Menu
Dagboek Kaapstad 1: Leo lacht

Dagboek Kaapstad 1: Leo lacht

Leonardo beleefde dinsdag zijn eerste publieke training als Ajacied. Op Ikamva van Ajax Cape Town oogde de entree van de Braziliaan een tikkeltje onwennig. De band met zijn nieuwe clubgenoten wordt druk gesmeed.

Nabij de snelweg N1 richting Paarl en op steenworp afstand van de afslag Plattekloof ligt de Ikamva van Ajax Cape Town. Wat de Toekomst is voor de Amsterdamse club, is Ikamva voor Ajax uit Kaapstad. Op de Zuid-Afrikaanse sprieten worden de beloften van Ajax Cape Town opgeleid. Het trainingscomplex stond dinsdagavond geheel tot de beschikking van het bezoek uit Nederland.

Trainer Henk ten Cate sprak zijn mannen kort toe tijdens de eerste training op Ikamva van Ajax Cape Town. Trainer Henk ten Cate sprak zijn mannen kort toe tijdens de eerste training op Ikamva van Ajax Cape Town.

,,Dit is mijn eerste keer in Zuid-Afrika’’, vertelt Leonardo, nog nahijgend van de bijna anderhalf uur durende trainingssessie. ,,Het land ziet er geweldig uit. Ik had eerlijk gezegd meer armoede op straat verwacht. Met Brazilië onder 23 jaar ben ik ooit in Haïti geweest. Wat ik daar heb gezien… Dat is het armste land dat ik tot nu toe heb bezocht.’’
De vraag was eigenlijk hoe zijn eerste dagen als Ajacied zijn bevallen. In de kennelijke haast om zoveel mogelijk ervaringen tegelijkertijd uit de doeken te doen, komt ‘Leo’ zelf uit bij een onderwerp als armoede. Enthousiaste voetbalvertelsels monden vanzelf uit in een minder leuk onderwerp. De lach op zijn gezicht verdwijnt een moment. Gedachten gaan terug naar zijn eigen jonge jaren in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. ,,Maar de armoede in Brazilië is volgens mij maar moeilijk te vergelijken met de armoede van sommige mensen hier.’’

Leonardo vond tijdens de partijvorm ook Wesley Sneijder op zijn weg. Leonardo vond tijdens de partijvorm ook Wesley Sneijder op zijn weg.

Een beter beeld is misschien te schetsen als de Ajacieden later deze week een voetbalclinic verzorgen in een van de townships. Tijdens zijn eerste dag in Afrika heeft Leonardo in elk geval zijn maatschappelijk betrokken kant getoond.
Maar hoe stond het nu met zijn eerste ervaringen als Ajacied? De 23-jarige Braziliaan beloont de aanhoudendheid met een vette lach. Leonardo lijkt plotsklaps nóg meer tegelijk te willen vertellen.
,,In het begin was ik best zenuwachtig tussen al die nieuwe jongens’’, geeft hij eerlijk toe. ,,Dat begon eigenlijk al tijdens de nieuwjaarsreceptie. Ik was toen blij dat een neefje mee was. Zoiets geeft toch steun. Wat me tot nu toe vooral is opgevallen, is dat de selectie zo jong is. Bij de meeste topclubs zijn de spelers iets ouder.’’

Leonardo passt de bal naar een medespeler. Leonardo passt de bal naar een medespeler.

De oudere selectiespelers liep Leonardo tijdens de training vanzelf tegen het lijf. In de verschillende partijvormen trof de aanvaller Jaap Stam en Zdenek Grygera op zijn weg. De Zuid-Amerikaan vat de kern van zijn ervaringsverhaal zelf kort en bondig samen. Leonardo heeft de afgelopen dagen genoten. ,,Als ik zie waar ik nu ben, en als ik kijk naar de jongens om me heen, is het echt genieten. Ajax behoort tot de top van de wereld. Dat vind ik echt. Dat merk je ook wel aan de manier waarop ik over mijn nieuwe club spreek. Toch heb ik het ook al best zwaar gehad hoor. Vanmiddag was ik zo moe, dat ik niet eens kracht had om te eten.’’