook Andy van der Meyde en Wamberto van positie. De amusementswaarde van het oefenduel is, zeker in het eerste deel, laag. Weinig uitgespeelde kansen, de bal in het zijnet van Van der Meyde in de elfde minuut blijkt het enige aardige moment.

De meeste indruk maakt Jan van Halst, door goed gaatjes te dichten maar vooral door zijn intelligente steekpassjes. IJverig probeert Van Halst aan te tonen meer te kunnen dan trainen en journalistiek werk te doen voor de regionale tv-zender van Twente en omstreken. Na ruim een half uur krijgt de Farense-speler Sousa met een kopbal voor het eerst de handen op elkaar van het thuispubliek. In het snel afgekoelde en matig gevulde stadion (overdag scheen een prima zonnetje, de temperatuur was 18 graden. Dat werd snel minder) zorgt het voor wat lichaamsbeweging op de tribunes. Na 45 minuten staat er een wat teleurstellende 0-0 op het scorebord. De slechte kwaliteit van het veld mag geen argument zijn en er is genoeg aanleiding voor de Ajacieden het na de rust beter te doen.

In de tweede helft staan Richard Knopper en Tomàs Galàsek op het middenveld voor respectievelijk Van der Vaart en Van Halst. De laatste had een spiertje verrekt in zijn bovenbeen. Hij wist zelf niet waar het aan lag. "Ik heb natuurlijk lang niet gespeeld en de trainingen zijn behoorlijk pittig. Maar of dat de oorzaak is weet ik niet," aldus van Halst.

Ajax speelt weer met een traditionele nummer 10 (Knopper, uiteraard). Galàsek (vanaf rechts) of O´Brien verhuizen bij balverlies en bij opbouw van achteruit naar de as van het veld. Ajax´ eerste doelpunt maakt Richard Knopper, in de 61ste minuut. Op aangeven van Zlatan rondt de aanvallende middenvelder koel af en schiet de bal onder doelman Mijanovic door tegen de touwen.

Van der Meyde verlaat vervolgens het veld voor Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaanse middenvelder kan op de rechterflank een half uur lang de benen strekken na zijn drie uur durende vlucht vanuit Amsterdam naar Faro. De vorige avond nog balde hij vriendschappelijk één helft in de Arena tegen de amateurs van KBV, nu staat hij in De Algarve op het veld tegen Farense. Het kan verkeren. Pienaar was te moe om nerveus te zijn: "Ik moest vanochtend om vier uur opstaan om het vliegtuig te halen. Pas toen ik me ging melden voor de wedstrijd met Jong Ajax gisterenavond, hoorde ik dat ik meemocht met de selectie, het was miscommunicatie. Gisteren heb ik ook nog een helft gespeeld, dus ik laat het allemaal maar gebeuren. Maar ik ben uitermate blij en opgewonden dat ik erbij mag zijn!".

Ondanks zes (!) wissels zijn ook de Portugezen met aanvallender intenties uit de kleedkamer gekomen. Het blijft echter vooral bij goede bedoelingen. Maarten Stekelenburg moet zich warm houden met wat verloren ballen die achter de Ajax-verdediging vallen. De Ajacieden trachten de score een beter aanzien te geven. Slordigheden in de passing en reservedoelman Rui Marcos, die als een wervelwind alle ballen uit zijn zestien metergebied trapt, maken dat bijkans onmogelijk. Een eigen doelpunt van verdediger Wanner, na pressing van Wamberto (een voordeeltje is dat Wampie de taal machtig is, hij kan de pechvogel persoonlijk bedanken) zorgt voor de 0-2 eindstand. Een grote uitslag en wervelend voetbal, het was leuk geweest. Maar meer ook niet.

Tijdens een trainingskamp worden er geen prijzen verdeeld, behalve dan de met vriendschap gevulde cup die aanvoerder Chivu ontving van een bestuurslid van Farense. Ronald Koeman heeft hoogstwaarschijnlijk een hoop punten gezien waaraan de komende dagen hard gewerkt kan worden.