Menu
Dagboek Kaapstad 12: Afrikaanse voetbalsfeer

Dagboek Kaapstad 12: Afrikaanse voetbalsfeer

Die poppe gaan dans. Trots torsen fans van Ajax Cape Town borden met de aanmoedigende tekst met zich mee. Ajax Cape Town overwon de grote broer Ajax vanmiddag verrassend met 3-1.

Athlon Stadium, zondag 14: 30 uur. Anderhalf uur voor het treffen tussen de twee Ajax-elftallen hangt een uitgelaten voetbalsfeertje in en rondom het Kaapstadse stadion. Ook de nodige Nederlanders kijken verwachtingsvol uit naar het treffen tussen Ajax Kaapstad en de ploeg uit Amsterdam.
Voordat het echte werk begint, spelen drie gelegenheidsploegen een bijzondere voorwedstrijd. Een supportersploeg en een Ajax-afvaardiging spelen tegen een elftal van Ajax Cape Town. De supportersploeg uit Amsterdam draagt opvallende blauwwitte shirts met de sponsortekst ‘Missie Kaapstad 2007’. Fred Grim, Maarten Fontein, Martin van Geel en John van den Brom zijn blikvangers in de Ajax-ploeg. De wedstrijd in liefst drie delen levert de thuisploeg een 2-1 zege op. Van Geel redt de Amsterdamse eer vanaf de penaltystip.

Mooie dribbel van directeur Maarten Fontein. Mooie dribbel van directeur Maarten Fontein.

De nederlaag is, naar later blijkt, een voorbode voor groter onheil. Ryan Babel brengt Ajax 1 wel op voorsprong. Na de rust slaat Ajax Cape Town binnen enkele minuten liefst drie keer toe. Weinig toeschouwers hebben oog voor de voorwedstrijd. Het maken van zoveel mogelijk voetbalsfeer is even belangrijker. Het stadion met de karakteristieke stalen bogen biedt plaats aan 17.500 toeschouwers. Liefst drie clubs spelen hier regelmatig hun wedstrijden: Ajax Cape Town, Spurs en Kaiser Chiefs.
Met het vorderen van de middag wordt het sfeervoller en sfeervoller. Dat steeds meer voetbalfans een plekje in de schaduw vinden, kan daar niet los van worden gezien. De door de zon beschenen kant van het stadion blijft leeg. Het is te warm op negentig minuten in de volle zon toe te kijken. De wind verandert daar weinig aan.

Een jong en enthousiaste supporter van Ajax cape Town heeft er zin in. Een jong en enthousiaste supporter van Ajax cape Town heeft er zin in.

Uiteindelijk stroomt Athlon Stadium half vol. Genoeg zielen voor een klein voetbalcarnaval. De talloze blazers en toeters op de tribune moeten de lokale helden vooruit blazen. Andere uitbundig uitgedoste fans van Ajax uit Kaapstad leven zich vooral verbaal uit. Als de
Uiteindelijk stroomt Athlon Stadium half vol. Genoeg zielen voor een klein voetbalcarnaval. De talloze blazers en toeters op de tribune moeten de lokale helden vooruit blazen. Andere uitbundig uitgedoste fans van Ajax uit Kaapstad leven zich vooral verbaal uit. Als de Ajacieden van trainer Ten Cate zich melden voor de warming-up, is de hoofdtribune goed gevuld. Ook Hans Vonk duikt op. De goede bekende wordt opnieuw vriendelijk begroet. Eerder ontmoetten de Ajacieden hun voormalige doelman al hartelijk na een training op Ikamva.
Drie kwartier later schudt Vonk de hand van collega-aanvoerder Kenneth Perez. Het is een inleiding op Ajax Cape Town - Ajax Amsterdam. Het in dubbel opzicht vriendschappelijke treffen staat dan nog op het punt van beginnen…

Technisch directeur Martin van Geel maakt een prachtige sliding. Technisch directeur Martin van Geel maakt een prachtige sliding.