Menu

Dagboek Faro: Zwarte Paling en een jarige Tsjech (2)

De Ajacieden fietsen naar het trainingsveld

Faro – 15 januari - Onder een mild en hartverwarmend winterzonnetje fietsten de Ajacieden naar het nabij gelegen trainingsveld. Ontspannen, want het ging heuveltje af, arriveerden de mannen bij het complex dat hoort bij het resort met de naam Vale de Garrão. De eerste training in de Portugese Algarve kan beginnen.

Terwijl Laszlo Jambor de al wat op temperatuur gekomen spieren van de jongens losmaakt, zetten Ruud Krol, Tonny Bruins Slot en Ronald Koeman de doeltjes en de door de zon felgekleurde pionnetjes op hun plek. Bij het over vijftig meter verplaatsen van een aantal ballen zien we een glimp van de passing die Krol en Koeman mede wereldfaam bezorgde.

David Endt en de materiaalmannen Herman & Roël worstelen met een groot wit spandoek. Na wat klimwerk, getrek en evenwichtskunsten prijkt groots de naam van hoofdsponsor ABN AMRO langs het fraaie, strakke grastapijt. Aan het eind van de warming up van Jambor springt André Bergdølmo even over de afrastering voor een snelle sanitaire stop.

Eerst de rondootjes. Hardop tellen de trainers het aantal keren dat de bal in bezit blijft. Krols stem galmt kritisch-Amsterdams over het veld: ´Lekker dan, na twee seconden zijn we die bal alweer kwijt! Later, als het wat beter gaat: ´Begint er een beetje op te lijken!´ De bal is een kostbaar bezit, weet Krol. Vandaag traint Ajax met nieuwe Adidas-ballen, die ook op het WK worden gebruikt.

Fred Grim en Pim van Dord komen peddelend aan en David Endt is alweer met de mountainbike de hellingen richting het hotel aan het bedwingen. De teammanager gaat middenvelder Steven Pienaar van het vliegveld halen. ´Dat waren een paar flinke colletjes,´ zegt Grim voordat hij aan zijn loopoefeningen begint. Aan het eind van de training mag hij voorzichtig, met zijn knie ingepakt, een aantal ballen vangen en zijwaarts bewegen voor het doel.

De spelers doen intussen drie verschillende circuitjes: een partijvorm, passes geven en het benutten van standaardsituaties. Scherpte, concentratie en precisie worden door de coaches gepredikt. De vakantie is over voor de Ajacieden, zoveel is duidelijk. Elf spelers gaan het tweede deel van de training niet voluit. Jan van Halst, Tim de Cler, John Heitinga, Cristian Chivu, Rafael van der Vaart, John O´Brien, Zlatan, Wamberto, Andy van der Meyde, André Bergdølmo en Maarten Stekelenburg. Het lijkt op een serieuze opsomming van de opstelling van vanavond. In het stadion San Luis, gaan we kijken of het klopt.

Zwarte Paling Een man op leeftijd, wat los in een kostuum gestoken, ziet het allemaal aan met een brede glimlach op het gelaat. Het is niemand minder dan Walter Ferreira. Bijnaam: de Zwarte Paling, en begin jaren zeventig de veelscorende spits van … Volendam. Hij spreekt nog een paar flarden Nederlands, maar genoeg om te vertellen dat hij via Ajax-trainer Stefan Kovacs naar Nederland kwam. En er in één seizoen 32 maakte. Doelpunten, wel te verstaan. En dat hij soms met grote Hollandse kazen en kilo´s paling werd beloond. Zijn glimmende oogjes maken het iets minder geloofwaardig, maar het is een mooi verhaal.

Later verhuisde hij naar Wilem II. De Zwarte Paling scoorde twaalf goals in elf duels en voelde zich prima in het droge Tilburg. De twaalfde wedstrijd stond hij echt droog en de voorzitter stuurde hem meteen weg. De ´tricolores´, het shirt van Willem II droeg ook de jarige Ajacied van vandaag, Tomàs Galàsek, voordat hij naar Amsterdam kwam.

Na een felle partijvorm, waarbij druk zetten op de tegenstander en omschakelen de toverwoorden zijn, loopt de Tsjech richting de fietsen. De training is afgelopen. Alleen de heuveltjes richting het hotel moeten nog worden bedwongen. Tomàs hijgt nog na. ´Ik voel me wel een klein beetje jarig, maar het is natuurlijk vandaag ook gewoon een wedstrijddag. Het is voor mij elk jaar hetzelfde; ik ben steeds jarig tijdens een trainingskamp. Vorig seizoen in Qatar was het wel leuk. Toen zijn we op mijn verjaardag met jeeps door de woestijn gegaan, dat was mooi. Ik ga straks thuis met mijn gezin een feestje vieren.´

De weken voor het trainingskamp benutte Galàsek om bij te tanken met zijn familie in Tsjechië. ´Ik heb heel weinig gedaan, vooral Kerst gevierd met familie en vrienden. En mijn hoofd leeg gemaakt. Ik wil niet verder gaan waar ik gestopt ben. Nu ik wat meer ben uitgerust, ook mentaal, probeer ik weer in de basis terug te komen. Maar er is, met Jan van Halst en Walker, concurrentie bijgekomen. Ik doe mijn best, verder zie ik het wel.´

De jarige Tomàs loopt naar zijn fiets, om naar een welverdiende douche te rijden. En een feestelijke lunch, want zijn collega´s laten zijn 29ste verjaardag echt niet zomaar voorbij gaan.