Menu

Dagboek Faro: ‘Ik heb er vertrouwen in.’ (13)

De laatste training van Ajax in de Algarve bestaat grotendeels uit een wedstrijdje op een klein veld. Er zijn drie teams, de groep die scoort mag blijven staan. Het doel waarin zij scoren moeten ze zelf vervolgens verdedigen, de keepers hoeven niet van helft te wisselen.

De Ajacieden zijn heel fel, ze gaan tot en heel soms zelfs over het randje. Koeman roept: ‘Je mag fel zijn in de duels, dat moet zelfs, maar houdt respect voor elkaar!’ Door acht dagen op elkaars lip te zitten, is de selectie hechter, maar er zijn natuurlijk ook kleine irritaties. Links en rechts op het veld worden wat brandjes geblust. ‘Scherpte is goed, maar we moeten met elkaar winnen,’ doceert Koeman.

Twee spelers onttrekken zich gedwongen aan het spel. André Bergdølmo en Petri Pasanen hebben beiden last van hun lies. Pasanen komt later aanfietsen en kan, met één hand aan het stuur, een door Van der Meyde hoog overgeschoten bal opvangen. Bergdølmo ziet het, zittend op en muurtje achter het doel, allemaal aan. Aan het begin van de training kijkt hij geïnteresseerd naar de drie doelmannen Grim, Didulica en Van den Ban. Mooie reddingen beloont de Noor met een applaus. Het is goed te zien dat Fred bijna alles kan, ondanks het ontbreken van maximale weerstand. Die is er alleen in echte wedstrijden.

Na de partijvorm roept Koeman alle spelers bij elkaar. ‘We moeten met z’n allen zorgen dat het niveau hoog blijft,’ spreekt hij de groep toe. ‘Het gaat niet alleen om de elf voor aanstaande zondag. Jij kunt drie weken later ook in het elftal staan. Bijna op iedere plek is de selectie in balans.’

Er zijn complimenten voor het harde werken van de mannen, Tomás Galásek wordt als voorbeeld genoemd. ‘Ik heb er vertrouwen in,’ zijn de bemoedigende afsluitende woorden van de trainer-coach. De trouwe supporters worden beloond met een mooie groepsfoto. Daarna vertrekt de selectie naar het hotel. Vanavond om 19.55 uur vliegt Ajax met vluchtnummer HV 6358 terug naar Amsterdam.