Menu

Dagboek Faro: ´Vijf, Serge, vijf!´ (8)

Zo heeft Ajax een ‘keepersprobleem’ (wat te doen met het overschot aan doelmannen?), zo heeft Ajax een ‘keepers probleem’: Lobont staat voor zijn eigen ontwikkeling tijdelijk in Boekarest onder de lat, Grim is nog niet wedstrijdfit en gisteren raakte Maarten Stekelenburg geblesseerd aan zijn knie. Dan zit er niets anders op dan bij zusterclub Haarlem aan te kloppen om als de wiedeweerga Serge van den Ban te ‘lenen’.

Het trainingsveld ligt er vandaag, de dag van de laatste serieuze test voordat de competitie van start gaat, weer schitterend bij. Vanavond speelt de ploeg van Ronald Koeman tegen Wolfsburg, een middenmoter uit de Bundesliga. Als de training op het punt staat te beginnen, is het de vraag of Van den Ban, die vanochtend om 7.30 uur in het vliegtuig naar Faro is gestapt, wel op tijd is om al mee te doen.

‘Geen probleem,’ roept Cristian Chivu. De aanvoerder offert zich wel op en gaat in het doel staan, geen keepershandschoenen, handen in de mouwen. Maar al te graag vuren zijn teamgenoten de schoten op hem af. Zonder angst probeert Chivu de ballen uit het doel te houden. Zlatan tracht het met een listig lobje, maar de keeper tikt de bal over het doel. De inzet van Bergdølmo wordt met de vingertoppen aangeraakt, maar belandt desondanks hard in de kruising. ‘Aia!,’ schreeuwt Chivu het uit.

Dan probeert Machlas het. De Griek trapt met veel techniek, precisie en kracht. Dat kan niet missen. Op miraculeuze wijze weet Chivu echter ook deze poging te stoppen. Hij buigt dankbaar voor het grootse applaus dat hij krijgt van alle spelers, de technische staf en de journalisten.

Maar dan moet hij weer pas op de plaats maken. Een klein gedrongen mannetje komt het veld op en schudt iedereen de hand. Serge van den Ban is gearriveerd en Zlatan kan zijn ogen niet geloven. Is dit mannetje dat tot zijn navel reikt echt de nieuwe doelman?

De hele selectie wordt eerst onder handen genomen door Laszlo Jambor. Het is een mooi gezicht hoe gelijk de aerobicsachtige oefeningen gaan. Van den Ban valt niet uit de toon. Bij Haarlem doen ze immers sinds de komst van Heini Otto bijna dezelfde trainingsvormen als bij Ajax. Zo ook de Braziliaanse danspasjes en de zonnegroet tijdens de warming up.

Na een positiespel waarbij de bal maar een keer geraakt mag worden, wordt de groep verdeeld in een ‘eerste’ en een ‘tweede’ elftal. Het eerste doet het rustig aan, want dat zijn de elf die vanavond in de basis staan. Vierklau mag het na een langdurige blessure tegen Wolfsburg rechts achterin proberen. Heitinga is Koemans eerste keus, maar hij had de afgelopen dagen last van zijn knie. Vandaag traint de jonge verdediger wel weer voluit, net als Jan van Halst, die ook is ingedeeld bij het tweede.

Afgelopen dinsdag heeft Koeman Zlatan negentig minuten aan het werk gezien. Vanavond staat Nikos Machlas in de spits. Opvallend is dat niet O’Brien, Yakubu of Knopper een plek op het middenveld zullen invullen, maar dat Maxwell en Galásek naast Van der Vaart de aansluiting tussen de voorhoede en de verdediging vormen.

Het tweede wordt pittig onder handen genomen door Ruud Krol. Het gaat om druk zetten en snel omschakelen bij balverlies. En scoren natuurlijk. Van den Ban moet meteen aan de bak. De schoten vliegen om zijn oren. Hij wordt aangemoedigd door een vermoeide Maarten Stekelenburg, die op een stoeltje achter de goal toekijkt.

Stekelenburg heeft amper kunnen slapen. ‘Ik kon maar geen houding vinden zodat mijn knie geen pijn deed. Om half vijf ben ik maar op mijn balkon gaan zitten.’ Zondagavond vliegt hij terug naar Amsterdam. Maandag wordt een MRI-scan van zijn knie gemaakt en kijken de artsen hoe ernstig zijn meniscus is beschadigd. Indien nodig volgt woensdag een kijkoperatie.

‘Serge, vijf! Vijf, man! Vijf, dat kan toch nooit!’ roept de geblesseerde keeper steeds. Wat bedoelt hij toch? Van den Ban mag bij deze oefening alleen in de vijfmeterbox voor zijn goal staan. ‘Dan kan je, als er iemand op je af komt, nooit meer je doel verkleinen,’ vervolgt Stekelenburg. De doelpunten vliegen om de oren van de kleine keeper. Heitinga scoort, dan Walker, Van der Gun, Pienaar, Pasanen. Een inzet van Knopper stop hij bijna. ‘Ja, jongen, daar zat je goed bij!’.

Van der Meyde, die vaak bij Van den Ban in het elftal heeft gezeten, moedigt fanatiek aan. Dan stopt de goalie een slap schot van een uitgeputte Zlatan. ‘Goed, Serg!!’

Vermoeid maar voldaan stapt Van den Ban van het veld. ‘Ik werd gisteren gebeld door Wil Coort en dacht dat het een teamgenootje was die een grap met me uithaalde. Maar toen ik Leo Beenhakker aan de lijn kreeg, wist ik het zeker: die stem herkende ik meteen!’ Dat hij vanochtend direct op het vliegtuig kon stappen, heeft te maken met het samenwerkingsverband tussen Haarlem en Ajax en het feit dat het om een vriendschappelijke wedstrijd gaat.

Van den Ban blijft tot het einde van het trainingskamp, iets wat hem wel goed uitkomt. Half februari beslist Ajax over zijn toekomst. ‘Ajax zit ruim in de doelmannen. Het wordt een mooi gevecht. De komende dagen kan ik Koeman laten zien wat ik in mijn mars heb.’

De opstelling van vanavond: Didulica, Vierklau, Bergdølmo, Chivu, De Cler, Galásek, Van der Vaart, Maxwell, Van der Meyde, Machlas, Wamberto.